10 interesanti fakti par pankūku cepšanu un Masļeņicu
Foto: Shutterstock

Daudzas ģimenes iecienījušas pankūkas ikdienas un svētku maltītēs, taču ne visi zina seno pankūku vēsturi un to, ka septiņas dienas pirms lielā gavēņa sākuma tiek svinēti svētki Masļeņica, kuru galvenais ēdiens ir sauli simbolizējošā pankūka. Gaidot pavasari un lielo pankūku ēšanas dienu, "Lido" darbinieki apkopojuši interesantākos faktus par pankūkām un to ēšanas tradīcijām Masļeņicā.

  • Pankūku pirmsākumi rodami jau senajā Ēģiptē, par ko liecina zīmējumi uz faraonu kapeņu sienām.
  • Lielākā pankūka izcepta 1994.gadā, Anglijā – tās diametrs bijis 15,01 m un tās biezums 2,5 cm.
  • Visaugstākais pankūku tornis uzbūvēts 2013.gadā Beļģijā – 82 cm augstumā.
  • Sodas vietā pankūku mīklai var pievienot tikko uzsnigušu sniegu. Sniega sastāvā esošās vielas pankūku tekstūru padara mīkstāku un gaisīgāku.
  • Pankūkas simbolizē sauli, tādēļ tās ir Masļeņicas svarīgākais ēdiens.
  • Masļeņica pēc slāvu tradīcijām ir kultūras svētki, kurus svinot vienas nedēļas garumā, simboliski aizvada ziemu un sagaida pavasari. Arī Latvijā šie svētki tiek svinēti daudzās ģimenēs.

Masļeņicas nedēļas dienu tradīcijas:

  • Pirmdiena – pankūku cepšana, gatavošanās svētkiem, salmu lelles veidošana, kuru pēc tam novieto kalna galā, lai septītajā dienā sadedzinātu.
  • Otrdiena – iešana ciemos, ziemas prieku baudīšana, neprecētie mēģina atrast savu otro pusīti.
  • Trešdiena – ciemos iešana, mielošanās.
  • Ceturtdiena – lai palīdzētu saulei cīņā ar ziemu, svētku svinētāji vizinājās ap ciematu zirga kamanās pulksteņa rādītāja virzienā. Tāpat rīko pikošanās kaujas.
  • Piektdiena – turpinās iešana ciemos. Ja neprecētajiem jauniešiem otrdien izdevies atrast simpātiju, šajā dienā pirmo reizi drīkst doties ciemos.
  • Sestdiena – ciemošanās pie radiem.
  • Svētdiena – dzied dziesmas, ēd un dejo, un dedzina salmu lelli, iededz ugunskurus un jaunieši lec pār tiem

Atpūtas centrā "Lido" Masļeņicas laikā gardēži apēd vairāk nekā 5000 pankūkas.

Uz Masļeņicu cep pankūkas no dažādiem miltiem un visos iespējamos viedos – plānās, biezās, pildītās u.c.

Pankūkas slāvu tradīcijās tiek ēstas ar krējumu, olām, ikriem vai ievārījumu.

Noderīgi: 1. un 2. martā atpūtas centrā "Lido" Krasta ielā norisināsies plaša bezmaksas izklaižu programma par godu vienam no senākajiem slāvu tradicionālajiem svētkiem - Masļeņicai. Pasākumu vadītāju lomās iejutīsies Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieri Jevgēnijs Čerkess – Stāstnieks - un Vitālijs Jakovļevs - Pētersīlītis. Pasākuma apmeklētājus ar dziesmām izklaidēs folkloras grupas "Berendeika" un "Karagod", bet tradicionālo deju priekšnesumus sniegs deju ansamblis "Solo". Pasākuma laikā būs iespēja piedalīties dažādās spēlēs, dejās, konkursos, bezmaksas radošajās darbnīcās, kā arī spēkoties ar spēkavīru roku laušanas cīņā vai izmēģināt veiklību, kāpjot Umurkumurā pēc gardām balvām, tāpat būs iespēja doties izjādē ar poniju. Svētdien, 2.martā, plkst. 18.00 tradicionālais svētku noslēguma rituāls – salmu lelles dedzināšana.

Plānās pankūkas

plānās pankūkas
Foto: Shutterstock

Cepot plānās pankūkas, pats svarīgākais ir pareizas konsistences mīkla un ļoti karsta panna. Kas gan var būt labāks par plānajām pankūkām, ko ēd kopā ar pēc vasaras smaržojošu zemeņu ievārījumu, vēlās un nesteidzīgās svētdienas brokastīs?

Lasīt vairāk

Biezpiena - rozīņu plācenīši

Biezpiena plācenīši ar rozīnēm
Foto: Shutterstock

Biezpiena plācenīši ar rozīnēm - brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas ar sieru

Kartupeļu pankūkas
Foto: iStock

Ko pagatavot vakariņās pēc darba, lai viss vakars nebūtu jāpavada pie plīts un varētu veltīt laiku ģimenei? Šīs kartupeļu pankūkas var izcept 20 minūtēs, turklāt recepte ir tik vienkārša, ka būs pa spēkam arī iesācējiem.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar gaļu

Pankūkas ar gaļu
Foto: Shutterstock

Pankūkas ar gaļu - kārtīgām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Pankūku rullīši ar lasi

Pankūku rullīši ar svaigo sieru un lasi
Foto: Shutterstock

Pasniedz plānās pankūkas citādāk kā ierasts - pagatavo pankūku rullīšus ar svaigo sieru un mazsālītu lasi. Garšo tikpat labi, kā izskatās!

Lasīt vairāk

Biskvīta pankūkas

Biskvīta pankūciņas
Foto: Shutterstock

"Mans februāra ēdiens ir pankūkas, viennozīmīgi! Saldas un smaržīgas - svaigi ceptas pankūkas ir garantēts veids, kā brīvdienu rītos no migām izvilkt vīru un bērnus! Cepu visdažādākās - gan plānās, gan rauga, gan biezpiena plācenīšus! Recepšu konkursam vēlos pieteikt vienkāršās biskvīta pankūkas. Recepte gan nav manis pašas, atrasta "Cālī", tomēr manās mājās tik bieži cepta, ka brīžiem šķiet, ka es pati to izdomājusi!" raksta Ilze, piesakoties konkursam "Meklējam februāra garšu!".

Lasīt vairāk

Plāno pankūku torte ar putukrējumu un ķiršu mērci

10 interesanti fakti par pankūku cepšanu un Masļeņicu
Foto: MostFoodNews

Plāno pankūku torte prasīs ne mazums laika, jo izcept 30 pankūkas, kas nepieciešamas kūkas pamatam, nav joka darbs. "Tasty.lv" iesaka cept uzreiz vairākās pannās, lai process nebūtu tik nogurdinošs un ilgs.

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši ar citrona miziņu

Biezpiena plācenīši
Foto: Shutterstock

Biezpiena plācenīši - gardi tāpat, vēl gardāki ar krējumu, ievārījumu vai saldo mērcīti.

Lasīt vairāk

Brokoļu plācenīši ar gurķu mērci

Brokoļu plāceņi ar gurķu mērci
Foto: Shutterstock

Ātrām un sātīgām pusdienām vai launagam - brokoļu plācenīši.

Lasīt vairāk

Source

Tasty

Tags

Sarakstu karuselis
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Comment Form