Foto: Publicitātes foto
Šogad trauku un virtuves piederumu modē dominē košas krāsas austrumnieciski motīvi un dabīgi materiāli, par to varēja pārliecināties ikviens ikgadējās izstādes "Ambiente" apmeklētājs Frankfurtē, kur no 7. līdz 11.februārim vienkopus pulcējās pasaules vadošie trauku, virtuves piederumu, mājsaimniecības preču ražotāji un izplatītāji. Savā ziņā šo izstādi var uzskatīt par nišas Parīzes modes nedēļu, tikai apskates objektu vietā ir šķīvji, katli, pannas, glāzes un tūkstošiem citu virtuves un mājsaimniecības preču.

Gluži kā modē un arhitektūrā, trauku, virtuves piederumu un interjera priekšmetu jomā pasaules modes tendences veidojas katru gadu no jauna. Saglabājot labākās un pircēju gaumi pārbaudījušās lietas, jaunumi šajā jomā ieplūst no dizaina, modes, arhitektūras un mākslas. Šogad modē – krāsu saspēle priekšmetos, astrumnieciskais un līnijas zīmējumos, dinamiskas izteiksmes formas un, protams, dabīgie materiāli.

Krāsu saspēle, jautrība un rotaļīgums

Daudzi ražotāji, radot šī gada kolekcijas un risinājumus, ļāvuši vaļu fantāzijai, traukiem un virtuves piederumiem piešķirot dzīvīgumu, temperamentu, apvienojot netradicionālo un rotaļīgo. Krāsu palete ir jautra - mandarīna oranžais, laima zaļais, aveņu sarkanais, gaiši pelēkais un aprikožu rozā. Trauku un virtuves piederumu dekoros jūtama arī šī gata krāsas - mirdzoši violetās - klātbūtne. Kopumā motīvi, dekori ir ekstravaganti, eksperimentējot ar krāsām, formām un materiāliem.

Ziedi un iedvesma no austrumiem

Izstādē dominēja tīras līnijas, melnbalti kontrasti, kā arī ziedu tēmas, kas raksturīga austrumu motīviem. Krāsu paletē dominē violetā, tumši zilā, egles zaļā un baklažānu krāsas, kā arī zelta motīvi. Kopumā jūtama pretstatu saspēle – metāls un bronza, melnais un baltais, kam vieglumu piešķir austrumnieciski ziedu motīvi.

Avangards, līnijas un kustība

Trešo šī gada tendenci raksturo izteiksmīgas krāsas un pārsteidzošas līnijas. Krāsu palete - no melnā un baltā līdz asfalta pelēkajam, kā akcentu dekoros un galda klājumos izmantojot hromu, zilo un spilgti dzelteno krāsu. Aktuālākie materiāli – metāls, stikls, koks un plastmasa, kas savienojumā ar nerūsējošo tēraudu, porcelānu radīs kontrastus, īpaši virtuvē. Asimetriski un funkcionāli.

Dabīgi materiāli un pasteļtoņi

Ceturtais virziens ir dabīgu materiālu un vienkāršu formu apvienojums. Pasteļtoņu diapazons un vieglums, no violetā un persiku toņa līdz pelēkajiem un smilšu brūnajiem toņiem. Lielākoties izmantots dabīgais akmens, koks, kopumā radot mierīgu un sabalansētu izskatu, ko papildina eksotiskas detaļas – savvaļas dabas motīvi, bambuss, korķis.

Par šī gada virtuves modes tendencēm stāstīja SIA "Arkolat" mārketinga vadītāja Laura Buharina.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!