Jaunie kartupeļi vāroties peld ūdenī kā pelmeņi – kāpēc tā?
Foto: DELFI

Pavasarī veikalu plauktus papildina jaunā raža, piemēram, kāposti, tomāti, gurķi un arī jaunie kartupeļi. Kāds Latvijas Televīzijas raidījuma “Pārtikas revidents” skatītājs vienā no lielveikaliem iegādājies tos par ļoti labu un izdevīgu cenu, taču, kad sācis vārīt, kartupeļi peldējuši pa ūdens virsu kā tādi pelmeņi. Viņš lūdza noskaidrot, kas tie par brīnumiem un kā tas vispār ir iespējams.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadītāja Dr. agr. Ilze Skrabule stāsta, ka, ja kāds ķermenis peld ūdenim pa virsu, tas nozīmē, ka tā blīvums jeb īpatnējā masa ir mazāka par ūdens īpatnējo masu.

"Tomēr jāsaka, ka kartupeļiem nekad īpatnējā masa nav mazāka par vienu, ja mēs pieņemam, ka ūdens īpatnējā masa ir viens. Vienīgais gadījums, kurā varētu pieļaut, ka tie varētu peldēt pa virsu, ir tad, ja tiem ir tukšs vidus vai arī tie ir sasaluši ledū," skaidro speciāliste.

Papildinot šo vienu no iespējamiem izskaidrojumiem, Ilze Skrabule arī min, ka var panākt, lai kartupeļi peldētu pa ūdens virsu tādā gadījumā, ja šī šķīduma blīvumu paaugstina, un to var paaugstināt, ja ūdenī izšķīdina sāli, turklāt diezgan daudz sāls. Un šajā gadījumā, kad ūdens īpatnējā masa ir lielāka vai vienāda ar kartupeļu īpatnējo masu, tad arī kartupeļi uzpeld.

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Pārtikas revidents
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form