Foto: DELFI

Gaļa un ogas nav nekāda neparastā kombinācija, vai ne tā? Bet kā tad, ja vistai un dzērvenēm pievieno arī sinepes? Vajadzētu būt labi, nosprieda mana mamma, kad rādīju viņai šo recepti no pavārgrāmatas "Pasaules virtuve".

"Jāņa Rozes apgādā" izdotajai grāmatai "Pasaules virtuve" ir divi sējumi – "Eiropa, Āfrika" un "Āzija, Austrālija, Amerika", kuros esot tūkstoš recepšu (ticēsim uz vārda un nepārskaitīsim!) no dažādu valstu un kultūru kulinārijas mākslas. Līdzās klasiskiem nacionālās virtuves paraugiem autori grāmatā iekļāvuši arī savu draugu ģimenēs iecienītus ēdienus.

Katru recepti papildina krāšņas vācu kulinārijas fotogrāfa Luisa Bisšopa radītās bildes, kā arī interesanti fakti no kulinārijas vēstures un derīgi ieteikumi pavāriem. Man ļoti patika tas, ka grāmatas beigās ir noderīga skaidrojošā vārdnīca, kur ir īsi paskaidrots par dažādām jocīgām ēdamlietām – mērcēm, garšvielām, produktiem – kas tās ir un ko ar tām dara. Un arī, kā pagatavot pašiem savu piecu garšvielu pulveri vai Garam masala, ja veikalā nav pieejams.

Un, kā aprakstā uzsver grāmatas autori žurnāliste Ingeborga Pilsa un žurnālists un kuģa pavārs Stefans Palmers, sātīgo ēdienu un našķu receptes izraudzītas tā, lai to varētu pagatavot arī pavārmākslas cienītāji. Ticēju uz vārda un nebaidījos ķerties pie darba arī es, lai gan "nopietnajiem" ēdieniem līdz šim īsti nejutos gatava.

Bet sanāca!

Receptes oriģinālā tiek gatavota vistas krūtiņas fileja, bet tā kā todien veikalā akcija bija atkaulotiem vistu šķiņķiem, izvēlējāmies tos. Mamma teica, ka būs pat labāk, un man nav iemesla viņai neticēt. Pasteidzoties notikumiem pa priekšu, jā, tā bija laba izvēle!

Pie darba!

30Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
500 gvistas gaļa (fileja, atkauloti šķiņķi – pēc izvēles) pēc garšassāls, pipari, kaltēti garšaugi0.5 TKkarija pulveris4 ĒKsviests2 ĒKmilti250 mlbuljons200 mldzērveņu sula60 gkaltētas dzērvenes1 TKasās sinepes pēc garšascukurs, sāls

Sagatavošana

1

Vistas gaļu nosusina un ierīvē ar izvēlētajiem garšaugiem, pipariem, sāli un kariju. Receptes oriģinālā bija teikts garšaugu sāls, es izmantoju parasto sāli un pievienoju saberztus kaltētus Vidusjūras garšaugus – salviju, timiānu, oregano.

2

Pannā sakarsē divas ēdamkarotes sviesta un tikpat daudz eļļas, liek gaļu un uz lēnas uguns apcep no visām pusēm, pēc tam izņem gaļu no pannas un novieto siltumā.

3

Liek pannā atlikušo sviestu un iemaisa miltus. Pielej buljonu un dzērveņu sulu un uzvāra. Pieber kaltētās dzērvenes un uz lēnas uguns vāra apmēram 5 minūtes.

4

Mērcei pievieno sinepes, cukuru, sāli un piparus pēc garšas. Samaisa un liek mērcē arī gaļu (ar visām iztecējušajām sulām). Visu sautē apmēram 10 minūtes.

Gatavs!

Kā patika rezultāts? Mammai bija taisnība, dzērvenēm un sinepēm kopā nav nekādas vainas! Lai gan vizuāli mūsmāju rezultāts krietni atšķīrās no tā, kas grāmatā, tomēr domāju, ka garšu tas nekādi nesabojāja, gluži pretēji! Iespējams, ka kanādieši šo mērci gatavo no svaigi spiestas dzērveņu sulas, tādēļ viņiem tik sarkana tā sanāca. Bet garšas ziņā interesanta kombinācija (labā nozīmē) un nedaudz restorāna sajūtas mājās. Iesaku arī citiem!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!