Foto: Shutterstock

Tomātu sula ir daudzu iecienīts padzēriens, bet, attaisot un nogaršojot kārtējo no veikala pārnesto ražotāju darinājumu, jau atkal un atkal nākas smagi vilties. Šādos brīžos nākas uzdot sev jautājumu, vai tiešām nekad neizdosies reanimēt bērnības atmiņas un nobaudīt tomātu sulu, kas garšo tikpat labi kā tā, ko mamma ielēja stikla glāzē no nule kā atvākotas trīslitrenes un pārkaisīja ar šķipsniņu sāls? Mums ir labas ziņas – viss vēl nav zaudēts: tieši šobrīd, kad vēl turpinās aromātisko un sulīgo pašmāju tomātu sezona, ir laiks ķerties pie darba un pagatavot tomātu sulu mājas apstākļos – tieši tādu, kāda tev garšo vislabāk.

Dabīgas tomātu sulas sastāvā ir B grupas vitamīni, beta-karotīns (provitamīns A), kā arī C, PP un E vitamīni. Turklāt tā satur dzelzs, vara, mangāna, kalcija, kālija, fluora, hroma, fosfora, sēra, selēna, molibdēna, niķeļa, hlora un bora savienojumus. Tāds minerālvielu un bioloģiski aktīvo vielu komplekts ir unikāls, un tomātu sulu noteikti būtu ieteicams iekļaut savā ēdienkartē vismaz pāris reizes nedēļā. Vēl jo vairāk tādēļ, ka tā, salīdzinot ar saldajām augļu sulām, satur salīdzinoši maz cukura un kaloriju, tādēļ tomātu sulu var droši dzert arī tie, kas ievēro diētu.

Patiesībā tomātu sulas gatavošana nav nemaz tik sarežģīta, kā varētu šķist, domās apcerot šo procesu. Galvenais priekšnosacījums, lai sula izdotos tiešām garšīga, ir pavisam vienkāršs – garšīgiem, aromātiskiem un sulīgiem jābūt arī tomātiem, no kā sula tiks gatavota. Pārējais jau ir, tā sacīt, tehnikas un gaumes jautājums.

Lai viss ritētu kā pa diedziņu un pieliekamā plauktos drīz vien sānos spīdinātu burkas ar gardum gardu padzērienu, piedāvājam trīs vienkāršas tomātu sulas receptes, ko uzgājām portālā "Bigmir".

Vienkārša tomātu sulas recepte ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu tomātu sulu pēc šīs receptes, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • gatavi, sulīgi tomāti bez bojājumiem;
  • ūdens;
  • sāls.

1. Tomātus nomazgā, liec katlā, pārlej ar ūdeni tā, lai tas pilnībā pārklāj tomātus.

2. Vāri uz nelielas liesmas aptuveni 10 minūtes, līdz tomāti ir mīksti. Tad nokās tomātus, iztrin tomātus caur sietu, lej atpakaļ katlā, pievieno sāli pēc garšas (sāli var arī nepievienot) un vāri uz nelielas liesmas, līdz katla saturs tvaicējoties sarucis par trešdaļu apjomā.

3. Verdošo sulu lej iepriekš sterilizētās burkās un aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem. Kad burkas atdzisušas, uzglabā tās vēsā, tumšā vietā. Šādi sagatavota sula var tikt uzglabāta pat vairākus gadus.

Tomātu sula ar selerijām un ‘Tobasco’ ātrai realizācijai

Foto: Shutterstock


Lai pagatavotu tomātu sulu ar selerijām, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 1,5 kg tomātu;
  • 1 glāze sīki sakapātu selerijas zaļumu;
  • 0,5 glāze sīki sakapātu sīpolu;
  • 2 ĒK cukura;
  • 1 TK sāls;
  • 6-8 pilieni "Tobasco" mērces.

1. Tomātus nomazgā, katra tomāta mizu krusteniski iegriež ar asu nazi. Tomātus liek traukā, pārlej ar verdošu ūdeni. Pēc minūtes izņem un notīra tomātiem miziņas.

2. Tomātus sagriež daivās. Ja nevēlas, lai sulā ir sēkliņas, izņem sēklotni.

3. Liek tomātus, selerijas un sīpolus katlā, pievieno pārējās sastāvdaļas un kopš viršanas brīža vāra aptuveni 30 minūtes uz nelielas liesmas.

4. Atdzesē tomātu sulu un sablendē. Lej tīrā, aizskrūvējamā stikla burkā un novieto liedesskapī. Šādi sagatavota sula jāizmanto nedēļas laikā.

Pikanta tomātu sula ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu pikantu tomātu sulu ziemas krājumiem, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 5,5 kg tomātu;
  • 200 g cukura;
  • 140 ml 9% etiķa;
  • 80-90 g sāls;
  • 15 graudiņi smaržīgo piparu;
  • 4-5 krustnagliņas;
  • 2 TK sinepju sēklu;
  • 2-3 ķiploka daiviņas;
  • šķipsna muskatrieksta;
  • čili pulveris pēc garšas.

1. Tomātus nomazgā, katra tomāta mizu krusteniski iegriež ar asu nazi. Tomātus liek traukā, pārlej ar verdošu ūdeni. Pēc minūtes izņem un notīra tomātiem miziņas. Tomātus sablendē, lej masu katlā.

Padoms: ja tev ir sulu spiede, nomazgātus, gabalos sagrieztus tomātus vari izspiest caur to.

2. Kad sula sāk vārīties, samazini liesmu un turpini vārīt 30-40 minūtes. Pievieno sāli un cukuru.

3. Ķiplokus nomizo, sarīvē uz smalkās rīves vai izspied caur spiedi un pievieno sulai. Pievieno arī pārējās sastāvdaļas, iemaisi un turpini vārīt sulu vēl 15 minūtes.

4. Karstu sulu lej iepriekš sterilizētās burkās, aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem. Apgriez burkas ar vākiem uz leju, ietin segā un atdzesē. Uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!