Ja visas sastāvdaļas jau ir sagatavotas iepriekš – dārzeņi nomazgāti un nosusināti, lasis sagriezts šķēlēs, mēs zibenīgi varam pagatavot garšīgus, uzturvielām bagātus un sātīgus salātus. Arī novārīta ola šādos salātos labi iederas kā papildu olbaltumvielas. Pēc vēlēšanās var pievienot sauju uz pusēm pārgrieztu vīnogu. Salātus varam pagatavot gan pusdienām mājās, gan paņemšanai līdzi. Ja ņemam līdzi, pievienojam kastītē citrona daiviņu, lai pirms ēšanas salātiem uzspiestu citrona sulu. Olīveļļu gan pārlejam jau mājās.

Pēdējā gadā piedzīvotais pārtikas cenu pieaugums ir īsts izaicinājums daudziem, it sevišķi, ja vēlamies ēst gan sātīgi, gan veselīgi – tā, lai maltītēs būtu visas nepieciešamās uzturvielas. Pārtikas tehnoloģe, elektroniskās pavārgrāmatas "Familyfeast.eu" un bērnu grāmatas "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota, atsaucoties kustības "Olas ir spēks" aicinājumam, izmēģināja, kā pagatavot iespējami vairāk sabalansētu maltīšu, tērējot saprātīgi.

Ārija gatavoja atbilstoši veselīga uztura šķīvja principam, viņas budžets bija aptuveni 58 eiro un kopā viņai sanāca vairāk nekā desmit receptes, katra no tām – vienai personai. Mocarellas un laša salāti ir devītā no 12 Ārijas Avotas receptēm, ko publicējam.

12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 1
3 saujasrukola2 saujassalātlapas0.5 gab.neliels tomāts0.5 gab.neliels gurķis0.5 gab.avokado3 gab.marinēta sīpola gredzeni5 šķēlesmazsālīts lasis50 gmocarellas siers2 gab.citrona daivas1 ĒKolīveļļa sāls, pipari sēklu maize pasniegšanai

Sagatavošana

1

Uz šķīvja vai kastītē saplēš rukolu un lapu salātus. Liek pāri tomāta un avokado daiviņas, gurķa ripas un sīpola gredzenus.

2

Uzliek laša šķēles un saplucinātu mocarellu.

3

Pirms pasniegšanas apber ar sāli un pipariem, uzspiež citrona sulu un pārlej ar olīveļļu.

Lai labi garšo!

"Kustība "Olas ir spēks!" allaž būs par olu iekļaušanu uzturā, taču vienlaikus mēs esam arī par veselu nāciju – tas, savukārt, iespējams, ja ēdam pārdomāti. Tāpēc vēlamies izcelt gaismā veselīga uztura šķīvi – esam to atsvaidzinājuši, apvienojot gan Veselības ministrijas vadlīnijas, gan Hārvarda universitātes Uztura institūta vadlīnijas. Tas ir vienkāršs rīks, kas ļauj objektīvi paraudzīties uz katru mūsu ēdienreizi, vai tajā ir puse ir dārzeņi, ceturtā daļa – olbaltumvielu un vēl ceturtā daļa – ogļhidrātu, vai esam iekļāvuši veselīgos taukus," stāsta Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!