Foto: DELFI
Pavārgrāmata, kas sola ārstēt, izvairīties no slimībām un nenomirt? Skaidrs, ka tāda grāmata kļūst par bestselleru. Vai viss veselīgais automātiski nozīmē arī negaršīgu, kas jāēd ar piespiešanos? Nebūt ne! Taču paraduma maiņu, iepazīšanos ar jauniem produktiem un papildu tēriņus gan!

Brīdī, kad izaicinājums “Katru nedēļu gatavot no pavārgrāmatas” sakrīt ar Covid-19 viesošanos manā namā, tad ir skaidrs, ka vienīgā pavārgrāmata no kā gatavot, ir “Zvaigzne ABC” izdotā Maikla Grēgera un Džīna Stouna grāmata “How not to die” (Kā nenomirt), jo vīruss manā gadījumā ir tik nikns, ka esmu gatava dzert un ēst visu, kas man ļautu nenomirt.

Ko autoru izpratnē nozīmē ēdienkartes, kas ļaus nenomirt? Tas ir vegāns ēdiens! Šajā grāmatā neatradīsi ne kripatiņas gaļas vai piena produktus. Arī olas tur nav vērts meklēt. Bildes ļoti krāsainas, košas un apetelīgas. Manam kovidam nav nepatīkamās blaknes – ožas un garšas zuduma, tādēļ vismaz ēdienu es nosacīti spēju izbaudīt. Ja varu izvēlēties, tad man gribas daudz svaiga, sulīga un salda, tādēļ izvēle krīt uz aveņu un persiku sacepumu ar drumstalām.

Jāteic, ka, lai gatavotu pēc šīs grāmatas, ir jāveic plauktu papildināšana ar tādām ēdmaņām kā rauga pārslas, melnā sāls, dateļu mērce, miso pasta, daž'das garšvielas. Jāatzīst, ka visvairāk laikam receptēs tiek izmantotas dateles (sākot ar datelēm, beidzot ar sīrupu, cukuru un citiem paveidiem) un Indijas rieksti. Lēti nav! Bet jauna pieredze maksā!

Foto: DELFI

Grāmatas sākumā ir noderīgas receptes jeb priekšdarbi, lai, lasot receptes, zinātu, kas ir kas. Piemēram dārza buljona pagatavošana, harisas pasta, riekstu parmezāns un blendēti citroni. Pēdejos autori iesaka sasaldēt ledus kubiņos un izmantot pēc vajadzības.

Blendēts citrons tiešām ir štelle – ļoti aromātisks un labi sajūtams! Varu tikai ieteikt šo triku! Ņemam citronu un sablendējam ar visu, kas tam piederas – mīkstumu un mizu.

Es izvēlētajā receptē, ieviesu divas atkāpes – pirmkārt, piegādes servisos dateļu cukurs nav tā ejošākā un atrodamākā prece. Pasūtīt no specializētajiem veikaliem procesu paildzina. Dateļu cukurs nozīmē – sakaltētas un samaltas dateles. Teorētiski var mēģināt pagatavot pats. Tātad dateļu cukuru nolemju aizstāt ar brūno cukuru. Būsim reāli – mēs visi nomirsim, lai ko ēstu!

Otrā izmaiņa ir aveņu aizstāšana ar zemenēm. Tas notiek ar autoru svētību, jo “droši mainiet šajā receptē norādītos augļus pret tiem, kas šobrīd pieejami”. Un man pieejamas zemenes!

50Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
100 gIndijas rieksti800 gpersiki5 ĒKbrūnais cukurs1 TKblendēts citrons1 gab.vaniļas pāksts200 gzemenes75 gAuzu pārslas55 gpekanrieksti40 gdateles bez kauliņiem3 ĒKbrūnais cukurs1 TKmalts kanēlis

Sagatavošana

1

Indijas riekstus 3-4 stundas mērcē karstā ūdenī.

2

Persikus atkaulo un sagriež šķēlītēs.

3

Pagatavo sacepuma “cepurīti”! Virtuves kombainā (manā gadījumā kafijas dzirnaviņās) liek auzu pārslas, pekanriekstus, dateles un pulsācijas režīmā sasmalcina. Pievieno kanēli. Samaltās drumstalas samaisa.

4

Pagatavo pildījumu! Blenderī sablendē Indijas riekstus ar divām ēdamkarotēm ūdens, cukuru, 1/4 daļu persiku un vaniļu (izkasītas sēkliņas vai vaniļas ekstrakts ).

5

Kārto pannā! Persikus, pamīšus ar zemenēm kārto 25 cm diametra pannā. Pārlej augļiem un ogām sablendēto masu un pārber ar samaltām drupačām.

6

Liek 180 grādu uzkarsētā krāsnī un cep 35 – 40 minūtes līdz “cepurīte” apbrūnē un pildijums burbuļo gar malām.

7

Pasniedz karstu ar vaniļas saldējumu. Izcili garšo arī atdzisis!

Foto: DELFI

Rezultāts? Atkārtošanas vērts! Tiesa, lēti tas nebūs, jo pekanrieksti, dateles un citas sastāvdaļas nav tas lētākais prieks. Ja ir noskaņojums eksperimentiem, tad var eksperimentēt un atrast ekonomiskāku variantu, pekanriekstus aizstājot ar nedaudz lētākajiem valriekstiem. Var mēģināt riekstus noignorēt vispār un samalt tikai dateles ar auzu pārslām, bet drupačas bagātināt ar garšvielām.

Šis sacepums pats uzprasās uz dāsnu vaniļas saldējuma karoti! Lai piedod autori, vegāni un laktozes nepanesamības skartie, šis kombo ir fantastisks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!