Foto: Publicitātes foto

Jūrmalā, pašā Lielupes krastā, blakus Līvu akvaparkam, atklāts mūsdienu Latvijas virtuves restorāns Laivas, kas piedāvā vietējos produktus un Baltijas reģiona tradicionālās receptes modernā izpildījumā. Restorāna īpašais piedāvājums ir kūpinājumi, kas gatavoti, balstoties uz tradīcijām un gadiem krāto pieredzi.

"Latvijas virtuve izsenis saistās dabīgiem produktiem no mūsu pašu zemes, arī ar zvejniecības tradīcijām. Laivas ir restorāns, kas pasniedz šos izcilos Latvijas gardumus estētiskā un modernā veidā. Mūsu ēdienkarti novērtēs vietējo produktu cienītāji, kas ir pārliecināti, ka vislabākais audzis un vākts pašu zemē, zvejots mūsu ezeros, upēs un jūrā, un kam, vienlīdz svarīga gan kvalitāte, gan arī atmosfēra maltītes baudīšanai," skaidro restorāna šefpavārs Jānis Eislers.

Restorāna ēdienkartē īpaši izceļami ir kūpinājumi, ko prasmīgi gatavo šefpavārs. "Kūpināšanas procesā izmantojam tikai alkšņa malku un nelietojam mākslīgas piedevas. Dažkārt pieliekam klāt kādu upeņu zariņu. Toties izmantojam senču mantojumu un pieredzi, kā kūpinājumus pagatavot vēl gardākus. Pats esmu apbraukājis Latgales āres, runājis ar vecākā gadagājuma ļaudīm un smēlies pieredzi, lai kūpinājums izdotos ar īpašu smeķi," stāsta Jānis.

"Ēdienkartē atrodami ne tikai kūpinājumi, restorānā var nobaudīt arī tādus vietējos gardumus kā Carnikavas nēģi sinepju mērcē, Latvijas upju un ezeru zivju strūdele, mazsālīta Baltijas siļķe ar paipalu olām, grūbas biezputra ar teļa astēm, ezera zutis no Rāznas ezera un senlatviešu gaumē cepta siļķe papīrā. Tie ir ēdieni, par ko, iespējams, kāds ir dzirdējis no saviem vecākiem vai vecvecākiem, jo atsevišķu ēdienu pamatā esam smēlušies arī senču zināšanas, piemēram, izmantojot 1924.gadā izdoto recepšu krātuvi Praktiska pavāru grāmata. Tomēr ikviens no tiem tiek pasniegts mūsdienīgā veidā, tādējādi radot unikālu ēdienkarti."

Restorāna Laivas idejas pirmsākumi un saknes meklējamas pirms vairākiem gadu desmitiem, kad Jūrmalas apmeklētājus, gardēžus un vienkārši izsalkušos Lielupes krastos pie dzelzceļa stacijas priecēja svaigi kūpinātas delikateses. Turpinot Latvijas tradīcijas, radās ideja atjaunot restorānu Laivas mūsdienu versijā.

"Darbs pie restorāna interjera izveides bija izaicinošs un interesants, jo koncepts paredzēja latvisku restorānu ar vietējās tonalitātes materiāliem un rakstiem, taču tajā pašā laikā bija vēlme papildināt latvisko atturību un piedot tam nedaudz greznības gaisotni. Lai radītu nepieciešamo atmosfēru, braucām pat uz Parīzes izstādi, lai sameklētu atbilstošas interjera lietas, piemēram, lampas, galdus, spoguļus, krēslus," stāsta interjera dizainere, restorāna interjera autore Lienīte Strazda. "Restorānā Laivas ir salīdzinoši reti sastopama vide Latvijā – tajā izmantoti latviski vecināti materiāli, dēļu apdares, lieli gaismas objekti. It viss ir tonāli un estētiski ieturēts un vienlīdz smalks."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!