Foto: DELFI

Allioli mērce ir ķiploku un olīveļļas mērce, aizgūta no arābiem, bet nu jau kļuvusi par spāņu virtuves klasiku. Allioli iek izmantota teju visiem sāļajiem ēdieniem. "Vieglāk pateikt, kur neizmanto," "Rito" un "Dienas Ēdienu" rīkotajā spāņu ēdienu meistarklases laikā ar smaidu sacīja šefpavārs Havjērs Garsija.

5Minūtes
5Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
150 mlolīveļļa50 gķiploki pēc garšascitrona sula pēc garšassāls, pipari pētersīļi (pēc vēlēšanās)

Sagatavošana

1

Tipiskākais piemērs Allioli mērces izmantošanai: pārliet svaigai vai grauzdētai maizītei un pasniegt kā tapas jeb uzkodas pie vīna - ar tomātiem, anšoviem, čorizo desu.

2

Ķiploku daiviņas notīra un blenderē kopā ar eļļu, citrona sulu un sāli, līdz veidojas bieza, viendabīga mērce.

3

Havjēra padoms: ja nevēlas, lai pēc mērces ēšanas mutē paliktu ķiplokiem raksturīgais aromāts un garša, jāizņem daiviņā esošais ķiploka dīgsts, jo tieši šī daļa ir visasākā.

4

Lai gan oriģinālajā receptē nav paredzēti pētersīļi, tos var pievienot mērcei, lai bagātinātu garšu un mazinātu ķiplokiem raksturīgo aromātu. Pētersīļi "neitralizē" ķiploku smaku, šī iemesla dēļ lielākoties visās receptēs, kurās ir daudz ķiploku, iesaka pievienot arī pētersīļus.

5

Ja nesanāk visu mērci izmantot vienā reizē, to var droši glabāt ledusskapī arī ilgāku laiku.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!