Foto: Shutterstock
Ne tikai vasara, bet arī rudens ir ogu laiks. Ķiršus un plūmes nomaina krietni sīkākas un ņiprākas ogas – rudās pīlādžogas un smiltsērkšķi, un tumšās aronijas, un melnām pērlītēm līdzīgās plūškoka ogas. Ko ar šo rudens bagātību iesākt?

Visām rudens ogām ir vienojošais elements – tās ir stipri skābas un, atšķirībā no saldiem ķiršiem, ko gribas mest mutē vienu ogu pēc otras, pīlādžogu vai smiltsērkšķi tāpat vien našķu vietā neēdīs. Taču zari lūzt no ogu bagātības un, lai ogas nepārvērstos par kompostu, vērts padomāt par pārstrādi.

Visvienkāršākais veids visām rudens ogām ir iztvaicēt sulā. Ko tālāk? Saldēt, pasterizēt, vārīt sīrupā – to katrs pēc iespējām un lustes. Ogas būs izcilas kā ziemas krājumiem, tā tūlītējai apēšanai – kūkās, cepumos, mafinos, ķīseļos, mērcēs... Faktiski rudens vējos rūdītās ogas gatavas visam! Un gatavas arī pārsteigt!

Bērnu un vecāku prieks – plūškoks

Foto: Shutterstock


Plūškoka ievārījums sula un sīrups ir visdrošākais un pārbaudītākais veids kā mazās, vitamīniem bagātās odziņas pārstrādāt.

Sulu un sīrupu pēc tam var izmantot, lai piešķirtu ierastiem ēdieniem jaunu garšu. Biezs sīrups lieliski saderēs ar cepeti vai zivi, sula dažādos desertos, piemēram, ierastajam uzpūtenim piešķirot jaunu niansi.

Plūškoka sīrups ir arī vecāku un bērnu prieks! Sajaucot kopā ar gāzētu ūdeni, tiek iegūta limonāde, kas atgādina dzērienu "Coca–Cola". Bērni laimīgi dzer saldo limonādi, vecāki priecīgi, jo "veselīgais plūškoks tiek dzerts".

Zefīru un vīna sabiedrotās – aronijas

Foto: Shutterstock


Iespējams, kādam aronijas saistās ar skolu talkām, kur brīvprātīgi piespiedu kārtā jānolasa kolhoza izaudzētā raža. Kam trāpījās kartupeļi, gan aronijas. Pirmajiem smilšainas rokas, otrajiem maigi lillā. Šī oga no rudens ogu kvarteta ir vismaigākā. Vēl viena izcila īpašība šai ogai ir lielais pektīnvielu daudzums, kas nozīmē, ka oga lieliski līdzdarbosies dažādās želejās, ievārījumos un zefīros.

Aronijas izcili garšo kompotos tandēmā ar āboliem un bumbieriem. Aronijās ir daudz tanīnu. Ko tas nozīmē, ka šī oga uzprasās uz pārtapšanu vīnā!

Pīlādžoga rūgti saldā, varone visās līnijās

Foto: Shutterstock


Rūgtā pīlādžoga, ko var atrast mežmalā vai sētā, ir klasika. Acīmredzot, pārbaudīta un iecienīta klasika, jo kā citādi, lai izskaidro to, ka selekcionāri radījuši dažnedažādas pīlādžu šķirnes? Tur ir gan maigi baltas, gan dzeltenas, gan bordo ogas. Runājot par klasisko savvaļas pīlādžogām, tās vislabāk gatavot pēc salnām. Salnas, starp citu, var noorganizēts pats pīlādžu vācējs un gatavotājs – saldētavā iekšā un pēc sasalšanas izņemt. Lūk, salnas skartās ogas! Gatavas pārtapt marmelādē, ievārījumā un čatnijā! Ja vajag, tad arī uzpūtenī un tējā! Ja vajag, tad var kļūt par vīnu, uzlējumu vai liķieri!

Ogas ar izcilu PR – smiltsērkšķi

Foto: Shutterstock

Pēdējos gadus šī ar dzelkšņiem bagātā koka ogai ir slavas zenīts vai arī veiksmīgas sabiedriskās attiecības. Smiltsērkšķi tiek slavēti, ieteikti un vēlreiz slavēti. Ar smiltsērkšķi var pārdot jebkuru kūku, pasludinot to par veselīgu, jo smiltsērkšķis taču! Tas nekas, ka tur klāt krietni daudz cukura, lai skābo ogu padarītu baudāmu.

Jāsāk ar sulas un sīrupa iegūšanu, pēc tam jau iespējas paveras varen plašas – no brilē krēma līdz kūkai. Gatavi kļūt par saldskābu mērci cūkgaļai vai kārdinošu "panna cotta" cepurīti.
Arī smiltsērkšķi ir atvērti sadarbībai dažādiem ievārījumiem, želejām un kompotiem.

Lai jaunu garšu atklājumiem pilns rudens!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!