Foto: Publicitātes foto
Kad dodamies iepirkt pārtiku, mūs piesaista produktu smarža, izskats, garša – kastes ar dārzeņiem kā tikko no lauka, zaļumi, kas izskatās kā nupat plūkti, svaiga gaļa uz tirgus letes. Izskatās tik dabīgi, tik tīri, un, ja vēl pārdevējs saka – tas viss tepat, no Latvijas, ekoloģisks, tad ar ar gandarījumu iztērējam naudu un iegūstam pārliecību, ka esam nopirkuši to labāko. Ja vēlies uzzināt, kādas ir bioloģiskas pārtikas atšķirības zīmes, iepazīsties ar noderīgu informāciju, kura apkopota kampaņas "BioLoģiski! Tīra pārtika cilvēkam un videi." ietvaros.

Kampaņas par bioloģisku pārtiku BioLoģiski! ietvaros veiktā iedzīvotāju aptauja rāda, ka lielākā daļa cilvēku labi izprot, kas ir bioloģiska jeb ekoloģiska pārtika – audzēta dabīgi, bez agroķīmijas izmantošanas. Tāpat apmēram 1/5 daļa aptaujāto norāda, ka viņi regulāri iegādājas bioloģiskus produktus, atseviškām produktu grupās, piemēram, dārzeņiem, šis rādītājs sasniedz pat 45%.

Tajā pašā laikā, atbildot uz jautājumu – kur un kādu ražotāju produktus iegādājieties, kļūst skaidrs, ka lielākā daļa no tiem nebūt nav bioloģiski produkti. 

Kā tad iegādāties patiešām īstu bioloģisko pārtiku? Kā atrast veikalā, tirgū, pie zemniekiem ekoproduktus, kas tādi ir arī ir pēc būtības? 

To, kas ir bioloģiskā un ekoloģiskā pārtika, nosaka konkrēti, stingri kritēriji – pretēji tādiem apzīmējumiem kā "dabīga", "bez konservantiem", "vietējā", "īsta", kuru lietošana netiek regulēta.
Tas nozīmē – ja pērkam pārtiku, kura ir apzīmēta kā bioloģiska vai ekoloģiska, mēs skaidri zinām, ko dabūjam. Tie ir produkti, kas audzēti un ražoti saskaņā ar dabiskajiem augu, mājputnu un dzīvnieku augšanas procesiem, neizmantojot ķīmiski ražotus minerālmēslus, pesticīdus un antibiotikas. Bioloģiskās lauksaimniecības produkti nesatur ģenētiski modificētus organismus. 

Trīs soļi, kas palīdzēs tev iegādāties īstu bioloģisko vai ekoloģisko produktu: 

1. Uz produkta iepakojuma meklē Eiropas Savienības bioloģiskās lauksaimniecības marķējumu – zaļo ekolapiņu!

Ar to jābūt marķētiem visiem fasētajiem bioloģiskajiem produktiem – gan Latvijas, gan ārvalstu. Tāpat šādam marķējumam jābūt atrodamam uz sveramo produktu fasējuma – maisiem, kastēm.
Ja ekolapiņa ir – tas ir droši, ka produkts ir bioloģisks vai ekoloģisks. Ja nav – tad tas var būt lauku produkts, Latvijā ražots produkts vai kāds cits vērtīgs un kvalitatīvs ēdiens, bet nesauksim to par bioloģisku. 

Šis pārbaudes veids vislabāk noderēs, iepērkoties lielveikalos, kuru plauktos starp citiem parādās arvien vairāk bioloģisko produktu, arī mazajos dabīgo produktu veikalos – jo lai arī veikaliņa nosaukums vai izskats liek domāt, ka te viss būs īsts, parasti bioloģiski sertificēti ir tikai daļa piedāvāto produktu. Tāpat lūkojies pēc ekolapiņas, iepērkoties tirdziņos, kur piedāvā fasētus bioloģiskos produktus – uz to iepakojuma noteikti ir jābūt marķējumam! Atceries – ar uzrakstu "ekoloģisks produkts" vien nepietiek!   

2. Ja ekolapiņas uz produkta nav, bet tirgotājs apgalvo – šie produkti ir ekoloģiski, tie nāk no bioloģiskas saimniecības, tad lūdz parādīt saimniecības bioloģisko sertifikātu

Vai tie ir ārvalstu ekoprodukti, piemēram, banāni, vai Latvijā audzēti āboli – ja tie tiek pārdoti kā bioloģiski, tad sertifikātam jābūt pieejamam! Bioloģiskajai saimniecībai izsniegtajā sertifikātā jābūt norādītam, kādas ražošanas daļas ir bioloģiski sertificētas. Piemēram, saimniecībā var būt sertificētas pļavas, bet ne gaļas lopu vai dārzeņu audzēšana. Tas nozīmē, ka visas pārbaudes attiecas tikai uz sertificēto daļu, bet ne lopiem vai dārzeņiem, un tos nedrīkst tirgot kā ekoproduktus. Bioloģiskos sertifikātus Latvijā izsniedz divas iestādes – Vides Kvalitāte un Sertifikācijas un testēšanas centrs.

Šis solis visbiežāk noderēs, iepērkoties tirgū, arī dažādos zemnieku tirdziņos, kur it kā viss piedāvājums ir ekoloģisks. Par to, ka tirdziņos var dabūt gardus un lieliskus laukus produktus, šaubu nav, bet, ja pircējs grib nevis "iepirkties", bet tiešām dabūt bioloģisku produktu – ir vērts aplūkot saimniecības sertifikātu – tam vajadzētu būt izliktam redzamā vietā, aprunāties ar saimniekiem. Uzdodot jautājumu par bioloģisko sertifikāciju, daudz ir dzirdēta atbilde – mēs jau visu tāpat darām kā bioloģiskie, mums tikai nav sertifikāta, jo tas ir sarežģīti un grūti. Protams, ja pazīsti zemnieku un uzticaties, tad sertifikāts arī nav nepieciešams, taču jāatcerās, ka tikai bioloģiskais sertifikāts ir droša garantija, ka produkts ir audzēts saskaņā ar bioloģiskās lauksaimniecības principiem. Turklāt – sertifikāta "papīru lietas" nemaz nav tik sarežģītas – tās ir nokārtojuši vairāk kā 3 500 zemnieki Latvijā, turklāt bioloģiskais sertifikāts ļauj saņemt lielāku Eiropas Savienības atbalstu. 

3. Ja vēlies vēl precīzāk pārbaudīt, vai Latvijas audzētājs vai ražotājs ir bioloģiski sertificēts, kādu produktu grupu ražošanai piešķirts sertifikāts un vai nav bijuši pārkāpumi, meklē Pārtikas un Veterinārā dienesta datu bāzē – tur ir pilns saraksts ar saimniecībām un pārstrādes uzņēmumiem, kā arī norādīts, ja atklāti kādi pārkāpumi un sertifikāta darbība apturēta.

Šis solis noderēs tad, ja radušās šaubas par kāda produkta bioloģisko izcelsmi un drošību, tad, ja gri pavisam precīzi un droši pārliecināties, ka saimniecība, no kuras iegādājies produktus, ir sertificēta un iziet ikgadējās pārbaudes.

Tātad – ekolapiņa, bioloģiskās lauksaimniecības sertifikāts vai PVD datu bāze – tās ir pircēja ceļazīmes, ja vēlamies iegādāties bioloģiski sertificētu pārtiku! 

Svarīgi

Apzīmējumu "bioloģisks" vai "ekoloģisks", "bio" vai "eko" pārtikai drīkst izmantot tikai tad, ja ražotājam, zemnieku saimniecībai vai pārstrādes uzņēmumam ir piešķirts bioloģiskās lauksaimniecības sertifikāts. 

"Bioloģisks" un "ekoloģisks" pārtikas jomā ir līdzvērtīgi termini – tie nozīmē vienu un to pašu un tos var lietot kā sinonīmus. 

Tikai tie uzņēmumi, kuriem ir piešķirts bioloģiskās lauksaimniecības sertifikāts, drīkst lietot Eiropas Savienības ekomarķējumu – zaļo ekolapiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!