Foto: Delfi lt.

Lietuvas kūrortpilsētiņas Sventājas (Šventoji) ēdnīcu šturmē atpūtnieku pūļi, jo te par pieciem eiro var paēst visa ģimene. Ēdnīcas cenas izbrīna pat taupīgākos: vārīta ola ar zaļajiem zirnīšiem un majonēzi maksā 50 centus, krabju salāti – vienu eiro, mencas fileja mīklas panējumā – vienu eiro. Garo rindu izstāvēja arī Delfi.lt žurnālists Orijus Gasanovs.

Lai paklusē tie, kas līdz šim nepagurdami žēlojās par Lietuvas kūrortu dārdzību. Pietiks reiz maldināt sevi un citus, jo nu ir "lietiskie pierādījumi", ka nekur Rietumeiropā neatrast tik zemas cenas. Ja kādu vēl māc šaubas, žurnālists ir gatavs pierādīt savu vārdu patiesumu ar faktiem.

Pie šīs ēdnīcas durvīm ir izveidojusies gara rinda. Daudzus vilina iespēja paēst par lētu naudu, tādēļ cilvēki ir gatavi stāvēt un pacietīgi gaidīt savu kārtu. Nav nekādas maldināšanas un nekādu slēptu nosacījumu. Sventājā trīs cilvēku ģimene tiešām var papusdienot par pieciem eiro. Ja precīzāk, tad par astoņiem līdz desmit eiro var pārēsties, par pieciem – normāli paēst.

Kopu ielā iepriekš vairākus gadus darbojās restorāns-klubs "Galera". Agrāk tā bijusi daudzu atpūtnieku iecienīta izklaides vieta. Kluba vairs nav, bet rinda pie ieejas durvīm ir joprojām: citviet Sventājā tādu neatrast. Žurnālists vēlējies noskaidrot, kādēļ cilvēki stāv rindā. Izrādās, kādreizējā kluba vietā nu ir "Galeros valgykla" – populārākā ēdnīca šajā kūrortpilsētā.

"Ēdiens ir ļoti lēts, kvalitatīvs un, pats galvenais, garšīgs," apgalvo rindā stāvošā Jadviga no Paņevežas. Viņas teiktajam piekrīt arī divas sievietes no Kauņas. "Noteikti ir vērts pastāvēt rindā, ļoti labs ēdiens, mēs par abām pusdienām iztērējam tikai trīs eiro. Dzērienus gan neņemam, ņemam līdzi ūdeni," stāsta dāmas.

Turpat rindā sastapti arī atpūtnieki no Latvijas – pāris atklāj, ka viņus pārsteidz "Galeros valgykla" cenas un kvalitāte. "Mēs esam pusdienojuši arī citās vietās, bet šeit ir vislabāk. Parasti ņemam divas olas ar majonēzi un zirnīšiem, un vienu mencas porciju uz abiem. Ar to mums pietiek, lai justos paēduši līdz vakaram," viņi stāsta, atzīmējot, ka šāds komplekts izmaksā divus eiro. Žurnālists pārbaudīja – tā ir balta patiesība: olas maksā 50 centus, mencas porcija – vienu eiro.

Daudzi rindā stāvētāji ieteikuši izvēlēties tikai uzkodas, kuras ir īpaši lētas. Salāti mājas gaumē, krabju salāti, tomātu salāti – katrs par vienu eiro. Vistas salāti vai grieķu salāti – 1,20 eiro. Ir dažādas variācijas uzkodām ar siļķi: siļķe ar sinepēm, siļķe ar kivi, siļķe saldskābā mērcē, siļķe lauku gaumē – tikai par 1,50 eiro.

Blažavičus ģimene no Viļņas atklāj, ka šeit pusdieno taupības nolūkos. Agrāk paši gatavojuši maltītes, bet tad parēķinājuši un sapratuši, ka ēdnīcas piedāvājums ir ļoti izdevīgs. Viņi šoreiz izvēlas pankūkas ar pildījumu un cepelīnus. Pankūkas ar biezpiena vai gaļas pildījumu maksā divus eiro gabalā vai 3,50 eiro par porciju, cepelīni maksā divus eiro gabalā vai četrus eiro par porciju.

Blažavičus teic, ka par astoņiem eiro te varot pieēsties līdz ūkai, turklāt taupot arī laiku, kas tiktu pavadīts, gatavojot ēdienu. "Beidzot kāds uzņēmējs ir nācis pie prāta! Agrāk mēs atpūtāmies Nidā, bet tur cenas ir biedējošas – uz kafejnīcu bez 50 eiro kabatā doties nav vērts," stāsta Blažavičus ģimene.

Interesanti, ka daži atpūtnieki stāvēja rindā, pat nezinādami, ko sagaidīt. Jautāts, ko viņš pasūtīs, Mantas no Kauņas atjokoja: "Es paskatījos uz cenām – tās ir tik smieklīgas, ka esmu gatavs nopirkt visu, kas viņiem ir piedāvājumā." Sagaidot savu rindas kārtu, Mantas tomēr izvēlējās cūkgaļas kotleti par 3,50 eiro un pankūkas žemaišu gaumē par 3,80 eiro. Dārgākais ēdiens, kas pieejams šajā iestādē, ir Kijevas kotlete par 4,50 eiro.

Žurnālists izpētīja, ka Sventājā ir arī citas ēdnīcas: "Valgykla Šventosios spektras", "Pajūrio valgykla", "Valgykla Žara" un vēl dažas mazas ēstuves bez nosaukumiem.

Aptaujātie stāsta, ka dažreiz dodas arī uz citām ēdnīcām, taču iespaidi par tām ir atšķirīgi – ne visur ēdiens esot garšīgs. "Dažās ēstuvēs ir nepatīkama smaka, slikta ventilācija, ne visur ir iespēja ieturēt maltīti svaigā gaisā," teic atpūtnieki.

Ir vērts atgādināt, ka, dodoties uz ēdnīcu, nevajadzētu cerēt uz šiku. Lētajās ēstuvēs nav viesmīļu un bārmeņu, nav baltu galdautu – te viss notiek pēc pašapkalpošanās principa, un arī trauki pēc ēšanas jānovāc pašam. Ne visiem tas ir pieņemams, bet tādi nu ir spēles noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!