Aklā degustācija: ‘Tasty’ pārbauda trīs populāras mazsālīto gurķu receptes
Foto: DELFI

Kas gan tas par Jāņu mielastu, ja uz galda nav atrodams šķīvis, bļodiņa vai pat branga trīslitru burka ar mazsālītiem gurķīšiem?! Šī vasarīgā uzkoda tiek gatavota daudz un dažādos veidos, tādēļ, lai viestu skaidrību, kādā vīzē gatavoti mazsālītie ir viszaļākie, kraukšķīgākie un gardākie, Jāņu gaidās sarīkojām "aklo" degustāciju, testējot trīs populāras mazsālīto receptes no "Tasty" apcirkņiem.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Degustēšanai paredzētie gurķi tika iegādāti vienā tirdzniecības vietā, sadalīti trīs daļās un iesālīti, sekojot trīs dažādu recepšu norādījumiem. Degustācijai izvēlējāmies trīs populāras receptes no “Tasty” recepšu krājumiem, katram paraugam piešķirot savu kārtas numuru, lai degustācijas dalībnieki nevarētu identificēt paraugus:

  • Ar 1. numuru startēja ātrie mazsālītie polietilēna maisiņā;
  • Ar 2. numuru – klasiski mazsālītie aukstajā sālījumā;
  • Ar 3. numuru – mazsālītie ar mārrutkiem karstajā sālījumā.

Paraugi Nr. 2 un 3 tika sālīti trīslitru burkās aptuveni 14-16 stundas pirms degustācijas, gurķiem apgriežot vien galiņus. Paraugam Nr. 1 paredzētie gurķi tika gareniski pārgriezti uz pusēm un “aizceļoja” uz polietilēna maisiņu vien pāris stundas pirms degustācijas. Pirms degustācijas gurķi tika izlikti uz atsevišķiem šķīvīšiem, gareniski pārgriežot arī paraugus Nr. 2 un 3, lai nodrošinātu maksimāli vienlīdzīgus nosacījumus.

“Aklajā” degustācijā piedalījās 10 dalībnieki, ja gribam būt pavisam precīzi, tad – dalībnieces, “Delfi” žurnālu satura redaktores, kas vērtēja katra parauga izskatu, kraukšķīgumu un garšu piecu punktu skalā (kur 5 ir augstākais punktu skaits, bet 1 – zemākais).

Mazsālīto gurķu paraugiem piešķirto punktu kopvērtējuma tabula ir šāda:

Lasot tālāk, uzzināsi degustācijas rezultātu analīzi, degustētāju komentārus un paraugu receptes.

Tags

Jāņi Saulgrieži Svētku galds Tradicionālā latviešu virtuve Mazsālīti gurķi Sālīšana un mazsālīšana
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form