Foto: Shutterstock
Viltotais jeb falšais zaķis ir brīnišķīga iespēja ietaupīt laiku, spēkus un līdzekļus – un vienlaicīgi sasniegt gardu rezultātu, ar ko var pabarot veselu bariņu ļaužu. Lieliska alternatīva svētku vakara cepetim bez lielām cepeša gaļas medībām un ilgas buršanās pie plīts!

Par to, vai falšo zaķi cept tikai no maltas cūkgaļas vai piejaukt klāt arī liellopa gaļu, domas dalās. Liellopa gaļa viena pati dudziem liekas par sausu, savukārt tīras cūkgaļas falšais zaķis mēdz stipri sarauties un iztecēt taukos. Dzirdēts par labu rezultātu, ja cūkgaļu sajauc ar tītara malto gaļu – zaķis labi tur formu, ir gana sulīgs un neiztek taukos.

Par pildījumu runājot, laikam nekas labāks par vārītu olu nav izdomāts. Šajā gadījumā gan liesāka gaļa, tātad, liellops, kas nejūk ārā ar garantiju, nodrošina labāku kompozīciju, kad zaķis gatavs griešanai šķēlēs.

Runājot par gaļas stingrumu – te ir varianti. Izmērcēta baltmaize, ola, kāda karotīte miltu – tas viss gaļas masai palīdz turēties kopā. Tomēr jāatceras – jo vairāk gaļas un mazāk saistvielu, jo labāk. Ar olām vispār jāuzmanās, jo tās cietina, tādēļ – ne vairāk par vienu!

Gaļas sulīgumu var panākt dažādos veidos – gan ar pāris karotēm kārtīga krējuma, ar sīki sakapātu speķīti, kas piejaukts mīklai (gaumes lieta – vienmēr atradīsies kāds, kas pēc tam tos speķa gabaliņus neuzkrītoši centīsies no gaļas izņemt ārā).

Ar falšā zaķa būtību neiepazinušies ļaudis mēdz teikt, ka falšais zaķis tā pati kotlete vien ir – tikai lielāka. Nu nē, draugi, tā nu gan nav. Falšā zaķa mīkla ir bagātināta ar dažnedažādām garšvielām un ķimenēm, un, kas kotletē nepagūst ne lāga iedzīvoties, cepoties falšajā zaķī, kārtīgi atraisās – garšas un aromāti bagātina gaļu, ko kotlete savā īsajā cepšanas laikā vienkārši nepagūst piedzīvot, lai kā arī gribētu. Falšā zaķa sulīgais, bagātīgais, gaļainais mīkstums, kam pa virsu ir kārtīgi izcepusies garoziņa, ir īsts gardums. Kopā ar kartupeļu biezputru un kādu brūno vai pat sēņu mērcīti un skābētiem gurķīšiem – nepārspējams gardums. Kāpēc gan nesarīkot sev šādas dzīres Ziemassvētku vakarā?

Apskati arī "Tasty" idejas svētku vakara falšā zaķa cepetim!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!