Foto: DELFI
Basturma ir vienkārši pagatavojama, ļoti garda vītinātas gaļas delikatese. Piedāvājam Evitas Vīksnas ieteikto recepti, kā pagatavot basturmu no aļņa gaļas, bet šādā veidā vari gatavot arī liellopa gaļu.
17280Minūtes
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

aļņa fileja sāls100 gsierāboliņš2 ĒKaso sarkano piparu pulveris1 ĒKmalti melnie pipari3 ĒKķiploku pulveris1 ĒKKajēnas pipari1 ĒKKajēnas pipari

Sagatavošana

1

Gaļu sagriež aptuveni 12 cm platos un 6 cm biezos gabalos, liek dziļā traukā un pārber ar sāli, lai tā ir pilnīgi pārklāta. Gaļu sālī nostādina 3 diennaktis.

2

Katru dienu nolej lieko šķidrumu un papildina sāls kārtu. Pēc 3 dienām gaļu noskalo zem auksta, tekoša ūdens vismaz 5 minūtes un liek apmēram 3–5 stundas aukstā ūdenī nostāvēties.

Foto: DELFI
3

Izņem no ūdens, nospiež, nosausina, liek uz virtuves dvieļa, noslogo ar kaut ko smagu un notur vēl 3 stundas.

Foto: DELFI
4

Tad gaļu liek uz restītēm, apakšā paliekot trauku, kur notecēt liekajam šķidrumam.

Foto: DELFI
5

Pēc tam uz restēm salikto gaļu ar apakšā palikto trauku liek siltā vietā, piemēram, uz virtuves skapīša, kaltēties uz 3 diennaktīm.

6

Šādi nogatavināta gaļa jau ir ēdama kā vītināta gaļa, bet, ja vēlies pagatavot basturmu, gaļai jāpievieno garšvielas.

Foto: DELFI
7

Visas garšvielas liek trauciņā (ja vēlas, lai sierāboliņam ir intensīvāks aromāts, to samaļ), pievieno siltu ūdeni un samaisa, lai sanāk pabieza, krējumveidīga masa.

8

Gaļu liek maisiņā un ieberzē ar garšvielu maisījumu. Maisiņu cieši aizsien, liek gaļu ledusskapī uz 3 diennaktīm. Tad gaļu izņem no ledusskapja, notīra liekās garšvielas, liek uz restes un notur siltā vietā vēl trīs diennaktis.

Foto: DELFI
9

Griež ar asu nazi ļoti plānās šķēlītēs un pasniedz.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!