Foto: Krišjānis Majevskis, Stayforabite.com

Mandeļu un kakao mīklas kūciņas, pildītas ar izcilu, klasisku citronu krēmu un pāri tām – burvīgi spīdīga meringa cepurīte. Kūciņas izrotā ar kādu kaltētu vai svaigu ogu un laima miziņas gabaliņiem. Recepti iesaka Krišjānis Majevskis, bloga "Stay for a bite" virtuozs.

Citronu krēmu pagatavo iepriekš pēc šīs Krišjāņa receptes vai meklē padomus šajā rakstā par skābenajiem krēmiem.

21Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 24
citronu krēms MĪKLAI:1 gab.ola50 gkokosriekstu eļļa100 gmedus (ist. temp.)0.5 TKvaniļas ekstrakts80 gbezglutēna milti110 gmandeļu milti25 gkakao pulveris1 TKtapiokas ciete0.25 TKsoda0.25 TKsāls MERINGAM:100 gcukurs25 mlūdens40 golas baltums DEKORĒŠANAI: svaigas ogas VAI: kaltētas ogas laima miziņa

Sagatavošana

1

Gatavo kūciņu mīklu. Cepamajās formiņās (katra ~4cm diametrā) ievieto atbilsotša izmēra papīra formiņas vai iepūš izsmidzināmo eļļu, lai atdzisušās kūciņas viegli varētu izņemt.

2

Bļodā labi sakuļ olu ar kokosriekstu eļļu, medu un vaniļas ekstraktu.

3

Citā bļodā samaisa kopā visas sausās sastāvdaļas – bezglutēna miltus, mandeļu miltus, kakao pulveri, tapiokas cieti, sodu un sāli. Pārliecinies, lai nebūtu neizmaisīti kunkuļi – drošībai visu vari izsijāt caur smalku sietiņu.

4

Miltu maisījumu pievieno šķidrajai olu masai un visu samaisa.

5

Šajā brīdī vari ieslēgt cepeškrāsni uz 180°C, lai tā uzkarstu.

6

Mīklu uz aptuveni 20–30 minūtēm, ievieto ledusskapī (procesu vari paātrināt, mīklu uz 10 minūtēm ievietojot saldētavā), lai tā atdzistu un kļūtu nedaudz stingrāka, jo tad to būs vieglāk ievietot formiņās.

7

Kad mīkla "atpūtināta", katrā formiņā ievieto aptuveni 1,5 TK lielu mīklas bumbiņu – atmērīto mīklas daudzumu sarullē starp plaukstām (šo vieglāk darīt, ja rokās ir gumijas cimdi), tad ievieto formiņā un viduci iespiež, izveidojot bedrīti (tur vēlāk pildīsi krēmu).

8

Kad visas formiņas sapildītas, tās ievieto cepeškrāsns vidējā līmenī un cep aptuveni 13 minūtes.

9

Kad kūciņas izceptas, tās izņem no cepeškrāsns un vēlreiz, ar mazāku karoti vai pirksta galu, iespiež katrai kūciņai viduci (cepoties, iepriekš iespiestais viducis, iespējams, būs pazudis, tāpēc jāiespiež tik daudz, lai padziļinājumā būtu vieta citrona krēmam).

10

Kūciņas pilnībā atdzesē, pirms pilda krēmu!

11

Gatavo meringu pēc itāļu metodes (nepieciešams virtuves termometrs). Mazā katliņā ber cukuru, pielej ūdeni, pārliecinoties, ka gar katliņa iekšmalām, nav pielipuši cukura graudiņi (ja ir, tad ar samitrinātu otiņu, tos noslauki, lai, karsējot cukuru, nebūtu risks, ka šķidrā cukura masa varētu kristalizēties).

12

Katliņu ar cukuru un ūdeni lēnām karsē uz vidējas liesmas. Karsējot nemaisa, bet ļauj lēnām cukuram pašam pilnībā izšķīst! Šajā posmā ievieto katliņā termometru. Cukuru vajadzēs uzkarsēt līdz 121°C.

13

Kamēr katliņā karsē cukuru, miksera bļodā ievieto olas baltumu. Kad termometrā redzi, ka sīrups uzkarsis līdz 100–105°C grādiem, sāk kult baltumu (lai, sīrupam sasniedzot 121°C, olas baltums jau būtu sakults stingras putas). Sākumā olas baltumu kuļ uz nedaudz mazāka ātruma, pakāpeniski to palielinot (ja uzreiz kulsi ātri, olas baltumā nenonāks maksimāli daudz gaisa un putas saplaks).

14

Kad olas baltums sakults vidēji stingrās putās un cukurs uzkarsēts līdz 121°C, turpina kult un tievā tērcītē lej klāt cukura sīrupu (cukuru centies liet trauka malā, nevis virsū uz miksera slotiņām). Kad viss sīrups saliets, turpina kult vēl aptuveni 4–5 minūtes, lai meringa masa atdzistu, kļūtu stingra un spīdīga.

15

Meringu iepilda konditorejas maisiņā, kuram uzlikts uzgalis ar apaļu atvērumu 10 mm diametrā.

16

Kad kūciņas atdzisušas, citrona krēms sastindzis un pagatavots merings, var pildīt un dekorēt kūciņas.

17

Sākumā pilda kūciņas ar citrona krēmu, tad uzspiež meringu (ja vēlies, vari meringu apdedzināt ar virtuves degli) un dekorē ar svaigām vai kaltētām ogām un laima miziņu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!