Foto: Publicitātes foto
Sviesta pamatne, kraukšķīga garoziņa sānos, kanēļa un ābolu pildījums ar grauzdētām mandelēm un karameli – ideāla kombinācija. Un, ja vēl pievienojam vaniļas saldējumu? Jums tas ir jāpagatavo un jānogaršo!
120Minūtes
20Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
Māksla gatavot mājās190 gkviešu milti115 gauksts sviests50 gcukurs60 mlauksts ūdens1 šķipsnasāls3 gab.vidēji lieli āboli50 gbrūnais cukurs20 gmandeles1.5 TKmilti2 TKcitrona sula1 TKmalts kanēlis1 šķipsnamalts muskatrieksts1 gab.ola1 TKpiens50 gcukurs50 mlkarsts ūdens20 gsviests30 mlsaldais krējums1 šķipsnasāls

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo kūkas pamatni. Miltus, cukuru un sāli ieber bļodā un samaisa. Pievieno kubiņos sagrieztu aukstu sviestu, lai iegūtu drupačiņas, kas vizuāli atgādina maizes drupačas. Tāpat var mīcīt ar pirkstiem, tikai tas jādara ātri, lai sviests no roku siltuma nesāktu kust.

2

Pielej aukstu (pēc iespējas aukstāku) ūdeni un strauji iemīca mīklu. Ūdeni varbūt vajadzēs nedaudz mazāk – to lej tikai tik, lai masa kļūtu viendabīga.

3

Mīklu saveļ bumbiņā, ietin pārtikas plēvē un ievieto uz stundu ledusskapī.

4

Pildījumam ābolus sagriež šķēlītēs. Samaisa cukuru, kanēli, muskatu, citronu sulu, miltus. Pievieno ābolus un samaisa.

5

Vāra karameli. Katlā ieber cukuru, šķipsniņu sāls, pielej karstu ūdeni.

6
7

Karsē uz mērenas uguns un maisa ar karoti vai putojamo slotiņu, līdz cukurs izkusis. Kad ūdens uzvārījies, beidz maisīt un nedaudz palielina karstumu. Ļauj sīrupam vārīties, līdz tas sāk mainīt krāsu uz dzeltenīgu. Lai karamelizētos vienmērīgi, var katlu nedaudz pagrozīt, viegli pasvārstot uz vienu un otru pusi (svarīgi vairs nemaisīt ar karoti).

8

Kad cukura sīrups iegūst skaistu dzintara nokrāsu, pievieno sviestu. Uzmanīgi, cukura sīrups ir ļoti karsts un var tašķīties!

9

Ātri samaisa un tad, nepārtraucot maisīšanu, lēni, nelielā strūkliņā pielej saldo krējumu.

10

Maisa, karsējot uz nelielas uguns līdz masa kļūst viendabīga – apmēram 1-2 minūtes.

11

Mīklu izrullēt kā apaļu pankūku. Mīkla nav ērta rullēšanai, tādēļ necentieties to padarīt plānu, vislabāk līdz 1 cm biezumam.

12

Mīklu pārliek uz cepšanas plāti, kas izklāta ar cepampapīru. Uz mīklas aplītī izkārto ābolu šķēlītes. Mīklas sānus uzloka nedaudz uz augšu un iekšpusi.

13

Bļodiņā viegli sakuļ olu ar tējkaroti piena (ļoti viegli, tikai tik, lai olas dzeltenums sajauktos ar olas baltumu) un ar šo maisījumu pārsmērē mīklas sānus.

14

Ābolu pildījumu pārlej ar karameli (aptuveni ar pusi no visa daudzuma) un apber ar smalcinātiem riekstiem.

15

Cep līdz 190 C grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30-35 minūtes, līdz kūkas maliņas kļūst zeltaini brūnas.

16

Gatavajai kūkai pārlej atlikušo karameli.

17

Rotā ar riekstiem.

Vēl lieliskākai garšai varat pasniegt kopā ar vaniļas saldējumu! Lai labi garšo!


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!