Cik lielisks veids, kā ātri un neparasti pagatavot dārzeņus ar olu. Ja lielāka ēstgriba, varam dārzeņiem uzsist divas olas!

Pēdējā gadā piedzīvotais pārtikas cenu pieaugums ir īsts izaicinājums daudziem, it sevišķi, ja vēlamies ēst gan sātīgi, gan veselīgi – tā, lai maltītēs būtu visas nepieciešamās uzturvielas. Pārtikas tehnoloģe, elektroniskās pavārgrāmatas "Familyfeast.eu" un bērnu grāmatas "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota, atsaucoties kustības "Olas ir spēks" aicinājumam, izmēģināja, kā pagatavot iespējami vairāk sabalansētu maltīšu, tērējot saprātīgi.

Ārija gatavoja atbilstoši veselīga uztura šķīvja principam, viņas budžets bija aptuveni 58 eiro un kopā viņai sanāca vairāk nekā desmit receptes, katra no tām – vienai personai. Cepts saldais kartupelis ar olu ir desmitā no 12 Ārijas Avotas receptēm, ko publicējam.

10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 1
1 gab.mazs saldais kartupelis2 gab.nelieli tomāti1 gab.ola1 ĒKolīveļļa cepšanai50 grukola un lapu salāti0.5 gab.konusveida paprika0.5 gab.avokado sēklu maize ceturtdaļa citrona olīveļļa, sāls, pipari

Sagatavošana

1

Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem pēc Celsija. Sagatavo nelielu cepamtrauku.

2

Saldo kartupeli kārtīgi noberž, nosusina (bojājumu vietas, ja tādas ir, izgriež) un ar visu mizu sagriež daivās. Liek bļodā, apber ar sāli, pipariem, uzlej olīveļļu un samaisa. Ber cepamtraukā un izlīdzina. Cep sakarsētajā cepeškrāsnī 15 minūtes.

3

Kamēr saldais kartupelis cepas, tomātus pārgriež uz pusēm (ja vēlas, var uzbērt sakapātus zaļumus un sīpolu), apslaka ar olīveļļu.

4

Pēc 15 minūšu cepšanas kartupeļiem pa vidu liek tomātus ar griezuma vietu uz augšu un cep vēl 10 minūtes.

5

Pēc 10 minūtēm uzsit olu, uzber sāli un piparus un cep 8 minūtes.

6

Pasniedz ar sēklu maizi, avokado, zaļajiem salātiem un papriku. Salātus pārber ar sāli un pipariem, pārlej ar olīveļļu.

Lai labi garšo!

"Kustība "Olas ir spēks!" allaž būs par olu iekļaušanu uzturā, taču vienlaikus mēs esam arī par veselu nāciju – tas, savukārt, iespējams, ja ēdam pārdomāti. Tāpēc vēlamies izcelt gaismā veselīga uztura šķīvi – esam to atsvaidzinājuši, apvienojot gan Veselības ministrijas vadlīnijas, gan Hārvarda universitātes Uztura institūta vadlīnijas. Tas ir vienkāršs rīks, kas ļauj objektīvi paraudzīties uz katru mūsu ēdienreizi, vai tajā ir puse ir dārzeņi, ceturtā daļa – olbaltumvielu un vēl ceturtā daļa – ogļhidrātu, vai esam iekļāvuši veselīgos taukus," stāsta Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!