Veikalu plauktos atrodami tik dažādi jogurtu veidi - parastais bezpiedevu, bez laktozes, sojas jogurti, grieķu jogurti. Ar ko šajā plašajā klāstā izceļas grieķu jogurts un kāpēc tas dažkārt tiek uzskatīts par veselīgāku kā visi pārējie?

Grieķu jogurta noslēpums slēpjas faktā, ka tā galvenais ražošanas posms ir t.s. "notecināšana". Starta punkts gan parastajam, gan grieķu jogurtam ir vienāds - pienu uzkarsē un atdzesē līdz vēlamajai fermentēšanas temperatūrai, pēc tam pievienojot pienam īpašās bifido baktērijas. 

Grieķu jogurta ražošanā ir par vienu stadiju vairāk - un tieši šī papildus manipulācija padara grieķu jogurtu krēmīgāku un biezāku, jo tiek notecināts liekais mitrums un veidojas tāds kā jogurta "koncentrāts". Gardēži grieķu jogurtu ir iecienījuši gan desertu gatavošanā, gan arī kā skābā krējuma aizstājēju. 

Kādas ir galvenās atšķirības starp parasto un grieķu jogurtu:

  • grieķu jogurts parasti satur mazāku sāls daudzumu;
  • atšķiras proteīna saturs - grieķu jogurtā proteīna ir gandrīz divas reizes vairāk;
  • grieķu jogurtā ir vidēji trīs reizes vairāk piesātināto tauku nekā parastajā jogurtā - tāpēc tievētājiem būtu vēlams izvēlēties beztauku jogurtus (tādā gadījumā gan jāpārliecinās arī par cukura saturu produktā);
  • grieķu jogurtā ir salīdzinoši divas reizes mazāk ogļhidrātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!