Foto: Shutterstock
Protams, ka labākais spirdzinājums karstā dienā ir vienkārši ūdens, bet kurš gan spēj atteikties no glāzes aukstas un gardas limonādes glāzes, kur ledus kubiņi griež danci ar citronu šķēlītēm?

Citronu sula, ūdens un cukurs – tieši tik vienkārša ir limonādes recepte, kas nav mainījusies jau vairākus gadsimtus.

Vārda limonāde angliskā versija jau pati pasaka priekšā, kas ir šī spirdzinājuma galvenā sastāvdaļa (lemonade – lemon – citrons). Vielaikus salds un skābs, vēss un slāpes dzesējošs – par šādu kombināciju karstā dienā vērts atdod puskaraļvalsti.

Dzidrs kā vasaras rīts, ar mazu duļķi kā ezers pēc lietus, ar gāzes burbulīšiem, ar ledus gabaliņiem, piparmētru zariņu – veldzējošās glāzes malks var būt dažāds un vēstures ruļļos atrodams tikpat sen kā citroni. Galu galā, kā citādi tad radās teiciens: "Ja dzīve iedod citronus – uztaisi limonādi!"
Un limonādi taisa visi gan senie ēģiptieši (izrakumi gan liecina, ka no citroniem tur tika pievienotas tikai lapas, bet pats pamats tapa no raudzētiem miežiem – tāda ļoti vintage kombuča, saproties!

Savukārt 17. gadsimta Parīzē limonāde kļuva par ielas meitu un sniedza baudu katram, kurš samaksāja vajadzīgo summu.

Parīzē pa ielām pārvietojās limonādes tirgoņi, kas uz muguras nesa muciņas ar dzirkstošu ūdeni, kas sajaukts ar citrona sulu un medu. Šis limonādes dzeršanas veids kļuva tik populārs, ka 1676. gadā pārdevēji pat nodibināja biedrību "Compagnie de Limonadiers" (Limonādiešu biedrība). Leģendas vēsta, ka, pateicoties šim citrona dzērienam, esot atvairīts mēris.

Savukārt briti, kas izsenis karo ar frančiem par visu, radīja aparātu gāzēta ūdens pagatavošanai, te lielais paldies ķīmiķim Džozefam Prīstlijam. Savukārt vācietis Johans Šveps izstrādāja jaunu karbonizācijas metodi, kas ļāva limonādi ar burbuļiem radīt lielā apjomā. 20. gadsimta trīsdesmitajos gados dzēriens "Schweppes" jau bija kļuvusi par Eiropā iecienītu limonādi.

Saprotams, ka līdz ar migrantu viļņiem limonāde aizceļoja arī pāri okeānam. Tur šai veldzējošai dzirai tika uzlikts liels slogs – aizstāt alkoholu. Prezidents Raterfords Heiss aizliedza alkoholu Baltā namā pasākumos, lai izpatiktu sausā likuma partijai, bet kritiķi viņa sievu iesauca par "Limonādes Lūsiju", jo ierastās šampanieša un vīna glāzes vietā tika pasniegta citronu limonāde pēc Viktorijas laika receptēm.

Saprotams, ka limonādi neviens nav aizliedzis stiprināt un bagātināt ar alkoholu, bet tas jau ir cits, kokteiļu stāsts!

Lai top spirdzinošs karsta laika padzēriens!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!