Foto: LETA

Pirmsjāņu nedēļā grupas Aarzemnieki solists Jorans Šteinhauers viesojās Rīgas Dzirnavnieks virtuvē, lai kopā ar maizniekmeistaru Edgaru Grāvīti ceptu svētku kūkas pēc dažādu valstu saulgriežu receptēm.

Jāņu dienai veltītajā kūku meistarklasē tika apkopotas vairākas kūku receptes no citu valstu virtuvēm, kas papildinās Jāņu dienu galdu un radīs svētku sajūtu arī citās vasaras dienās. Dažas receptes iesūtījuši grupas Aarzemnieki fani no visas pasaules Eirovīzijas dziesmu konkursa laikā. Hercogs meistarklasē tika ceptas ne tikai kūkas no dažādu valstu virtuvēm, bet arī tapa gards Līgo vainags ar magoņu sēkliņām.

"Līgo svētki ir vieni no svinētākajiem svētkiem Latvijā ar spilgtām nacionālām tradīcijām, tostarp Jāņu mielastu. Jāņu dienai veltītajā meistarklasē apvienojām gan mūsu pašu, gan citu valstu nacionālās virtuves tradīcijas. Tiesa, jāmin, ka, iepazīstoties ar citu valstu pieredzi, secinājām - Latvijā Jāņu dienas kulinārijas tradīcijas ir visizkoptākās - ar Jāņu sieru, pīrāgiem un plātsmaizēm. Tomēr līdzīgas svētku iezīmes var novērot arī citās valstīs, piemēram, arī Somijā cep rabarberu kūkas," meistarklasē atzina maizniekmeistars Edgars Grāvītis.

"Ar dziesmu "Cake To Bake" mēs daudzus iedvesmojām cept kūkas. Cilvēki no dažādām valstīm sūtīja mums savas receptes un fotogrāfijas ar dažādām kūkām. Zinot, cik nozīmīgi svētki Latvijā ir Līgo, tas iedvesmoja mūs pašus uzrocīt piedurknes un piedalīties kūku cepšanā, gatavojoties vasaras saulgriežu sagaidīšanai. Ceram, ka šī meistarklase iedvesmos arī iedzīvotājus pamēģināt jaunas receptes Jāņu galdam, paralēli ierastajiem ēdieniem!" teica Jorans Šteinhauers.

Līgo pīrāgs ar rabarberiem un zemenēm somu gaumē

Foto: Shutterstock
Rabarberu maize ir iecienīts Līgo svētku ēdiens ne tikai Latvijā - arī somiem ir savs garšīgais rabarberu pīrāgs. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Zviedru vasaras saulgriežu kūka ar svaigām ogām un vaniļas olu krēmu

Foto: LETA
Vasaras saulgrieži jeb Jāņi, kas ir vieni no svinētākajiem svētkiem Latvijā, godinot visgarāko dienu un visīsāko nakti gadā, tiek svinēti daudzviet pasaulē atšķirīgos datumos starp 21. un 25.jūniju. Lai gan daudzas Eiropas valstis, it sevišķi Ziemeļvalstis, ir saglabājušas senas tradīcijas to svinēšanā ar vienojošo elementu – lielu ugunskuru, tomēr ar tādu vērienīgumu kā Latvijā šie svētki citviet netiek svinēti.

Lasīt vairāk

'Kladdkaka' jeb zviedru tradicionālā šokolādes kūka

Foto: Shutterstock
Kladdkaka
ir šokolādes kūka, kas tipiska zviedru virtuvei. Tai ir cieta garoziņa, bet mīksts, pat nedaudz pašķidrs vidiņš. Var pasniegt ar saldējumu, ogām un putukrējumu.

Lasīt vairāk

Ķiploku un siera pīrādziņi slovāku gaumē

Foto: Shutterstock
Speķa pīrādziņi latvieša vēderam ir pierasta lieta, bet kā būtu ar ķiplokiem, ko iecienījuši slovāki?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!