Fоtо: DELFI
Mēdz teikt, ka mīļam bērnam ir daudz vārdu. Šo teicienu var attiecināt arī uz auksto gaļu, ko dažādās Latvijas malās godā arī par galertu, muzikantu gaļu, studiņi un kvašaļinu. Šoreiz stāstīsim, kā aukstā gaļa pagatavojama mājās, jo patiesībā tas ir pavisam vienkārši.

::recepte::

Stilbiņu noskalo, pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai ūdens ir aptuveni 1 cm virs gaļas, un vāra.

Fоtо: DELFI
Fоtо: DELFI

Fоtо: DELFI

Kad sāk parādīties putas, samazina liesmu un nosmeļ putas (šis process var aizņemt 10-15 minūtes).

Fоtо: DELFI

Kad putas vairs neveidojas, katliņā liek nomizotus burkānus, lauru lapas, uz pusēm pārgrieztus sīpolus ar visām mizām (tās piešķirs buljonam skastu krāsu), pētersīļus ar visām saknēm un sāli, ar tādu aprēķinu, lai buljons pēc garšas šķistu mazliet pārsālīts, jo atdziestot sāls vairs nebūs tik ļoti jūtama.

Fоtо: DELFI

Uzliek katlam vāku, nogriež liesmu uz minimumu un vāra aptuveni 3 stundas.

Fоtо: DELFI

Tad gaļu "izzvejo", buljonu izkāš caur sietu (es šim nolūkam izmantoju bērnu tauriņu ķeramo tīkliņu).

Fоtо: DELFI
Fоtо: DELFI

Buljonam pievieno želatīnu, kas iepriekš pārliets ar nelielu daudzumu auksta ūdens un uzbriedināts 5–10 minūtes.

Fоtо: DELFI

Gaļu atdala no kauliem, sagriež nelielos gabaliņos (ja vēlas, var to samalt gaļas mašīnā). Pievieno caur spiedi izspiestus ķiplokus, sīki sakapātus svaigu pētersīļu zaļumus, piparus un ripiņās sagrieztus vārītos burkānus. Visu ar rokām uzmanīgi apmaisa.

Fоtо: DELFI
Fоtо: DELFI

Gaļu liek bļodiņās, pārlej ar nokāsto buljonu, liek ledusskapī uz 4-5 stundām, līdz gaļa sastingusi.

Fоtо: DELFI

Izņem no ledusskapja, nedaudz pasilda bļodiņu silta ūdens peldē, lai auksto gaļu būtu vieglāk izdabūt ārā no bļodiņas, tad apgāž otrādi uz šķīvja.

Fоtо: DELFI

Pasniedz ar mārrutkiem, sinepēm vai etiķi – kā nu kuram labāk garšo.

::!recepte::

Fоtо: DELFI

No šī produktu daudzuma sanāk četras 500 ml bļodiņas aukstās gaļas.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !