Sastāvdaļas
Pagatavošana
Gatavo mērci. Smalki sagriež sīpolu, sarīvē ķiploku, nelielos gabaliņos sagriež burkānus, selerijas, paprikas, čili pipariņu.
Sakarsē lielu pannu ar eļļu un sviestu, apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi, tad pievieno burkānus, selerijas, paprikas un čili gabaliņus, visus cep, līdz dārzeņi kļūst viegli mīksti, apmēram 10 minūtes. Tad pievieno ķiploku un karsē vēl 1 minūti. Pēc tam pievieno konservētos tomātus, timiānu, sāli un piparus pēc garšas. Nogriež minimālu karstumu un sautē mērci 20 minūtes.
Tikmēr liek karsēties cepeškrāsni uz 140ºC. Sagriež plānās šķēlēs ratatuja dārzeņus - cukīni, baklažānus un tomātus. Ēdiens būs īpaši glīts, ja izvēlētie dārzeņi, sagriezti šķēlēs, būs apmēram vienādā diametrā.
Kad mērce gatava, to liek blenderī, pievieno bazilika lapiņas un sablendē vienmērīgu mērci. To liek dziļā cepešpannā, pa virsu pamīšus kārto ratatuja dārzeņu šķēles: baklažāns, cukīni zaļš, tomāts, cukīni dzeltens, baklažāns…
Nelielā bļodiņā lej eļļu, kurā iejauc sarīvētu ķiploku un timiāna lapiņas. Dārzeņus apkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem, aplslacina ar sagatavoto olīveļļu. Pannu ar dārzeņiem apsedz ar foliju un liek siltā cepeškrāsnī un cep, līdz tie mīksti, apmēram 2 stundas.
Pēc 2 - 2,5 stundām dārzeņiem noņem foliju, pagriež spēcīgāku uguni, paaugstinot temperatūru līdz 175ºC, un turpina cept apmēram 45 minūtes, līdz dārzeņi glīti karamelizējušies.
Pasniedz.
Lai labi garšo!