Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zimbabve otrdien laida apgrozībā jaunu valūtu, lai nomainītu Zimbabves dolāru, kas pārmērīgas devalvācijas dēļ ir zaudējis iedzīvotāju uzticību.

Jaunā valūta zigs (ZiG) jau aprīļa sākumā tika ieviesta elektroniski, bet tagad ir iespējams lietot šo valūtu arī banknošu un monētu formā.

Šis ir Zimbabves jaunākais mēģinājums iziet no ilgstošas valūtas krīzes, kura uzsver valsts ekonomiskās problēmas. Valdība iepriekš bija apsvērusi vairākas idejas par Zimbabves dolāra nomaiņu, tostarp ieviešot zelta monētas un pat izmēģinot digitālu valūtu.

Jaunā valūta, kura nosaukums ir vārdu Zimbabves zelts (Zimbabwe Gold) saīsinājums, ir atbalstīta ar valsts zelta rezervēm. Kopš elektroniskās ieviešanas 5.aprīlī tā tomēr nav ieguvusi uzticību un pat dažas valdības iestādes atteikušās to pieņemt.

Zigs ir sestā valūta, kas Zimbabvē lietota kopš Zimbabves dolāra kursa sabrukuma 2009.gadā piecu miljardu procentu hiperinflācijas apstākļos. Tam sekoja haotiska notikumu virkne - vispirms ASV dolārs tika atļauts kā likumīgs maksāšanas līdzeklis, pēc tam to aizliedza, bet tad atkal atļāva.

Vēlāk tika izmēģinātas arī zelta monētas un digitāla valūta, tomēr ASV dolārs vēl arvien ir uzticamākais maksāšanas līdzeklis vienkāršajiem iedzīvotājiem.

Zimbabves valdība ir atļāvusi dažiem uzņēmumiem, tostarp degvielas uzpildes stacijām, atteikties no jaunās valūtas pieņemšanas un pieņemt ASV dolārus. Dažas iestādes, tostarp pasu izsniegšanas un atjaunošanas biroji, pieņem tikai ASV dolārus.

Citiem uzņēmumiem ir dots rīkojums lietot tikai jauno valūtu, pretējā gadījumā tiem draudēs sods.

Daudzi Zimbabvē vēl atceras, ka 2009. gadā hiperinflācijas laikā tika drukātas 100 triljonu Zimbabves dolāru nomināla banknotes.

Kādā brīdī maizes šķēle maksāja vairāk nekā 500 miljonus Zimbabves dolāru. Restorāni izbeidza norādīt cenas ēdienkartēs, jo tās maltītes laikā mēdza pieaugt. Cilvēki staigāja apkārt ar somām, kas bija piebāztas ar banknotēm. Uzkrājumi un pensijas kļuva nevērtīgi.

Zimbabves prezidenta Emersona Mnangagvas valdība ir ķērusies pie bargām metodēm jaunās valūtas ieviešanā. Desmitiem valūtas melnā tirgus darboņu ir apcietināti par apsūdzībām jaunās valūtas graušanā. Pēc ziga elektroniskās ieviešanas tika iesaldēti dažu uzņēmumu konti bankās, jo valdība tos apsūdzēja par atteikšanos pieņemt jauno valūtu.

Valdība ir paziņojusi, ka uzticas zigam, jo to atbalsta valsts zelta rezerves. Prezidents pirmdien teiktā runā sacīja, ka uzticēšanās zigam ir "mūsu nacionālās identitātes un cieņas" lieta.

Kāds tiešsaistes ziņu medijs publicēja politisku karikatūru, kurā policists mēģina balstīt brūkošu māju ar vārdu ZiG uz tās. Karikatūrai bija paraksts "Pasaulē pirmā policijas atbalstītā valūta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!