Sastāvdaļas
Sagatavošana
Tirgū, veikalā izvēlas malto gaļu treknāku vai liesāku, kā patīk - ir pieejama cūkas maltā, liellopu un jauktā, kas saucas mājas maltā vai kotlešu masa, man šķiet..
Var arī un tas pat ir vislabākais variants samalt mājās. Nu kāds puskilo maltās gaļas droši vien iesākumam - 2 cilvēki paēdīs 2x.
Aiznes mājās, ieliek bļodā, pieber sāli garšvielas pēc garšas (vairāk vai mazāk - vienreiz izmēģināsi, nākamreiz zināsi).
Es parasti beru malto papriku, gaļas kopējo garšvielu ("Santa Maria") vai eksperimentēju ar muskatriekstu u.c. Sāls vietā lietoju "Vegetu".
Pievieno sīki sagrieztu sīpolu, saspiestu ķiploku, ja grib.
Piesit 1 olu var pielikt 1 ĒK skāba krējuma, drusku ūdens (kādas 3 ĒK), lai mīkstākas.
Parasti pielieku arī pāris šķēles mīkstas maizes - baltās.
Karoti miltu var likt tā vietā. Bet citi neliek ne vienu, ne otru. Ja gaļa liesāka, tad arī nevajag.
Tad novelk gredzenus no pirkstiem un ar rociņām to visu samīca/saspaida/samuļļā - tas tāds patīkams pasākums.
Kad viss izmīcīts, saslapina plaukstas aukstā ūdenī un veido kotletes (kad plaukstas slapjas, tad viegli masu nogludināt - tā nelīp pie rokām).
Kad kotletes saveidotas un glīti sarindotas uz dēlīša, uzkarsē pannu, liek virsū un cep.
Vāku neliek. Apcep vienu pusi, otru - un gatavs!
* baltmaizes vietā labi garšo arī biezpiens.
Iesūtīja: Vizma