Pirmo reizi Latvijā aizvadīta tehnoloģiski advancēta gastronomiskā performance, vēsta radošā apvienība “Skudras metropole”, kas producentes Gundegas Skudriņas vadībā decembrī aizvadījusi daudzas tehnoloģiju vakariņas gastronomiskās performances ar aptuveni 300 dalībniekiem. VEF radošajā kvartālā tika radīta īpaša Ziemassvētku un ziemas noskaņu atmosfēra, kuras centrā bija deviņus metrus garš galds, no kura izplūst piparkūku smarža, dūmi vai paceļas sniegoti kalni, kas ik mirkli rada kādas brīnumainas pārvērtības.

Citādo Ziemassvētku vakariņu pamatā bija tas maģiskais brīnums, pēc kura cilvēki ilgojas, kad tuvojas gada izskaņa. Ierasts, ka gada ģimeniskākajos svētkos visi sēžas ap lielo galdu, bauda deviņus ēdienus un svin kopā būšanu. "Skudras metropole" savā gastronomiskajā performancē lielo galdu radīja 21. gadsimta noskaņās. Integrējot dažādas tehnoloģijas, programmas, lietotnes utt., viesi nokļuva it kā citā pasaulē, viņi ne tikai baudīja gardo maltīti un centās uzminēt unikālo ēdienu sastāvdaļas, bet ik pa laikam izbrīnā ieplēta acis, vērojot, kādas brīnumainas pārvērtības notika viņu acu priekšā – uz galda.

Te pēkšņi no tā parādījās dūmi, citā mirklī ziemeļblāzma vai lielas sniegpārslas, kurās mīlīgi paslēpes spēlēja rūķi un ziemeļbrieži. No galda pacēlās balti sniegoti kalni vai pārslīdēja mirdzošs mēness. Un mirklis, kad klātesošajiem piezvanīja pats Ziemassvētku vecītis, ļaujot izteikt klusos sapņus un lūdzot padomu par dāvanām, bija īsts pārsteigums. Kā arī viesiem ieraugot sevi uz galda ar "Snapchat" aplikācijā veidotu seju kā rūķi, ziemeļbriedi vai Ziemassvētku vecīti, smieklu šaltis un pārsteigumi izskanēja ik vakaru. Pielietojot tehnoloģijas visdažādākajās variācijās, tapa vēl nebijis pasākums Latvijā, skaidro pasākuma rīkotāji.

Cilvēku acu priekšā uz galda tapa virtuāla piparkūku mīkla, kas pārvērtās piparkūku Kraukšķītī, kurš dancoja pa galdu, bet gaisā pavīdēja piparkūku un kanēļa smarža. Tas viss tika radīts ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību, lutinot apmeklētāju redzes, dzirdes, ožas, taustes un garšas kārpiņas. Trīs stundu piedzīvojums aizlidoja nemanot, gluži kā gaisā aiztraucas Ziemassvētku vecīša kamanas ar dāvanām ikvienam pasaules iedzīvotājam.

Vakariņu kulminācija bija galds, kas pārvērtās sniegotās kalnu virsotnēs, dalībnieki izbaudīja šo ziemas atmosfēru, baudot karstu kafiju un veroties uz mirdzošajām kalnu smailēm.

Ziemassvētku noskaņās radītās gastronomiskās performances jeb Citādu Ziemassvētku vakariņu radošo konceptu īstenoja dizainers un scenogrāfs Mārcis Ziemiņš, video projekcijas veidoja Gita Straustiņa un Lauris Kalniņš, muzikālo noformējumu radīja DJ Mareks Ameriks. Citādo vakariņu ēdienkarti veidoja un viesu garšas kārpiņas lutināja šefpavāri Māris Jansons un Raimonds Zommers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!