Foto: Shutterstock
Iepirkties nedēļai? Plānot ēdienkarti? Kā gan es sestdienā lai zinu, ko gribēšu trešdien? Ļoti ilgu laiku pretojos šim paradumam. Man patika ieiet veikalā un izdomāt, ka šodien būs ar sieru pildītas cāļa filejas vai pildīti pipari. Jo man tā gribējās! Jo tāds bija mans trešdienas noskaņojums.

Pandēmija ieviesa izmaiņas. Tagad nespēju iedomāties apmeklēt veikalu biežāk. Protams, gadās uz piemājas bodi aizskriet, jo beidzies piens, bet lielākoties manas ģimenes brokastu, pusdienu un vakariņu liktenis tiek izlemts sestdienā.

Tātad papīrs un pildspalva vai telefons ar tur atrodamām aplikācijām, kas palīdz iepirkties. Svarīgi turēties pie saraksta un neiet iepirkties ar rūcošu vēderu.

Ilgspēlējošās ēdmaņas

Šajā kategorijā ietilpst produkti, kuri pacietīgi var gaidīt savu gatavošanu: rīsi un griķi, dažādi putraimi, tomāti savā sulā, kokosriekstu piens, cukurs un eļļa, dažnedažādi konservi un sagataves burciņās.

Es graudaugus vispirms apcepinu uz pannas kopā ar sarīvētu burkānu un sīpolu, tad pievienoju buljonu un padsmit minūtēs uz pannas ir izsautējies gardumgards paēdiens, ko var papildināt ar visu, ko vien vēlas.

Svaigie produkti

Atkarībā no izvēlētās ēdienkartes jāiepērk produkti, kuri jāizlieto nedēļas laikā. Gaļa cepetim vai kotletēm, saldais krējums risoto. Līdzās šiem rindojas arī augļi, dārzeņi, salāti, piena produkti.

Ja nu iegadās tā, ka, nedēļai ejot uz otru pusi, dārzeņi un augļi sāk pagurt, laiks tos sastrādāt sautējumos. Banāni ir čempioni banānmaizēs – tās sevišķi labas izdodas no ļoti sagurušiem un pat nedaudz melnēt sākušiem banāniem. Ar vienlīdz labiem panākumiem tie pārtop arī smūtijos un kokteiļos – sauc, kā gribi, galvenais, lai ir blenderis.

Ja nekas no šī neuzrunā un nav laika, tad met tik saldētavā iekšā – vēlāk, sablendējot ar saldētām ogām, iegūsi debešķīgu saldējumu.

Ģimenes pieliekamā un ledusskapja klasika

Katrā ģimenē ir savi ēšanas paradumi, kas nosaka, kuriem produktiem jābūt pieejamiem vienmēr, jo tie aktīvi piedalās ēst gatavošanā. Kādam tie būs sojas produkti, citam plaša piena vai gaļas produktu izlase.
Manā ģimenes skapī noteikti būs dažādi milti, eļļa, cukurs, cietais un svaigais siers, piens, kefīrs, biezpiens, olas un banāni.

Našķi un citas novirzes no saraksta

Vēlams budžetā ierēķināt arī našķus un lietas bez kā varētu iztikt. Jā, auzu pārslu cepumus var izcept pats, arī šokolādes trifeles var savelt pats, bet dažreiz ir bezgala jauki, ja kāds to jau izdarījis tavā vietā. Ja gribas pie kafijas mazu saldumiņu, tad tam jānonāk iepirkuma grozā.
Man šo sarakstu papildina arī alus, kvass un vīns. Šie dzērieni man nepieciešami kā garšviela kāda ēdiena pagatavošanai vai baudīšanai.

Šajā sadaļā droši var ierindot novitātes – produktus, ko nekad neesi pircis. Sirsnīgi iesaku laiku pa laikam pamēģināt. Šādu eksperimentu rezultātā manā virtuvē uz palikšanu iekārtojušies dažādi graudu maisījumi, saldēta kārtainā mīkla ar sviestu, kūpināts biezpiens un daudzi citi produkti.

Tieši tikpat daudzi šo mērķi nav sasnieguši, bet tagad vienaldzīgu seju eju tiem garām. Mani vairs neuztrauc jautājums: kā tas garšo?

Un noslēgumā secinājums – ne vienmēr izdodas 100% iepirkties nedēļai, bet mēģināt vajag, jo vēlāk tas kļūst par vērtīgu laika un nervu ietaupījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!