Foto: DELFI

Svētdien, 24. jūlijā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā norisinājās "Saimes galda godi". Četrās Latvijas novadu sētās latvju dižsaimnieces gatavoja tradicionālus godu un ikdienas mielastus. Paralēli tam muzeja teritorijā notika arī ēšanas un dzeršanas trauku, kā arī priekšmetu ekspresizstādes, informē muzeja pārstāvji.

Vasaras vidū, uz Annām un Jēkabiem, kad dārzos un laukos nobriedusi jaunā raža un apcirkņi jau pildās, visa saime tiek pulcināta pie galda – pie Lielā saimes galda. Saimnieks ar saimnieci klāj bagātīgu mielastu visiem mājas ļaudīm, gājējiem un viesos atnākušajiem. Galdā tiek celti labākie trauki, apvilktas goda drānas, gatavots cienasts un brūvēts alus, skandētas jautras dziesmas un dancots. Ir pamatīgi jāiestiprinās, lai varētu turpināt kārtīgi strādāt. Ir vasaras bula laiks.

Ļaudis varēja baudīt gan uz ugunskura vārītu frikadeļu zupu, gan skābputru un sklanduraušus, gan ceptus rāceņus un kāļus, gan citus ēdienus. Lūk, neliels ieskats, kādus gardumus cēla galdā Zemgales, Vidzemes un Kurzemes saimnieces!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!