Cik gan ilgi mēs visi gaidījām šo brīnišķīgo brīdi! Devīto jūniju – dienu, kad beidzot tika atcelts ārkārtas stāvoklis, vajadzēja pasludināt par valsts svētkiem! Visiem zināms, ka svētki ir radīti tādēļ, lai tos svinētu, pat ja tas jādara, ievērojot vēl neatceltās drošības normas.

Ar saviem draugiem un domubiedriem "dolce vita" baudīšanā – modeli un stilisti Sintiju Selicku un viņas līgavaini fotogrāfu un kādreizējo Londonas bārmeni Miku Užānu – izvirpuļojām caur Rīgas krāšņākajiem kokteiļbāriem, lai palīdzētu jums iepazīt miksoloģijas filozofiju, sniegtu rekomendācijas bāra koncepcijas izvēlē un palīdzētu atrast īsto ceļu iecienītākā kokteiļa meklējumos!

Pirmo noderīgo padomu mums sniedza Artūrs, bāra "Mākonis" miksologs.

Katram dzīves baudītājam ir sava gaume un vēlmes. Meklējot ceļavēju mūsu piedzīvojumam, mēs sekojām ģeniāli vienkāršajam bāra "Mākonis" kokteiļu kompasam. Izvēlies savu garšas virzienu: stiprs un piesātināts, salds un augļains, ilgi malkojams ("longdrink") un atsvaidzinošs vai sauss un skābs. Pārāk vienkārši? Patiesībā šo pamatgaršu krustojumā ir sablīvētas neskaitāmas nokrāsas: dūmota kūpinājuma ("smoked"), pikanta ("spicy"), pienaina ("milky"), umami (5. garša) utt.

Apguvuši kokteiļzinības pamatus, esam gatavi doties meklēt aizraujošākās garšas, izzinot kokteiļu modes jaunākās tendences: vietējās izcelsmes sastāvdaļas, bezalkoholiski un viegli alkoholiski atspirdzinājumi, interesantas sajaukšanas metodes, mājās gatavoti sīrupi un kordiāli (pašgatavoti augļu un ogu liķieri ar mazāku cukura daudzumu), neaizmirstot arī par klasiku. Par katru baudīto kokteili dažos vārdos aprakstījām savus garšas iespaidus, bet, kā zināms, labāk vienreiz nobaudīt nekā simts reizes dzirdēt, tāpēc iesakām sekot mums pa pēdām, pašiem visu izpētot un izgaršojot.

Daži noderīgi padomi

  • Iedziļinies kokteiļa nosaukumā, jo tas "caur puķēm" atklāj dzēriena raksturu.
  • Kokteiļa gatavošanas laikā aprunājies ar bārmeni, viņš vai viņa labprāt pastāstīs gan par sevi, gan par dzērieniem, kas nobaudāmi konkrētajā iestādē (bārmeņu stāsti mēdz būt pat ļoti interesanti).
  • Kokteiļa sajaukšanas process ir aizraujošs, jo, atkarībā no receptes, tiek liktas lietā dažādas metodes – kratīšana, maisīšana, slāņošana, mešana, ripināšana utt..
  • Uzmani ledu savā "longdrinkā" – tam ir jābūt blīvam un caurspīdīgam.
  • Sadali savus iespaidus, atsevišķi novērtējot kokteiļa noformējumu, aromātu, tekstūru, garšu.
  • Kad viens kokteilis pieveikts, pirms nākamā baudīšanas atsvaidzini garšu kārpiņas, iedzerot malku ūdens.
  • Dodoties apgaitā pa kokteiļbāriem, galdiņus ieteicams rezervēt jau iepriekš.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!