Cik grādīgu viskiju aktieri malko uz skatuves? Kāds ir iecienītākais alus? Kam jābūt zupā, lai to varētu sviest sejā? Kāpēc šķiņķim uz skatuves jāprot garšīgi skanēt? Kura šokolāde ir vistalantīgākā aktrise, bet kura limonāde uz izrādi iedodas pēdējā brīdī? Tas, kas notiek aizkulisēs, ir tikpat aizraujošs kā uz skatuves notiekošais, un teātra rekvizitores to zina vislabāk.

​Linda Ģībiete un Margita Roste Liepājas teātrī strādā jau otro sezonu, un sarunā jūtams, ka viņas mīl to, ko dara. Arī sastrādājušās tā, ka varētu braukt rallijā, jo viena pabeidz otras iesāktos teikumus. Katrai ir konkrētas izrādes, par kurām ir atbildīgas, bet iestudējumos, kur apjoms lielāks, strādā abas tandēmā. Ja viena ir slima, tad otra spēj kolēģi aizstāt, jo ir gan fotogrāfijas, gan pieraksti, kur un kā jāstāv rekvizītiem un kādiem tie jābūt. Papildus šiem pienākumiem abas dāmas apvieno rekvizitoru darbu ar suflēšanu. "Jā, mēs esam arī suflieres! Pasviežam no aizkulisēm aktierim tekstu, ja piemirsies," atklāj Linda.

Linda un Margita Liepājas teātrī atbild par to, lai uz skatuves atrastos visi vajadzīgie priekšmeti, kas nav dekorācijas, sākot ar gredzena kastīti, beidzot ar sēņu grozu. Viss, ko uz skatuves lieto aktieri, ir rekvizīti. Atsevišķa sadaļa ir apēdamie un izdzeramie rekvizīti. Rekvizitors ir atbildīgs, lai uz skatuves aktieriem glāzēs būtu gan viskijs, gan šampanietis, ja vajag, bet tāds, lai aktieru galvās nerastos reibums.

Viņas atzīst, ka darbs ir aizraujošs, jo katra izrāde atšķiras, katram uzvedumam ir savas prasības. Katrs režisors, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks nāk ar savu redzējumu un prasībām, bet pats galvenais ir aktieris, kuram visas šīs vēlmes jāīsteno uz skatuves, tādēļ rekvizitores par ēdamajiem un dzeramajiem rekvizītiem noteikti aprunājas ar pašu aktieri, kurš konkrēto produktu ēdīs vai malkos uz skatuves.

Visintensīvākais darbs sākas divas nedēļas pirms pirmizrādes, kad pagaidu rekvizīti tiek aizstāti ar īstajiem. "Brīdī, kad sākas darbs pie izrādes, mēs piemeklējam pagaidu rekvizītus, to sauc par iemarķēšanu, kad aktieris lieto, piemēram, butaforisku kūku, bet izrādē tiks servēta īstā," stāsta rekvizitores.

Mūžīgie produkti, butaforiskie rekvizīti.

Gardākais šķiņķis un Margitas ceptās kotletes

Liepājas teātrī gandrīz katrā izrādē tiek ēsts vai dzerts. Par "ēdelīgāko" izrādi Margita un Linda atzīst izrādi "Kā mīl tā otra puse". Kas tik nav jāsagādā: frikadellas (mūsu kotlešu līdzinieces), zupa, pat avokado salāti! Par pēdējiem Margitai ir atsevišķs stāsts: "Lugā daudz runā par avokado salātiem, bet ne visiem aktieriem tie garšo, tādēļ atradām vidusceļu, kad salātu un gurķu ir daudz, bet avokado pielikts tikai dekoram."

Rekvizitores prot atrast un sameklēt visu, kas vajadzīgs. Ja to nevar atrast veikalā, tad gatavo pašas: ja vajag pankūkas, cep pankūkas, ja vajag kotletes, tad izceps arī tās! Piemēram, Margita kotletes cep mājās, jo "aktieriem jau tā kotlete uz skatuves jāēd ar baudu, bet veikalā ne vienmēr var nopirkt garšīgu kotleti."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!