Foto: Shutterstock
Cepeškrāsnī gatavots ēdiens vienlaicīgi gan taupa, gan tērē. Ietaupa laiku, kad jāstāv pie plīts, bet braši notērē mūsdienu luksusa preces – elektrību, gāzi vai malku. Taču pretī sniedz bezgala gardu komforta ēdienu – siltu, sulīgu un sātīgu.

Ir divas reizes gadā, kad mana cepeškrāsns neatdziest nekad – pavasarī, kad apkure jau atslēgta un rudenī, kad vēl nav pieslēgta. Labi, sakot, ka neatdziest nekad, es pārspīlētu, jo plucinātu gaļu un bezē cepumus negatavoju katru dienu. Tiem, kā zināms, vajag ilgu laiku un mazu temperatūru.
Laikā, kad nav apkures sezona, mana ģimene rabarberu vai ābolkūkas dabū ēst katru dienu. Un to, ko viņi neapēd, izdalu draugiem un kolēģiem.

Pēc kūkām cepeškrāsni ieņem ēdieni dūšas piesiešanai – kartupeļus nomaina biešu mandalas, burkāni cepinās kopā ar kabačiem, zivs tiek tīstīta cepamā papīrā, vista uztupināta uz sāls paklāja. Maizes šajā laikā tiek ēstas tikai siltas – gan karstmaizēs, gan vienkārši uzgrauzdētas. Arī ēdiena sildīšanai tiek izvēlēta tieši cepeškrāsns. Patiesībā viss tas, ko it kā ietaupīju uz apkuri, es nokurināju cepeškrāsnī. Šogad gatavošana cepeškrāsnī sāk līidzināties gājienam uz restorānu. Vismaz izmaksu ziņā noteikti. Atšķirība tikai tā, ka šķīvjus aiz manis neviens nenovāks un ēdienu nepagatavos. Taču grezni dzīvot neaizliegsi! Lai top komforta ēdieni cepeškrāsnī un silta māja arīdzan!

Cepeškrāsns smagsvari

Foto: Shutterstock


Ja iestumj cepeškrāsnī pilnu pannu ar cepeti vai zivi, tad var atslābt uz pusdienu gatavošanu pāris dienas. Protams, ar noteikumu, ka ģimenē ir jāpabaro ne vairāk par trīs, četrām mutēm.

Kartupelis mundierī

Foto: Shutterstock


Nomazgāt un krāsnī iekšā! Ar mizu cepti kartupeļi ir nepārejoša klasika. Bērnības garša un jaunais melnais. Pildīti, apviļāti garšaugos un eļļā, vienkārši pliki bez piedevām – kūpoši, miltaini, gardi!
Ja kartupeļi ir otrā maize, tad kartupeļi mundierī ir visgardākā maize!

Kārtu kārtām

Foto: Shutterstock

Saprotama lieta, ka cepeškrāsnī vismaz reizi sezonā ir jāieliek kāds būvniecības meistardarbs, proti kāds ēdiens, kas jābūvē kārtu kārtām – ķieģeļu vietā dārzeņi vai mīkla, cementa vietā – mērce un gaļa. Lazanja, musaka vai ganu pīrāgs, ja gribam vakariņas ar itālisku, grieķisku vai skotu piesitienu.

Vienlīdz labi cepeškrāsnī var pagatavot arī kartupeļu sacepumu ar daudz saldā krējuma, ķiplokiem un sieru. Tāpat droši var sakārtot pannā iepriekšējās dienās neapēsto, pārliet ar kādu mērci, pārbērt ar sieru un krāsnī iekšā!

Podiņu spēks

Foto: Shutterstock


Šis gatavošanas trauks – ar vai bez vāciņa garantē to, ka būs viens trauks mazāk, ko mazgāt, un lielais katls vai panna galīgi nav tie trauki, ko visi raujas mazgāt un tīrīt. Te viss vienkārši – sastāvdaļas podiņā, vāku virsū, krāsnī iekšā un, kad gatavs, pa tiešo uz galda!
Podiņi un citi karstumizturīgie trauciņi noder arī ēdiena uzsildīšanai vai kraukšķīgas cepurītes iegūšanai, piemēram sīpolzupai.

Foto: Shutterstock

Taču, ja nav podiņu, tad var radoši izmantot, piemēram ķirbi – ir karstumizturīgs un garšīgs. Varēs apēst sautējumu vai zupu un pēc tam bļodu ar!

Rudens dārzāju karuselis

Foto: Shutterstock


Pilna panna ar rudens dārzājiem un esi paēdis pat bez citām piedevām! Uz pannas var un vajag likt visu, ko vien rudens piedāvā – kartupeļus un burkānus, ķirbjus un patisonus, sīpolus un ķiplokus. Dāsni bagātināt ar eļļu un garšvielām un gaidīt, līdz gatavs.

Foto: Shutterstock

Tāpat nevajag aizmirst, ka dārzeņus var cepināt ne tikai uz cepamās plāts, bet rūpīgi sagriezt šķēlēs, sakārtot krāsu mandalās cepamajā veidnē un iegūt aromātisku un sātīgu sacepumu – ēdamu bez piedevām vai papildināmu ar cepta siera, gaļas vai zivs gabalu.

Picu pasūtījāt?

Foto: Shutterstock


Tiesa, picas cepšana nebūs tas pasākums, kas ļoti iesildīs māju. Cepetis to izdarīs daudz kvalitatīvāk, bet kurš teicis, ka vajag tikai vienu picu? Un kurš teicis, ka nevar abus – picu un cepeti?

Lai mums siltas mājās, lēta apkure un gardas vakariņas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!