Ja gribas vistas kariju, bet ātri, tad šī recepte ir jums! Turklāt ar turku jogurtu un Indijas riekstiem tas būs krēmīgs un veselīgi sātīgs. Kariju var pasniegt arī ar basmati rīsiem vai olu nūdelēm. Šoreiz gatavosim ar kuskusu. Kuskusa pagatavošana aizņems vien 5 minūtes.

Pēdējā gadā piedzīvotais pārtikas cenu pieaugums ir īsts izaicinājums daudziem, it sevišķi, ja vēlamies ēst gan sātīgi, gan veselīgi – tā, lai maltītēs būtu visas nepieciešamās uzturvielas. Pārtikas tehnoloģe, elektroniskās pavārgrāmatas "Familyfeast.eu" un bērnu grāmatas "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota, atsaucoties kustības "Olas ir spēks" aicinājumam, izmēģināja, kā pagatavot iespējami vairāk sabalansētu maltīšu, tērējot saprātīgi.

Ārija gatavoja atbilstoši veselīga uztura šķīvja principam, viņas budžets bija aptuveni 58 eiro un kopā viņai sanāca vairāk nekā desmit receptes, katra no tām – vienai personai. Ātrais vistas karijs ir otrā no 12 receptēm, ko publicējam.

14Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 1
2 gab.vistas šķiņķīši50 gIndijas rieksti200 gturku jogurts1 TKzemesriekstu sviests2 TKkarija pulveris1 ĒKsakapāti pētersīļi sula un miziņa no puslaima60 mlkarsts ūdens vai buljons sāls, pipari50 gkuskuss1 TKsakapāti pētersīļi1 ĒKolīveļļa1 šķipsnasāls verdošs ūdens

Sagatavošana

1

Riekstus ber uz sausas pannas un uz vidēji mazas liesmas apgrauzdē, tad atdzesē. Ar stampiņu uz dēlīša sadauza vai sakapā ar nazi. Jāsasmalcina diezgan smalki, jo tie dos karijam krēmīgumu.

2

Mazos gabaliņos sagrieztu gaļu liek vidējā bļodā, pievieno sasmalcinātos riekstus, sakapātus pētersīļus, ingveru, kariju, zemesriekstu sviestu, pierīvē laima miziņu no puses laima un visu samaisa. Tad pievieno turku jogurtu un samaisa.

3

Sakarsē pannu un liek tajā vistas un jogurta maisījumu, nedaudz pasautē. Tad pievieno karsto ūdeni un sautē uz mazas liesmas, ik pa laikam apmaisot, 15-20 minūtes.

4

Pagaršo, pievieno sāli un piparus un kad gatavs, piespiež nedaudz laima sulas.

5

Pirms pasniegšanas gatavo kuskusu. Mazā bļodiņā ber kuskusu, pievieno olīveļļu, sāli, sakapātus pētersīļus (ja ir un garšo, var pievienot sauju rozīņu vai sakapātu dateļu) un pārlej ar verdošu ūdeni, lai tas ir 1 cm virs kuskusa. Uzliek šķīvīti un atstāj uz 5 minūtēm. Kad gatavs, to ar dakšiņu uzirdina un pasniedz ar kariju.

6

Pasniedz ar zaļajiem un dārzeņu salātiem. Piemēram, bļodiņā saplucina salātlapas, pārliek ar gurķa un paprikas ripām, sagrieztu tomātu un avokado. Pārber ar sāli un pipariem, uzspiež laima sulu un pārlej ar olīveļļu.

Lai labi garšo!

"Kustība "Olas ir spēks!" allaž būs par olu iekļaušanu uzturā, taču vienlaikus mēs esam arī par veselu nāciju – tas, savukārt, iespējams, ja ēdam pārdomāti. Tāpēc vēlamies izcelt gaismā veselīga uztura šķīvi – esam to atsvaidzinājuši, apvienojot gan Veselības ministrijas vadlīnijas, gan Hārvarda universitātes Uztura institūta vadlīnijas. Tas ir vienkāršs rīks, kas ļauj objektīvi paraudzīties uz katru mūsu ēdienreizi, vai tajā ir puse ir dārzeņi, ceturtā daļa – olbaltumvielu un vēl ceturtā daļa – ogļhidrātu, vai esam iekļāvuši veselīgos taukus," stāsta Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!