Foto: Shutterstock
Bagātīga Ziemassvētku augļu kūka, kas gatavojama mēneša garumā.
20Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

Porcijas: 16
100 gcukurotas citrona mizas100 gcukurotas apelsīnu mizas100 gžāvētas aprikozes100 gvalrieksti100 gpekanrieksti200 gžāvēti ķirši200 gžāvēti ananāsi gabalos200 gdateles200 grozīnes1.75 glāzemilti1 glāzesviests0.5 glāzetumšais cukurs0.5 glāzemedus5 gab.olas1 TKsāls1 TKcepamais pulveris1 TKkanēlis0.5 TKmuskatrieksts0.5 TKkaltas krustnagliņas brendijs

Sagatavošana

1

Ja veikalā vari atrast cukurotās miziņas, lieto tās. Ja nē, tad pagatavo tās: nomizo citronu un apelsīnu. Mizas sagriež gabaliņos. Vienu minūti pavāra tās verdošā ūdenī. Ieliec vēsā ūdenī un atstāj tās ledusskapī 24 stundas, bieži mainot ūdeni.

2

Tad katliņā ieliec vienādu daudzumu ūdens un cukura, uzvāri to, kad tas sāk biezēt, pievieno miziņas un vāri 5 minūtes. Izņem miziņas no ūdens un uzliec uz ietaukota dēlīša. Ļauj atdzist. Ja tā liekas kā pārmērīga ķēpa, vienkārši nopērc cukurotus augļus, tie viegli atrodami veikalos.

3

Ieliec visus augļus un riekstus bļodā, uzlej tiem vienu glāzi brendija, uzliec bļodai vāku un atstāj veselu diennakti, lai brendijs iesūcas.

4

Nokās augļus un brendiju saglabā. Ieliec augļus bļodā, pieliec ¼ glāzi miltu un labi apmaisi.

5

Kūlējā ieliec sviestu, cukuru un medu, labi sakul. Pievieno olas, vienu pēc otras, pēc katras olas labi sakuļot.

6

Kopā sasijā atlikušos miltus un visas garšvielas.

7

Pievieno miltus sviesta mikstūrai kopā ar 6 ēdamkarotēm brendija - vispirms miltus, tad brendiju, tad miltus, tad brendiju, tad miltus, tad brendiju u.t.t.

8

Pārlej mīklu augļiem. Kārtīgi, bet maigi samaisi.

9

Ar sviestu ietauko pannu - vēlams lietot apaļu pannu ar konusu vidū, lai kūkas vidū būtu caurums, bet var lietot arī parasto vai klaipa pannu.

10

Pannā ieklāj vaskoto papīru. Ielej mīklu pannā.

11

Dekorē kūkas virsmu ar uz pusēm pārgrieztiem ķiršiem un pekanriekstiem.

12

Krāsns temperatūra - 125 grādu. Uz krāsns grīdas noliec pannu ar verdošu ūdeni, cepšanas laikā to atjauno pēc vajadzības. Cep kūku 3 līdz 4 stundas, līdz brīdim, kad kūkas vidus ir mitrs, bet ne mīklains (pabaksti ar zobu bakstāmo vai irbulīti).

13

Ik pēc stundas pagriez pannu, lai cepšanās būtu vienmērīga, ja krāsns temperatūra ir nevienāda.

14

Ļauj kūkai pusstundu atdzist, tad rūpīgi izņem no pannas un noņem vaskoto papīru.

15

Kad kūka pilnīgi atdzisusi, pārlej to ar vienu glāzi brendija.

16

Ieliec kūku traukā ar hermētisku vāku.

17

Ja cepi to pannā ar konusu, ieliec kūkas caurumā šņabja glāzīti, kas pilna ar brendiju. Atstāj kūku vismaz vienu mēnesi, ja ne ilgāk, reizi pāris nedēļā atjaunojot brendiju glāzītē vai arī, ja glāzītes nav, pārlejot kūku vēl ar pusglāzi brendija.

18

Pirms pasniegšanas dekorē un pārkaisa ar pūdercukuru.

Iesūtīja: Artūrs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!