Foto: Shutterstock

Mūsdienās daudzi cenšas izvairīties no neveselīgas pārtikās, cenšas savā ikdienā izmantot labāko, vismazāk kaitīgo, veselīgāko. Vai tiešām visi tie produkti, kurus mēdz saukt par veselīgo pārtiku, ir tik nekaitīgi? Iespējams, kāds, bēgdams no vilka, uzskrien lācim. Pareiza uztura speciālisti no www.mydiet.com skaidro, kādēļ kāds produkts var būt gan veselīgs, gan izsvītrojams no veselīgo produktu saraksta. Kuri ir šie produkti?

Mušļi

Foto: Shutterstock

Varbūt tu neēd saldās brokastu pārslas, jo tu zini, ka tajās ir daudz cukura un tās nav veselīgas lietošanai ikdienā? To vietā varbūt tu ar pienu ēd kādu musli vai pilngraudu pārslu maisījumu ar riekstiem un žāvētiem augļiem? Nav nekāds brīnums, jo ļoti bieži tiek uzsvērts, ka brokastīs ēst musli ir veselīgi. Tomēr tu būsi pārsteigta, cik muslis ir nepiemērots, piemēram, svara samazināšanai vai veselīga svara uzturēšanai.

Lielākā daļa mušļu vienā porcijā satur 500 kalorijas, tajos ir augsts tauku saturs un neadekvāts vārdam veselīgs cukura daudzums. Labāk apēst vienu eļļā vārītu virtuli, nevis bļodiņu mušļa ar pienu.

Protams, muslis var būt veselīgs ēdiens, ja tas nav pārsātināts ar cukuru un taukvielām. Tādēļ gatavo musli mājās un nepērc gatavos maisījumus. Tev būs vajadzīgas pilngraudu auzu pārslas, saulespuķu sēklas, nedaudz žāvēti augļi un rieksti. Tādā veidā tu kontrolēsi cukura un taukvielu daudzumu savā muslī. Šāds muslis kopā ar pienu dos tev tik nepieciešamo enerģiju dienas uzsākšanai, nepaceļot tavu cukura līmeni rekordaugstumā. Pērkot gatavos pilngraudu pārslu maisījumus, rūpīgi izlasi informāciju par cukura daudzumu. Pērc tikai tādas pārslas, kurām nav pievienots cukurs.

Pie šīs grupas var pieskaitīt arī mušļu saldās tāfelītes. Tās ir vēl saldākas, vēl treknākas kā mušļu pārslas. Viena mušļa tāfelīte satur vismaz 500 kalorijas, ko var salīdzināt ar nelielām pusdienām. Par spīti lielajam kaloriju daudzumam, tāfelīte ir tik maza, ka pēc tās apēšanas diezgan drīz gribas ēst atkal. Ēdot mušļu tāfelītes, tu ļoti viegli vari apēst milzīgu daudzumu ar kalorijām, bet joprojām justies izsalkusi. Mušļa tāfelīte nav veselīgāka par jebkuru citu kārumu, kuru nesauc par veselīgu produktu.

Banānu čipši

Foto: Shutterstock

Ikviens produkts, kas asociējas ar augļiem vai dārzeņiem, iegūst veselīga produkta reputāciju, lai gan tas ne tuvu tā vienmēr ir. Diemžēl banānu čipšus līdzīgi kā kartupeļu čipšus gatavo, vārot eļļā. Viena bļodiņa ar banānu čipšiem satur 10 g piesātinātos taukus un vismaz 150 kalorijas. Piesātinātie tauki palielina holesterīna līmeni asinīs, kas savukārt paaugstina kardiovaskulāro slimību riskus.

Būtu jāpiemin, ka banānu čipšos ir daudz mazāk vitamīnu un minerālvielu nekā svaigos banānos. Ja tev garšo banānu čipši, tad pagatavo banānu čipšus mājās, izmantojot augļu žāvētāju vai kaltējot banānu ripiņas cepeškrāsnī. Pēc dažām stundām tie būs kraukšķīgi un trausli, bez papildus taukvielām un krāsvielām.

Tunča suši

Foto: Shutterstock

Ne visi neveselīgie produkti izraisa svara pieaugumu. Ir produkti, kas kaitē mūsu veselībai daudz savādāk. Tunča suši ir klasisks piemērs šādam ēdienam. Tas šķiet veselīgs, bet patiesībā organismam nodara lielu ļaunumu.

Lai arī suši satur ļoti maz kaloriju un taukvielu, tomēr ēdot tunča (jebkuras savvaļas jūras zivs) suši, tu vari nemanot uzņemt pārāk daudz dzīvsudraba. Diemžēl pasaules okeāni un jūras ir tik piesārņotas, ka nedēļā nedrīkst apēst vairāk par 180 g jūras zivju. Ja dzīvsudrabs organismā ir pārāk daudz, tad sākas organisma saindēšanās, kas izpaužas kā bezmiegs, organisma vispārējs vājums, nemiers, slikta atmiņa, augsts asinsspiediens, vemšana, vēdera sāpes un pat matu izkrišana. Īpaši no tunča jāuzmanās sievietēm, kas gaida bērniņus.

Riekstu maisījumi

Foto: Shutterstock

Riekstu maisījumi ir ļoti iecienīta uzkoda. Fakts, ka šajā maisījumā ir daudz dažādu riekstu un žāvētu augļu, ikvienam liek domāt, ka tā ir veselīga uzkoda. Diemžēl, ļoti bieži riekstu maisījumi satur arī riekstus, kas apvārtīti cukurā, rozīnes saldā jogurta glazūrā vai riekstus, kas piesūcināti ar kukurūzas sīrupu, vai saldos banānu čipšu gabaliņus. Tādējādi 200 g riekstu maisījuma var būt 600 kalorijas, milzīgs daudzums transtaukskābju un cukura.

Ja tu ēd riekstu maisījumus regulāri, tad nebrīnies, kad nākamajā reizē, uzkāpjot uz svariem, tavs svars būs krietni pieaudzis. Par laimi, var izvairīties no neveselīgajiem riekstu maisījumiem. Iepērkoties ir ļoti rūpīgi jālasa paciņas sastāvs un jāizvēlas tāds maisījums, kas nesatur cukuru, sīrupu un tamlīdzīgus produktus. Izvēlies maisījumus, kuros galvenokārt ir rieksti, tikai daži žavēti augļi un, varbūt, melnā šokolāde. Maisījumu vari pagatavot arī mājās, nopērkot dažādus riekstus un tos samaisot.

Salāti ar majonēzes mērci

Foto: Shutterstock

Neviens nešaubās, ka ēst salātus ir veselīgi, bet, vai ir veselīgi ēst salātus ar majonēzes mērci? Šādi salāti būs tikpat neveselīgi kā burgers. Ēdot šādus salātus, tas vienkārši ir jāsaprot un jāzina. Tas nav veselīgi un šādus salātus nedrīkst ēst katru dienu. Sliktākais ar šādiem salātiem ir tas, ka tie nedod sāta sajūtu un beigās tu vienalga pasūti burgeri. Izvēlies salātiem vienkāršu, klasisku mērci – nedaudz olīveļļas un citrona sulas vai etiķa.

Beztauku jogurts

Foto: Shutterstock

Tievētāji un tie, kas domā par savu svaru, ļoti bieži iepērkoties izvēlas beztauku jogurtu, jo tas dod apsolījumu par svara zaudēšanu vai tā ierobežošanu. Diemžēl tā nav patiesība, jo taukviela ir tā, kas dod jogurtam patīkamo garšu. Ja jogurtam ir 0% taukvielu, tas ir bezgaršīgs, un, lai kompensētu zaudēto garšu, ražotāji pievieno īpaši daudz cukuru. Tādējādi jogurts kļūst tikpat neveselīgs kā ikviena saldā, neveselīgā uzkoda.

Saldais beztauku jogurts beigu beigās ir neveselīgāks kā parastais jogurts, jo turklāt tam ļoti bieži cukura vietā pievieno saldinātāju. Saldinātājos ir mazāk kaloriju nekā cukurā, tādēļ tie saasina apetīti un rada vēlmi ēst ar kalorijām bagātākus ēdienus.

Kopumā visiem saldajiem jogurtiem ir vairākas kopīgas problēmas – tiem bez cukura vai saldinātāja mēdz pievienot arī modificētu kukurūzas cieti, dažādus konservantus un mākslīgās krāsvielas. Visveselīgāk ir izvēlēties bezpiedevu jogurtu ar zemu tauku saturu, kuram mājās var pievienot ogas, bet kārumnieki arī nedaudz medu vai kļavu sīrupu. Pat, ja mājās pie ogām piebērsi arī cukuru, kontrolēta cukura piedeva būs daudz atbilstošāka jēdzienam veselīgs nekā nezināms cukura daudzums gatavā saldinātā jogurtā.

Bezglutēna produkti

Foto: Shutterstock

Ir cilvēki, kuriem ir glutēna nepanesamība, tādēļ ir bezglutēna produkti. Pārējiem, kuriem nav glutēna uzņemšanas problēmu, nevajadzētu aizrauties ar bezglutēna produktiem. Tie nevis ir tev veselīgi, bet tieši otrādi – tu neuzņem no produktiem visas vērtīgās vielas, tādējādi nodarot sev ļaunumu.

Bezglutēna produktos ir mazāk šķiedrvielu, mazāk dabīgo B vitamīnu nekā pilngraudu maizē. Tajos ir mazāk antioksidantu, kas, kā zināms, mazina riskus saslimšanai ar vēzi un palēlina novecošanās procesus. Ja cilvēks ir jutīgs pret glutēnu, tad labāk izvēlēties citus graudus, nevis modificētus kviešus.

Smūtiji

Foto: Shutterstock

Mājās gatavotie smūtiji neapšaubāmi ir brīnišķīgi un veselīgi. Tu vari samaisīt kopā jebkura veida ogas, augļus un dārzeņus, un, ja vispār pievieno cukuru, tad kontrolēt tā daudzumu. Protams, daudz veselīgāk ir iztikt bez cukura, tā vietā izmantot gatavus banānus, medu vai kādu dabīgo sīrupu.

Ja mājās gatavotie smūtiji ir veselīgi, vai veikalos nopērkamie smūtiji arī ir veselīgi? Protams, ka nē. Augļi daļēji tiek aizvietoti ar rūpnieciskajām sulām. Rūpnieciskās sulas satur cukuru un smūtijam beigās pievieno vēl papildus cukuru, dažādus konservantus, krāsvielas un pulverus. Kopumā smūtijs nav veselīgāks par jebkuru saldināto dzērienu, kuru var nopirkt veikalā. Salīdzinoši vienā smūtija glāzē ir tikpat daudz cukura, cik vienā kolas glāzē, un viena glāze satur līdz pat 1000 kalorijām. Tā ir pieauguša cilvēka kaloriju dienas normas puse. Nebrīnies par svara pieaugumu, lietojot šādu "veselīgo uzkodu" šad un tad starp ēdienreizēm.

Riekstu sviests

Foto: Shutterstock

Rieksti ir ļoti bagātīgs un vērtīgs produkts, tie satur daudz veselīgo taukvielu, kas uzlabo sirds veselību un palīdz regulēt svaru. Diemžēl daudzas no šīm īpašībām tiek zaudētas pēc tam, kad rieksti tiek pārstrādāti sviestā. Samaļot riekstus, tie zaudē daļu no savām dabīgajām eļļām. Ražošanas procesā riekstiem pievieno mazāk veselīgas taukvielas, samērā daudz cukuru un sāli, protams, sarakstu noslēdz dažādi konservanti un krāsvielas.

Ja tu domā, ka beztauku riekstu sviests ir risinājums, tu maldies. Riekstu sviestā ar pazeminātu tauku procentu ir daudz vairāk cukura. Tas ir nevis divas reizes vairāk, bet 3 – 4 reizes vairāk cukura. Ja tev jālieto riekstu sviests, tad izvēlies mandeļu sviestu, tajā ir vismazāk cukura un tas joprojām satur samērā daudz veselīgo tauku. Salīdzinoši kvalitatīvs ir arī valriekstu un sojas sviests, bet no zemesriekstu un saulespuķu sviesta gan vajadzētu atturēties.

Žāvēti augļi

Foto: Shutterstock

Ja tu augļus žāvē mājās un samērā īsā laikā apēd, tad tie ir veselīgi. Tie satur daudz, dažādus vitamīnus, šķiedrvielas un minerālvielas. Tikai atceries, ka žāvētos augļos joprojām ir augsta fruktozes koncentrācija. Nepārspīlē ar to ēšanu vienā reizē! Tu nekad nevarētu apēst tik daudz fruktozes, ja tu ēstu svaigus augļus.

Ja žāvētos augļus tu pērc veikalā, tad sākas problēmas, un pirmā no tām ir cukurs. Žāvētiem augļiem, lai tiem būtu patīkamāka garša, ražotāji mēdz pievienot cukuru, ļoti daudz cukuru, jo ar laiku žāvētajos augļos fruktoze sadalās un tie kļūst mazāk garšīgi. Žāvētie augļi var kļūt par tavu galveno, nezināmo cukura avotu.

Otra problēma, kas saistīta ar žāvētajiem augļiem, ir sēra dioksīds, kuru pievieno augļiem, lai tie saglabātu krāsu. Sēra dioksīds cilvēkiem ar jutīgu elpošanas sistēmu izraisa astmu un alerģiju saasinājumus. Tas nav veselīgi nevienam, bet tūlītēja reakcija ir tikai alerģiskiem cilvēkiem. Veikalos var iegādāties arī žāvētos augļus, kas nesatur sēra dioksīdu un kas nesatur cukuru, tādēļ iepērkoties, rūpīgi lasi produkta sastāvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!