Foto: Shutterstock

Lavašs ir tas produkts, ko vērts turēt virtuvē, jo tas spēj izglābt ne vienu vien maltīti. Tas vienlīdz labi garšo kā sāļs, tā salds, kā silts, tā auksts. Lavašs ir kā apēdama tūta, kur salikt visu, ko sirds kāro, un remdēt izsalkumu!

Apaļā, neraudzētā maize, kas populāra Kaukāzā un Tuvajos Austrumos, parūpējusies, ka ir populāra arī pie mums. Armēnijā vārds "lavašs" nozīmē labs ēdiens. Nevar armēņiem nepiekrist – lavašs tiešām ir labs! Īpaši tādēļ, ka tas ļoti viegli ļaujas tapt izmantots dažādās receptēs.

Apaļie, derviša svārkiem vai lakata formai līdzīgie plāceņi ir atvērti teju jebkuram piedāvājumam! Mazas elegantas uzkodas ar lasi – o, jā! Karsts kebabs ar asu mērci – protams! Ātra kūka ala Napoleons vai Esterhāzī kūka – lavašs to tik vien gaida!

Smērējam un rullējam!

Lavaša rullīši ir groziņvakaru un piknika klasika. Folijā satītas desas, kas stāv ledusskapī un gaida savu uznācienu, liek domāt par svētkiem!

Šīm uzkodām bez lavaša, vajadzēs smērvielu un pildījumu. Par smēriņu vislabāk kalpo krēmsiers, kam pa virsu sabirst gurķi, lasis, kūpinājumi, garšvielas, sēnes – faktiski viss, ko sirds un vēders kāro, un, ko ticība, maks un ledusskapis atļauj.

Šim lavaša izmantošanas veidam svarīgs ir nobriešanas laiks. Tas vislabāk smeķē, ja tam ļauj pāris stundas atpūties ledusskapī. Tad ar asu nazi sagriežam suši izmēros, un svētki var sākties!

Tinam tūtā un piepildām!

Foto: Shutterstock


Lavašs droši var dēvēt arī par kebabu iecienītāko mēteli, jo lavašs ir tas, kas satur kopā gaļu, mērci un salātus. To, vai netiks nosmulētas ēdāju drēbes, lielā mērā ir atkarīgs no lavaša satīšanas un ēdāja meistarības. Saprotams, ka lavaša tūtā var iepildīt ne tikai kebabu – pamēģini arī iecienītos salātus vai zivi ar frī kartupeļiem!


Būvējam kūkas!

Foto: Shutterstock


Lavašs ir kā radīts, lai katrs, kam sakārojas "Napoleona" kūka, bet nekārojas cept neskatāmās mīklas kārtas, varētu iegūt kāroto! Ja ir vēlme kūku padarīt kraukšķīgāju, tad pirms sviesta un vārītā krēma smērēšanas ieliec lavašu nedaudz apgrauzdēties. Starp lavaša kārtām var likt arī saldu biezpienu, bagātināt ar ogām un citiem kārumiem.

Cepam picas!

Foto: Shutterstock


Lavaša maize ir perfekta arī, lai kļūtu par picu pamatni. Šādi gatavota pica patiks tiem, kuri dievina plānu garoziņu un daudz, daudz siera.

Plāceņu laiks

Foto: Shutterstock


Ar taukvielām bagātināta panna, viens lavaša aplis, bagātīgs siera un zaļumu pildījums, otrs aplis, vāku virsū, apcepam vienu pusi, apcepam otru pusi un gardumgardais plācenis gatavs!

Mafinu un tartes pamatnes

Foto: Shutterstock


Sagriežot lavašu kvadrātos, to var izmantot arī kā pamatu mafiniem un tartēm. Atliek vien piepildīt un likt cepties!

.Lai dzīvo lavašs un iespējas, ko tas sniedz!

Ar tunci, olām un marinētiem gurķiem pildīti lavaša rullīši

Foto: Shutterstock

Lavašs, pildīts ar tunci, marinētiem gurķīšiem un rīvētu olu – vienkārši pagatavojama uzkoda svētku galdam.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar vistu, dārzeņiem un kūpinātu sieru

Foto: DELFI.lt

Vistas stilbiņus un brokoļus novāra. Brokoļus sadala nelielās rozetītēs, vistas gaļu saplucina.

Lasīt vairāk

Asie lavaša uzkodu rullīši ar tunci

Foto: mosfood

Sajauc tunci ar majonēzi, mārrutkiem un sīki sagrieztu sīpolu.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru

Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.

Lasīt vairāk

Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru

Foto: Publicitātes attēls

Viegla maltīte kā ikdienai, tā svētku reizēm, kad jāpabaro viesi ar ko interesantu un rokās paņemamu. Ja gadās, ka bērni pārnāk no skolas izsalkuši, šī būs īstā maltīte, ar ko viņus ātri pamielot, jo gatavošana aizņems vien 10 minūtes. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojami lavaša čipsi ar siera mērci

Vienkārši pagatavojama veikalā nopērkamo čipsu alternatīva – nepieciešams vien lavašs, garšvielas un eļļa. Bet siera mērci pagatavo no ne visai trekna siera, piena un mazliet kurkumas, kas piešķirs skaisto, dzelteno krāsu. Recepti sagatavojusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Lavašs ar kūpinātu lasi, svaigo sieru un gurķiem

Foto: DELFI

Kad gribas ko gardu uzkošanai vai pēc mirkļa ieradīsies ciemiņi, lavašs ir vispateicīgākā vienkāršā delikatese, ko zibenīgi pagatavot. Šoreiz – ar svaigo sieru, kūpinātu lasi un kraukšķīgiem gurķa gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: pildīti lavaša rullīši ar krabju nūjiņām

Foto: DELFI

Kad nav laika šmorēt pie cepešplīts brangus ēdienus, bet vēlme ir pēc kaut kā viegli un ātri pagatavojama, tad pildīti lavaša rullīši būs tieši laikā, lai piepildītu izsalkušo punčus.

Lasīt vairāk

Ātras brokastis vai ballīšu uzkoda: pannā cepti rullīši ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un kraukšķīgi brokastu tīstoklīši no lavaša vai tostermaizes, pildīti ar šķiņķi un sieru – gan brokastīm, gan ballītes uzkodu galdam.

Lasīt vairāk

Ātrie lavaša pīrādziņi kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Ja nav daudz laika un vēlmes gatavot, bet gribas izcept gardus pīrādziņus, izmanto lavašu!" veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece piedāvā ātro recepti krāsnī ceptiem lavaša pīrādziņiem ar sulīgu biezpiena un lociņu pildījumu.

Lasīt vairāk

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu

Foto: Shutterstock

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu ātrajām uzkodām.

Lasīt vairāk

Mini picas maizītes

Itālijas virtuves klasiku – picu – iecienījuši gan lieli, gan mazi. Ja pieteikušies ciemiņi vai tuvojas svētki, pagatavo šo gardo mini uzkodu. Maizītes piemērotas arī bērnu ballītēm, jo mazie svinētāji to var veikli paķert rokā un apēst, neatraujoties no rotaļām. Mini picas maizītes gatavo mafinu formiņās, un tas aizņem vien dažas minūtes laika. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Ātrie banānu rullīši ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams deserts, kurā banānu maigā garša patīkami savienojas ar vārīta iebiezinātā piena krēmīgo tekstūru. Lieliska ideja gan bērnu, gan pieaugušo ballītei.

Lasīt vairāk

Lavašs ar sēņu pastētes pildījumu

Foto: Shutterstock

Lavašs ar gardu, krēmīgu biezpiena pildījumu - ātri un vienkārši pagatavojama uzkoda darba ballītēm vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar tunci, sieru un majonēzi

Foto: Shutterstock

Lavašs, pildīts ar tunci, rīvētu olu, sieru un zaļumiem – vienkārši pagatavojama uzkoda svētku galdam.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši 'Mimoza' svētkiem

Foto: Privātais arhīvs

"Viegli un ātri pagatavojama uzkoda svētku galdam – lavašs ar salātiem "Mimoza" pildījumā. Lavašs neizmirkst, jo ir viegli paņemt rokās un baudīt. Ļoti garšīgi!" tā recepti piesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Lavašs ar biezpiena, gurķu un zaļumu pildījumu

Foto: Shutterstock

Lavašs ar gardu, krēmīgu biezpiena un gurķu pildījumu - ātri un vienkārši pagatavojama uzkoda darba ballītēm vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Lavašs ar siera un krabju salātiem

Foto: Shutterstock

Lavašs ar siera un krabju salātiem - ātri pagatavojama uzkoda darba ballītēm vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar mazsālītu lasi, kausēto sieru un ledus salātiem

Foto: Shutterstock

Lavašs, pildīts ar mazsālītu lasi, kausēto sieru un kraukšķīgiem ledus salātiem – vienkārši pagatavojama uzkoda svētku galdam.

Lasīt vairāk

Veselīgie lavaša rullīši ar dārzeņu salātu pildījumu kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Svētki garām, gaļas esam saēdušies, tādēļ var ļaut kunģim nedaudz atpūsties no tās pārstrādes, vietu dodot dārzeņiem. Ja esi asu, pikantu ēdienu cienītājs, tad šie lavaša vai tortilju rullīši ar veselīgu salātu pildījumu tev garšos," recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Neceptā apelsīnu un aveņu krēma torte no lavaša kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Ejot ciemos, draugi palūdza ciemakukulī atnest pie manis iepriekš baudīto lavaša – apelsīnu krēma tortīti. Šoreiz izdomāju to uzlabot, pieliku nedaudz fantāzijas, un tapa ideāla kūka," tā recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!