Foto: Shutterstock
Restorānos par šo vienkāršo franču desertu prasa brangu naudu, taču tā pagatavošanai nevajag nedz ekskluzīvus produktus, nedz īpaši sarežģītu pagatavošanu. Vienīgais, kas varētu prasīt papildu ieguldījumus, ir gāzes deglis kraukšķīgās virsiņas pagatavošanai. Taču to var iegūt arī bez degļa.

Daudzas receptes esmu izmēģinājusi dēļ ziņkārības, praktiskuma un skopuma. Pēc šādiem eksperimentiem ir skaidrs, kāpēc kaut kas maksā tik, cik maksā, un kuras ir tās lietas, kas tiek pārmaksātas. Piemēram, leģendāro bezē – riekstu – šokolādes kūku, zināmu kā "Cielaviņu", labāk nopirkt. Jā, pašceptā ir gardāka, bet ļoti laikietilpīga – jāizcep (jāizžāvē) bezē ripas, jāgatavo sviesta – šokolādes krēms, jāsabūvē, jānobriedina. Vārdu sakot riktīga ņemšanās! Taču, ja runā par franču desertu krēmu brilē (Crème Brûlée), kas ir sastopams gandrīz katra restorāna ēdienkartē un nav gluži par velti, tad šo desertu gan ir vērts pagatavot mājās un ielīksmot ģimeni un draugus. Uzrīkot savu mājas restorānu un "paspēlēties kafejnīcās".

Sāksim ar to, ka šim maigajam desertam, kas pārklāts ar saldi rūgtu karameļu ledus kārtu, sastāvdaļas ir ļoti vienkāršas un pieejamas. Ja neskaita vaniļas pāksti, ko teorētiski var aizstāt ar vaniļas cukuru vai ekstraktu, bet praktiski tomēr no sirds iesaku vaniļas pāksti, jo aromāts un garša tikai iegūst, visas citas sastāvdaļas ir vienkāršas. Patiesībā desertam vajadzīgas tikai trīs sastāvdaļas: saldais krējums, cukurs un olas, piedevām no olām vajadzēs tikai dzeltenumus, tādēļ vērts ieplānot arī kādus bezē cepumus, ruleti vai olbaltumu omleti.

Iespējams, ka kādu biedē gatavošanas procesā pieminētā ūdens pelde. Vēlos mierināt, ka absolūti liekas bažas, tas ir krietni vieglāk nekā gurķu pasterizēšana.

Brilē trauciņus liek pannā ar ūdeni, bet pannu – cepeškrāsnī.

Foto: Shutterstock

Nākamās bailes, nezināšana un nevēlēšanās saistās ar cukura karameles gatavošanu, kad brūnais cukurs karstas liesmas rezultātā pārvēršas par slidotavu. Deserta baudīšanā kraukšķīgās karameles sasišana ar karotīti ir īpaši tīkama, tāda lieliska priekšspēle, pirms baudīt slaveno franču desertu. Tā ir skaņa, kas ziņo – bauda ir tuvu! Lai šo baudas skaņu dabūtu, vajag cukuru apdedzināt, vislabāk ar gāzes degli.

Es biju tā iedegusies par šo desertu, ka nepažēloju baudu un nopirku speciāli tam paredzēto uzparikti. Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, – droši var pirkt arī būvniecības veikalos pieejamo parasto gāzes degli, efekts tāds pats, cena krietni labāka.

Foto: Shutterstock

Un pat, ja šī degļa nav, tad ar karstas cepeškrāsns palīdzību var panākt līdzīgu efektu!

Pie darba!

360Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
500 mlsaldais krējums100 gcukurs6 gab.olas dzeltenumi1 gab.vaniļas pāksts6 ĒKbrūnais cukurs6 gab.mazi karstumizturīgi trauciņi dziļa cepammpanna siets gāzes deglis pēc garšasavenes pēc garšasmellenes

Sagatavošana

1

Aromatizē saldo krējumu! Vaniļas pāksti pārgriez uz pusēm, izkasi sēkliņas, ko kopā ar pašu pāksti liec saldajā krējumā. Izmaisi un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Tad ņem nost no plīts un ļauj aromatizēties 40 minūtes.

2

Olu dzeltenumu un cukuru ar mikseri sakuļ stingrās putās.

3

No krējuma izņem vaniļas pāksti un mazā strūkliņā lej krējumu klāt olu masai, to nepārtraukti maisot.

4

Samaisīto vaniļas krējumu un olu masu vēlreiz un nokāš.

5

Izkāsto masu lej karstumizturīgos trauciņos. Trauciņi ir 9 cm diametrā un 5 cm dziļi. Ja trauku dziļums atšķiras, tad mainīsies arī gatavošanas laiks, seklāki trauciņi būs gatavi ātrāk.

6

Dziļā, kvadrātveida cepampannā liek trauciņus. Pannā pielej silto ūdeni tā, lai puse trauciņa būtu ūdenī.

7

Liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 130 grādiem, un cep apmēram 30 minūtes. Kad pusstunda pagājusi, pakustina trauciņu – ja masa ir savilkusies receklī, tad krēms gatavs. Ja tā vēl šķidra un žļankājas, tad jācep vēl.

8

Gatavo krēmu izņem un atdzesē. Tad liek ledusskapī gatavoties vēl 3 – 4 stundas. Šādi sagatavots krēms savu apdedzināšanu var gaidīt arī visu nakti vai dienu.

9

Katrā trauciņā uz krēma uzber pa vienai ēdamkarotei cukura.

10

Ņem degli un apdedzina cukuru. Ja nav degļa, tad liek 250 grādos uzkarsētā cepeškrāsnī un ļauj cukuram izkust.

11

Pirms pasniegšanas rotā ar ogām.

Cepeškrāsns viltības

Lai līdz perfekcijai izstrādātu un atstrādātu brilē krēma recepti, jāiepazīst cepeškrāsns. Pēc pieredzes varu teikt, ka katra cepeškrāsns uzvedas citādi. Manējai vajag 130 grādus, bet draudzene šo pašu recepti gatavo 120 grādos, tādēļ vērts piefiksēt gan grādus, gan gatavošanas laikus, ja paredzēts krēmu gatavot atkārtoti.

Protams, var gatavot arī 100 grādos, bet tad tas prasīs vismaz divas stundas. Kas notiks, ja krēmu ieliksi 180 grādu temperatūra? Puslīdz droši varu garantēt saldu omleti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!