Foto: DELFI

Ceturtdienas, 9. februāra, pēcpusdienā kulinārijas entuziasti pulcējās Restorānu servisa skolas mājīgajās telpās, lai piedzīvotu elpu aizraujošus gastronomiskos brīnumus. Pateicoties slavenajam šefpavāram Hestonam Blūmentālam, kurš nu kļuvis par zīmola "Sage" vēstnesi, arī "Tasty" komandai bija iespēja ļauties garšu valdzinājumam trīs burvīgu pavāru sabiedrībā, kas ikdienā ir pilntiesīgi Blūmentāla restorāna "The Fat Duck" komandas biedri. Dievīgs olu kultenis, mutē kūstošs zemesriekstu saldējums, perfekti izcepts steiks – tās ir tikai dažas no lietām, ko pavāri īsā laika periodā uzmeistaroja vērotāju un garšu baudītāju acu priekšā.

Šajā meistarklasē gan bija jāiztiek bez paša Hestona, taču harizmātisko pavāru līdzvērtīgi aizstāja trīs viņa kolēģi. Ešlijs un Deiniols meistarklases dalībniekus sagaidīja pie olu kulteņa un salātu stacijām, bet Antonio parūpējās par to, lai klātesošie baudītu arī ko saldāku, cītīgi darbojoties desertu stacijā. Visi trīs kungi gatavoja Hestona izlolotas receptes, atvedot kaut daļiņu ar trim Mišelīna zvaigznēm godalgotā restorāna burvības pie mums, bet šo procesu krietni atviegloja viedās virtuves ierīces.

Foto: DELFI

Kas tad bija ēdienkartē? Vispirms pavāri pārsteidza ar kraukšķīgiem dārzeņiem, kas iemērkti treknā zemesriekstu mērcītē, kas pārkaisīta ar kaltētu sēņu pulveri. Pēc tam, izklīstot kur nu kuram, gardēži varēja nobaudīt slaveno olu kulteni ar brūnā sviesta mērcīti jeb "beurre noisette". Turpat netālu ļaudis kļuva aculiecinieki tam, cik gardas var būt mīksti vārītas olas, kurās iemērkti trifeļu sviesta brokastu maizīšu gabaliņi. Kamēr marinējās steiki un krāsniņā cepās burvīgas citronu krēma tartes, saldummīļu dvēseles tika paceltas debesīs ar gardu putukrējuma, karamelizētu riekstiņu un bezē desertu.

Bet meistarklases kulminācija pienāca brīdī, kad visa zāle sāka smaržot pēc tikko ceptiem steikiem. Tik perfektiem "medium rare", ka šķīvji pazuda no pavāru rokām zibenīgi. Un pēc kārtīga steika baudā noelsties atlika vien pie maiga zemesriekstu sviesta saldējuma un svaigu ogu groziņa. "The Fat Duck" šefpavāri godam apliecināja, ka brīžiem tik sarežģītās Hestona Blūmentāla receptes pa spēkam būs katram – vajag vien kvalitatīvus virtuves rīkus, pacietību un vēlmi pagatavot ko izcili gardu.

Lūk, neliels ieskats gardajā pēcpusdienā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!