Foto: DELFI
Kas gan tas par Jāņu mielastu, ja uz galda nav atrodams šķīvis, bļodiņa vai pat branga trīslitru burka ar mazsālītiem gurķīšiem?! Šī vasarīgā uzkoda tiek gatavota daudz un dažādos veidos, tādēļ, lai viestu skaidrību, kādā vīzē gatavoti mazsālītie ir viszaļākie, kraukšķīgākie un gardākie, Jāņu gaidās sarīkojām "aklo" degustāciju, testējot trīs populāras mazsālīto receptes no "Tasty" apcirkņiem.

Degustēšanai paredzētie gurķi tika iegādāti vienā tirdzniecības vietā, sadalīti trīs daļās un iesālīti, sekojot trīs dažādu recepšu norādījumiem. Degustācijai izvēlējāmies trīs populāras receptes no “Tasty” recepšu krājumiem, katram paraugam piešķirot savu kārtas numuru, lai degustācijas dalībnieki nevarētu identificēt paraugus:

  • Ar 1. numuru startēja ātrie mazsālītie polietilēna maisiņā;
  • Ar 2. numuru – klasiski mazsālītie aukstajā sālījumā;
  • Ar 3. numuru – mazsālītie ar mārrutkiem karstajā sālījumā.

Paraugi Nr. 2 un 3 tika sālīti trīslitru burkās aptuveni 14-16 stundas pirms degustācijas, gurķiem apgriežot vien galiņus. Paraugam Nr. 1 paredzētie gurķi tika gareniski pārgriezti uz pusēm un “aizceļoja” uz polietilēna maisiņu vien pāris stundas pirms degustācijas. Pirms degustācijas gurķi tika izlikti uz atsevišķiem šķīvīšiem, gareniski pārgriežot arī paraugus Nr. 2 un 3, lai nodrošinātu maksimāli vienlīdzīgus nosacījumus.

“Aklajā” degustācijā piedalījās 10 dalībnieki, ja gribam būt pavisam precīzi, tad – dalībnieces, “Delfi” žurnālu satura redaktores, kas vērtēja katra parauga izskatu, kraukšķīgumu un garšu piecu punktu skalā (kur 5 ir augstākais punktu skaits, bet 1 – zemākais).

Mazsālīto gurķu paraugiem piešķirto punktu kopvērtējuma tabula ir šāda:

Lasot tālāk, uzzināsi degustācijas rezultātu analīzi, degustētāju komentārus un paraugu receptes.

3. vieta – mazsālītie ar mārrutkiem karstajā sālījumā

Foto: DELFI

Lai sagatavotu šo paraugu, iepriekšējā dienā pirms paredzētās degustācijas gurķīšiem tika apgriezti gali, tad gurķi tika likti trīslitru burkā, pamīšus ar dillēm, upeņu lapām un ķiploku daiviņām, pievienojot arī rīvētus mārrutkus. Visbeidzot burkas saturs tika pārliets ar karstu ūdeni, kurā iepriekš tika izšķīdināts sāls, cukurs un iemaisīts etiķis. Gurķu burka līdz pat degustācijai atradās istabas temperatūrā. Kopvērtējumā šis paraugs ieguva vien 109 punktus no maksimālajiem 150, krietni atpaliekot no abiem pārējiem paraugiem un ieņemot trešo vietu trīs paraugu konkurencē.

Kaut gurķi bija gana kraukšķīgi un patīkami pikanti, tomēr degustētāji norādīja, ka tos ir grūti klasificēt kā mazsālītus. Respondentu ieskatā karstajā sālījumā izturētie gurķīši gan pēc izskata, gan pēc garšas vairāk līdzinājās marinētiem gurķiem. Izskanēja viedoklis, ka līdzīgi garšojot gurķi, kas zem nosaukuma "mazsālītie" parasti nopērkami lielveikalos, kā arī ieteikums nodēvēt šo paraugu "vīriešu gurķiem".

Ja degustācijā piedalītos stiprā dzimuma pārstāvji, iespējams, tieši šis paraugs izvirzītos līderos, jo dāmu komentāri bija šādi:

"Šie tādi "štengri", bet lieliski!"
"Varen kreptīgi."
"Pārsteidza ar izskatu, jo ļoti atšķiras no pārējiem paraugiem. Vairāk līdzinās marinētiem gurķiem."
"Negaršo pēc mazsālītajiem. Ļoti "jiftīgi"."
"Šie derētu kā laba "zacene" pie stiprāka mēriņa."

  • Pamatrecepti pikantiem mazsālītajiem gurķiem karstajā salījumā atradīsi, lūk, te. Degustācijai paredzēto gurķu sālījums tika papildināts ar 2 ĒK mārrutku.

2. vieta – ātrie mazsālītie gurķi polietilēna maisiņā

Foto: DELFI

Kopvērtējumā šis paraugs ieguva 135 punktus no maksimālajiem 150, vien par nieka 3 punktiem atpaliekot no līdera un ierindojoties godpilnajā otrajā vietā. Interesanti, ka pirms rezultātu apkopošanas, mutiski pārrunājot degustācijas norisi, šķita, ka tieši šie gurķi būs vairuma favorīts.

Pāris stundas pirms degustācijas sākuma, kā to paredz recepte, visi "ātrie" gurķīši tika gareniski pārgriezti uz pusēm, sabērti polietilēna maisiņā kopā ar sasmalcinātiem zaļumiem, garšaugiem, sāli un ievietoti ledusskapī. Lai gurķi iesālītos vienmērīgāk, maisiņš pāris reizes tika izvilkts no ledusskapja un sakratīts.

Aklās degustācijas rezultāti pierādīja, ka, kaut šo gurķīšu vizuālais izskats respondentiem šķita visapetītlīgākais un kārdinošākais, un lielākā daļa degustētāju atzinīgi novērtēja arī ātro mazālīto garšas īpašības, tomēr, salīdzinājumā ar līdergurķiem, ātrie mazsālītie dažiem degustācijas dalībniekiem šķita mazāk kraukšķīgi un pārlieku sāļi.

Kādi tad bija degustētāju komentāri:

“Pēc skata tipiski mazsālītie. Kaut smuki, bet sāls drusku par daudz.”
“Liekas nedaudz šļaugani, trūkst kraukšķa.”
“Šie vizuāli patīk vislabāk.”
“Man negaršo mazsālītie, bet šie ir “bomba””: svaigi, ar dillīti – viss, ko latvietim vajag.”

  • Ātro mazsālīto gurķīšu pamatrecepte atrodama, lūk, te. Degustācijas vajadzībām tā tika nedaudz uzlabota, papildinot sastāvdaļu sarakstu ar šķēlēs sagrieztu citronu un sauju upeņu lapu. Ķiploki, dilles un upeņu lapas tika sasmalcinātas aromātiskākam rezultātam.

1.vieta – klasiski mazsālītie trīslitru burkā

Foto: DELFI

No maksimālajiem 150 punktiem šis paraugs tika novērtēts ar 138 punktiem, kopvērtējumā plūcot uzvarētāja laurus.

Lai sagatavotu paraugu, iepriekšējā dienā pirms degustācijas gurķīšiem tika apgriezti gali, tad gurķi tika likti trīslitru burkā, pamīšus ar dillēm, upeņu lapām un ķiploku daiviņām, Visbeidzot burkas saturs tika pārliets ar ledaini aukstu ūdeni, kurā iepriekš tika izšķīdināts sāls un cukurs. Gurķu burka 4 stundas tika noturēta istabas temperatūrā, tad ievietota ledusskapī, kur tika turēta turpmāko laiku līdz degustācijai.

Kā liecina rezultātu tabula, vienlīdz atzinīgi tika novērtēts gan klasiskā manierē mazsālīto gurķu kārdinošais izskats, gan sabalansētā garša un izcilais kraukšķīgums – tieši šie gurķīši tika atzīti par viskraukšķīgākajiem.

Degustētāju komentāri par uzvarētāju:

"Izcils mazsālītais."
"Tipiskākais mazsālītais gurķis, kādu vien iespējams iedomāties."
"Patīkams, viegls sāļums – labs garšu balanss."
"Ļoti, ļoti kraukšķīgs. Mans absolūtais favorīts."
"Īsts "instagramgurķis" – skaisti košs zaļums. Garšo kā kraukšķīgs svaigais, tikai ar vieglu sāļumiņu."
"Garšos visiem, visām gaumēm atbilstošs."

  • Lai pagatavotu klasiskus mazsālītos gurķus, kas "Tasty" degustācijā tika atzīti par visgardākajiem, seko šīs receptes norādījumiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!