Beidzot atrasts izskaidrojums, kādēļ veidojas kafijas 'gredzeni'
Foto: Shutterstock

Visi pazīstam situāciju, kad, mazgājot kafijas krūzi, tajā vietā, kur stāvējis kafijas atlikums, izveidojies tumšs apļveida nospiedums. Tas pats attiecas uz reizēm, kad kafija izlīst un rodas traips ar apaļām tumšām malām. Bet tieši kādēļ veidojas gredzena forma tā vietā, lai kafija izplūstu vienādā slānī? Un kādēļ šim gredzenam ir tumšas, izteiktas malas?

Pie šī jautājuma pētīšanas sākumā 1997.gadā ķērās grupa fiziķu un žurnālā 'Nature' tika publicēts pētījums, kas izskaidroja neizprotamo mistēriju. Viss saistīts ar veidu, kādā pārvietojas vielas daļiņas šķidruma pilienā - kafijas daļiņas 'dodas' uz piliena perimetra līniju. Tādēļ pēc šķidruma izgarošanas apkārt veidojas tumša mala. Turklāt šīs daļiņas nepārvietojas prom arī pēc tam, kad kafija sāk izgarot - tā rezultātā izveidojas aplis.

Kafijas gredzenu jautājumu turpināja pētīt Pīters Junkers, un 2011.gadā Pensilvānijas Universitāte publicēja pētījumu, kas sniedza pilnīgu atbildi uz šo jautājumu. Viss saistīts ar daļiņu formu - kafijas daļiņas ir sfēriskas un tas ietekmē veidu, kā tās pārvietojas piliena iekšienē un kur tās paliek, kad šķidrums izgaro. Citiem šķidrumiem daļiņas ir garenas nevis sfēriskas, un tās uz piliena malu nedodas, kā rezultātā neveidojas tumšs gredzens.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form