Klāt patriotu nedēļa un svētku mielasts ir neatņemama svinību sastāvdaļa. Šefpavārs Raimonds Zommers iesaka ierasto svētku ēdienu klāstu papildināt ar kādu neierastu, bet reizē ļoti vērtīgu sastāvdaļu – pastinaku, ko raksturo kā neapgūtu, bet ļoti garšīgu un veselīgu dārzeni. Saldenās garšas dēļ pastinaks līdzinās batātēm, taču miltainā struktūra ir līdzīga kartupeļiem, un, kas īpaši svarīgi – šis dārzenis garšos arī bērniem.

Pastinaka izmantošana uzturā var būt ļoti daudzveidīga. Tas labi iederas zupās un biezeņos, kā arī sautējumos. Šefpavārs piedāvā pavisam vienkāršu recepti, kas palīdzēs labāk iepazīt pastinaku, izaicināt garšas kārpiņas un iekļaut šo uzturvielām bagāto sakni gan ikdienas uzturā, gan svētku mielastā.

180Minūtes
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
600 gpastinaki2 ĒKsviests200 mlpiens pēc garšassāls cidoniju sukādes, ja vēlas mizas no trīs pastinakiem50 mlcukura sīrups50 mlūdens

Sagatavošana

1

Pastinakus nomizo un sagriež 1 cm lielos gabaliņos. Mizas no diviem, trīs pastinakiem pietaupa, jo no tām tiks gatavoti čipsi!

2

Liek katlā, pievieno sviestu un nedaudz apcep.

3

Kad pastinaki nedaudz apcepušies, tos pārlej ar pienu un vāra, līdz tie ir mīksti.

4

Kad dārzeņi mīksti, pienu nokāš citā traukā, savukārt pastinakus kārtīgi sablendē līdz viendabīgai masai un pievieno nedaudz iepriekš nolieto pienu, lai veidojās krēmīga krēmzupas konsistence.

5

Krēmīgajai konsistencei pievieno nedaudz sviestu un sāli.

6

Ja ir vēlme krēmzupu papildināt ar saldenu skābu noti, pievieno dažas cidoniju sukādes.

7

Gatavo čipsus: sajauc ūdeni ar sīrupu (sīrupu var nopirkt gatavu veikalā vai to pagatavot, ūdenī izšķīdinot cukuru, proporcijā 1:4).

8

Pastinaku mizas kārtīgi nomazgā un izmērcē sagatavotajā sīrupūdenī.

9

Mizas izkārto uz cepešpannas un liek cepties cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 60 grādiem. Cep 3 stundas, līdz tās kārtīgi izkaltējas un kļūst par kraukšķīgiem čipsiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!