Foto: Publicitātes attēli
Pat tiem, kas neseko līdzi konditorejas modei, zinās, ka savu laiku piedzīvoja makarūni, dievināti tikuši arī glazūrkēksiņi un vēl joprojām laurus plūc eklēri. Taču strauji uz papēžiem šiem minētajiem kārumiem min otrā pasaules malā izgudrotie krufini, kas nespēj atstāt vienaldzīgu nevienu saldummīli pēc pirmā kumosa. Lai arī saldais grēks radīts Amerikā, visā godībā tie nobaudāmi arī Latvijā, pašā Rīgas sirdī – "Kolonāde Cafe".

Ja cake-pops, mafini, makarūni un citi konditorejas brīnumi Latvijā parādījās jau tad, kad pasaulē tie sasniedza pašu kulmināciju, tad ar krufiniem ir citādāk. Tie pamazām, bet pārliecinoši iekaro visas pasaules saldo gardēžu garšu kārpiņas, un arī Latvija neatpaliek šajā jomā. Restorāna ''Kolonāde. Mūsu stāsti...'' omulīgā kafejnīca līdzās romantiskākajai vietai, proti – Laimas pulkstenim, ir pagaidām vienīgā vieta Latvijā, kur var nobaudīt šo izcilo kārumu.

Pasaules iekarotājs krufins

Ideja par kruasāna un mafina apvienošanu Latvijas restorāna meistariem iepatikusies, tāpēc pievērsušies eksperimentiem un šī gada agrā pavasarī jau mēģināja šos dievinātos našķus pagatavot, pēc kuriem Londonā un San Francisko tīkotāji stāvot rindās pat stundām ilgi. Kā izrādās, tad pirmo reizi šis nosaukums kā preču zīme reģistrēts 1993. gadā Kanādā, bet savu popularitāti tas iemantojis pateicoties ''Mr. Holmes Bakehouse'' konditorejai San Francisko. Kā skaidro restorāna "Kolonāde. Mūsu stāsti..." šefpavārs Ainārs Volodka,
tas tik tiešām ir kruasāna un mafina labāko īpašību apvienojums. Mazliet kraukšķīgs, taču ne tik trausls kā kruasāns, vienlaikus gaisīgs un pilnīgs, pateicoties ideālā konsistencē pagatavotiem krēmiem.
Ainārs arī atklāj, ka ceļš līdz perfektiem krufiniem nebūt nav bijis tas vieglākais – vairākus mēnešus eksperimentējuši, lai mīkla izdotos ideālas konsistences, tā pietiekami uzrūgtu, iegūtu nepieciešamo formu, savukārt pildījumu gatavošana bijusi teju atsevišķa laboratorija. Taču ilgā darba, degustāciju un vērtēšanas rezultātā izkristalizējušies četri pastāvīgie krufinu veidi – šokolādes, sāļās karameles, melleņu un laima, pistāciju. Šīs ir pārbaudītas vērtības, kas vitrīnā gozējas visbiežāk, taču bez tiem, atkarībā no sezonas, kompāniju papildina tādas garšas krufini, kā aveņu, vaniļas, ābolu, un vēl, un vēl...

No gatavošanas līdz baudīšanai

Virtuves pavēlnieks atklāj, ka visa pamatā ir ne vien prasme pagatavot šo sarežģīto konditorejas kārumu, bet arī izejvielas. Tikai labākais sviests, saldais krējums, cukurs un citi komponenti, kas vajadzīgi katrai recepti, salikumā ar rūpīgu roku darbu, gala rezultātā ļauj baudīt uz mēles kūstošo kārumu. Lai novērtētu vēl vairāk šī kāruma būtību, virtuves pavēlnieks Ainārs atklāj, ka dienā ''Kolonāde Cafe'' konditors var pagatavot vien 60 šādus kārumus, bet viena grēcīgā kāruma pagatavošana aizņem vismaz piecas stundas.

Sarežģīts pagatavošanas process, īpaši izmeklētas sastāvdaļas, ideālas proporcijas, pieskaņots noformējums – vai šāda šedevra baudīšanai ir arī kādi īpaši noteikumi? Ainārs atklāj, ka katram jāvadās pēc savas gaumes, taču krufina baudīšanu spilgtāku noteikti padarīs glāze dzirkstoša dzēriena, arī tēja un kafija piestāvēs itin labi, taču sulas glāzi gan ieteicams pietaupīt citām reizēm, lai saldums nenomāc krufina burvību.

Pirms dodies iepazīties ar konditorejas jaunpienācējiem, jau laikus samierinies, ka garšu kārpiņas netiks apmierinātas ar viena krufina veida nobaudīšanu. Galu galā, kā tad var spriest par gardāko krufinu, ja nepagaršosi visus? Tāpēc ņem vien līdzi kārumniekus un sarīko gardu degustāciju!

Rakstu veidojusi Zane Bitmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!