Kā no multfilmas izkāpušas – košās 2D komiksu kūkas kļūst arvien populārākas
Foto: Shutterstock
Delfi abonentiem logo saturs

Mūsdienās uz dzimšanas dienas kūkām var "uzsēdināt" teju jebkuru bērnu iemīļoto multfilmu varoni ar mastikas figūriņu vai apzīmētu cepumiņu palīdzību (nemaz nerunājot par izdrukātām ēdamajām bildēm). Brīžiem šķiet – cik konditoru, tik tehniku un dizainu, un ar neko jaunu jau nepārsteigt. Līdz, pateicoties sociālo tīklu īso video burvībai, uzpeld nākamā tendence, kas pārņem pasauli. Šobrīd "Instagram" un "TikTok" īsajos video klipiņos viena pēc otras redzamas kūkas, kas izskatās, kā no "veco laiku" multfilmām vai komiksiem izkāpušas – ar treknām, melnām kontūrām 2D formātā. Jāatzīst, ka izskatās tiešām iespaidīgi!

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Komiksu kūku jeb 2D kūku pirmie veidošanas video sāka parādīties jau pērn februārī, kad īso klipiņu ar 2D kūkas veidošanu publicēja kāds profils "Instagram" ar segvārdu @mopmuku, vēsta žurnāls "American Cake Decorating". Konditorejas tendenču pazinēji un ārzemju žurnāli raksta, ka tas, visticamāk, ir pārpublicēts cita autora video bez korektas atsauces, un te jāsteidz piekrist, jo šādu "Community" jeb komūnas profilu sociālajos tīklos, kas pārpublicē ar vai bez atsaucēm citu satura veidotāju video ir daudz.


Turpat komentāros ļaudis steidz norādīt, ka 2D kūkas tendence, visticamāk, aizsākusies pateicoties "2D Cafe" kūkotavām, kas atrodas Tokijā, Berlīnē, Floridā un citviet pasaulē. "2D Cafe" koncepts balstās uz komiksu attēlu dizainu, to izveidojuši Dienvidkorejas ēdināšanas ķēdes "Greem" īpašnieki un pirmā kafejnīciņa atvērta jau 2017. gadā Seulā, Dienvidkorejā, vēsta "Kanpai-Japan.com". Pēc tam atvērtas pārējās filiāles dažādu pasaules valstu lielākajās pilsētās. Un ar šo, visticamāk, arī sācies 2D komiksu kūkas "trends" – "2D Cafe" interjerā viss atgādina "plakano" komiksu formātu ar treknām, melnām kontūrām galdiņos, krēslos un interjera dekoros. Ik pa laikam kafejnīcu vitrīnās pavīd arī 2D manierē izdekorēti kūkas gabaliņi.


Bet nu atpakaļ pie multfilmu jeb komiksu kūkām. Kulinārā vietne "Foodbeast.com" prognozē, ka 2023. gadā šī kūku dekorēšanas mode atspersies un ies tikai plašumā. Jau tagad "Instagram" zem tēmturiem #2Dcake, #cartooncake un #comiccake var atrast vairāk nekā 100 tūkstošus ierakstu, bet "TikTok" video ar šiem tēmturiem ir jau virs 100 miljoniem skatījumu. Ja sociālo tīklu algoritmu pārņēmuši košo kūku fotogrāfijas un īsie video, tad komiksu kūka noteikti ir pavīdējusi vismaz pāris reizes. Un līdz ko sāc skatīties, iekrīti kā atvarā.

Kāds ir 2D kūku šarms? Pirmkārt, neizskatās, ka tās vispār būtu īstas, pateicoties tumšajām kontūrām. Tikai tad, kad video redzamās konditora rokas kūku pagroza kameras priekšā vai sagriež, top skaidrs, ka tā tiešām ir kūka. Otrkārt, tās ir atraktīvi košas un īstenojamas visdažādākajās formās. Un visbeidzot – vairāki konditori atklāj, ka panākt šādu dekorēšanas efektu nav nemaz tik sarežģīti.

Iespaidīgākie un košākie dizaini veidoti no konditorejas modelēšanas masas vai cukura mastikas dažādās košās krāsās – vispirms izdekorēta pati kūka, bet tad ar melnas mastikas palīdzību konditors uzliek svītriņas, lai piešķirtu 2D efektu. Visvienkāršākais veids – izmantot izkausētu tumšo šokolādi, lai uz izdekorētas kūkas uzvilktu kontūras. Turklāt šādā veidā var pārvērst pat askētisku balto krēmsiera krēma kūku. Ja pieejama melnā pārtikas krāsviela, atliek vien iekrāsot kūkas dekorēšanai izmantoto krēmu (uz svaigā siera vai sviesta bāzes), un ar pavisam šauru konditorejas uzgali "zīmēt" kontūras uz kūkas, iesaka "American Cake Design" žurnāls.

Savu video pamācību 2D jeb komiksu kūkas dekorēšanai viena no pirmajām pērn martā "Youtube" publicēja konditore no Lielbritānijas – Treisija Luīze Rotvela. Viņas variantā dekorēšana notiek ar konditorejas pomādi (fondant), nedaudz uzlabotu cukura mastikas veidu, kas pagatavota no pūdercukura, ūdens, nedaudz želatīna, taukvielas un glicerīna (masa ir vijīgāka un spīdīgāka, nekā parasta cukura mastika).


Savukārt video zemāk vari redzēt vienkāršāku komiksu kūkas dekorēšanas veidu – ar sviesta krēmu.

Pat ja izpildījumi ir dažādās tehnikās, komiksu kūkas visas kā viena pārsteidz ar savu oriģinālo izskatu. Zemāk atradīsi dažus variantus – lai iedvesma mājas konditorejas šedevriem vai lielajai dzimšanas dienas kūkai nākamajā ballītē!

Zemāk atradīsi dažādas virtuves gudrības un padomus no "Tasty.lv" krājumiem, kas noderēs, ja esi nobriedis mājās pagatavot izcili gardu svētku kūku – kā pagatavot dekorēšanai piemērotos krēmus, saglābt biskvītu, ja tas saplīsis un citus knifus!

Soli pa solim: kā gatavojama īsta lauku torte

Kā no multfilmas izkāpušas – košās 2D komiksu kūkas kļūst arvien populārākas
Foto: Shutterstock

Sulīga lauku torte, kurā pufīgs olu mīklas biskvīts mijas ar bagātīgām sviesta krēma un skābena ievārījuma kārtām, ir īsti piemērota lieliem godiem. Šaja procesā nozīmīgs ir ne tikai gardais rezultāts, bet arī kopābūšana, plecu pie pleca darbojoties kā lietpratējam, – prasmīgi iejaucot mīklu biskvītam, tā iesācējam, – putinot pa gaisu miltus un nolaizot krēmu no putojamās slotiņas.

Lasīt vairāk

Videopamācība: Viens uzgalis, četras dažādas kēksiņu dekorēšanas tehnikas

Kā no multfilmas izkāpušas – košās 2D komiksu kūkas kļūst arvien populārākas
Foto: Shutterstock


Visbiežāk izmantotie krēmi kūku un kēksiņu rotāšanai ir sviesta krēmi. Tie viegli klājas un ir piemēroti glītu rozīšu, vilnīšu un turbāniņu veidošanai, rotājumam pēc tam ilgstoši sagalabājot savu formu. Bet, kad kēksiņi izcepti, krēms sagatavots, iepildīts konditorejas maisiņā un jaķeras pie kēksiņu izrotāšanas, iesācējus smalkajā dekorēšanas mākslā pārņem neziņa, kā tad pareizi jāvirza uzgalis, lai krēma rozītes izdotos tieši tik graciozas, kā iecerēts.

Lasīt vairāk

Sviesta krēms kūkām, kas izdosies vienmēr – kā pagatavot

Kā no multfilmas izkāpušas – košās 2D komiksu kūkas kļūst arvien populārākas
Foto: Shutterstock


Neviena torte vai mazākā kūciņa nav iedomājama bez kārtīga krēma vai glazūra. Sausu biskvītu taču neēdīsim, vai ne? Viens no visplašāk izmantojamajiem krēmiem ir klasiskais sviesta – to var ziest gan kārtīgās lauku tortēs, gan uz modernajām kūkām, kuru maliņas vien nolīdzinātās, gan uzspiest skaistas rozītes uz mazajiem kēksiņiem. Kā pagatavot ideālo sviesta krēmu?

Lasīt vairāk

Apelsīnu, zefīra, vaniļas un 'Rafaello': kārdinoši saldie krēmi tortēm un kūkām

Kā no multfilmas izkāpušas – košās 2D komiksu kūkas kļūst arvien populārākas
Foto: Shutterstock kolāža


Tie, kuriem nav sveša konditorejas māksla, noteikti piekritīs, ka tieši krēma izvēle bieži vien nosaka kūkas veiksmi vai, gluži otrādi – pilnīgu izgāšanos. Pat ja biskvīts izdevies tik nevainojams, ka to nebūtu kauns likt pat uz žurnāla vāka, gadās, ka iecerētais krēms sanāk bezgaršīgs, gatavošanas laikā "saiet kunkuļos", vai, uzziests uz tortes, atsulojas, neatgriezeniski sabojājot visu labo ieceri.

Lasīt vairāk

Kā pagatavo klasisko sviesta krēmu – tortēm, ruletēm un kūciņām

Kā no multfilmas izkāpušas – košās 2D komiksu kūkas kļūst arvien populārākas
Foto: Shutterstock


Katram kūku cepējam, kas sevi dēvē par mājas konditoru vai vismaz amatieri, ir jāzina viena lieta – pamata princips, kā pagatavot universālo sviesta krēmu. Tas tāpēc, ka šo garšām bagātīgo krēmu var izmantot gan toršu apziešanai un dekorēšanai, gan saldo rulešu pildījumiem un galu galā – mazo kēksiņu rotāšanai.

Lasīt vairāk

Vienkāršs triks, kā saglābt saplīsušu kūkas biskvītu

Kā no multfilmas izkāpušas – košās 2D komiksu kūkas kļūst arvien populārākas
Foto: Shutterstock


Pat pieredzes bagātākajiem kūku cepējiem starp neskaitāmām izcilām kūkām gadās pagatavot vienu tādu, kuras biskvīts nekrīt laukā no kūkas formas un beigu beigās sadalās uz pusēm. Tā vietā, lai pārmestu sev neuzmanību un jauktu jaunu mīklas porciju, lai kūku ceptu vēlreiz, visu vēl var saglābt.

Lasīt vairāk

Virtuves pamati: Perfekta olu biskvīta mīklas noslēpumi

Kā no multfilmas izkāpušas – košās 2D komiksu kūkas kļūst arvien populārākas
Foto: Shutterstock


Olu biskvīta mīkla ir viena no populārākajām mīklām, cepot vasarīgas kūkas un ruletes. Tā ir ļoti vienkārša un sastāv tikai no trīs sastāvdaļām: olām, cukura un miltiem. Ideāls biskvīts ir maigs, uzpūties un netverami mīksts, ar plānu, gludu garoziņu, vienlaicīgi saturīgs un veido perfektu saderību ar dažādiem krēmiem, ogām un augļiem.

Lasīt vairāk

Virtuves pamati: Sviesta krēmi kūkām un kēksiņiem

Kā no multfilmas izkāpušas – košās 2D komiksu kūkas kļūst arvien populārākas
Foto: Shutterstock


Sviesta krēmi ir visbiežāk izmantotie krēmi kūku un kēksiņu rotāšanai. Tie viegli veidojas un ir piemēroti dažādu rozīšu, vilnīšu un turbāniņu veidošanai, rotājumam pēc tam ilgstoši sagalabājot savu formu.

Lasīt vairāk

Virtuves pamati: olbaltuma krēmi kūkām

Kā no multfilmas izkāpušas – košās 2D komiksu kūkas kļūst arvien populārākas
Foto: Shutterstock


Olbaltuma krēma pamats ir sakulti olu baltumi ar cukuru. Tos izmanto dažādu kūku un kūciņu rotāšanai, vafeļu tūtiņu un rulešu pildīšanai. Atkarībā no pagatavošanas paņēmiena, izšķir četrus olbaltumu krēma veidus.

Lasīt vairāk

Kā izcept ideālu biskvītu: konditores eksperimenti grauj populārus mītus

Kā no multfilmas izkāpušas – košās 2D komiksu kūkas kļūst arvien populārākas
Foto: Shutterstock


Ideāla biskvīta pagatavošana ir īsts izaicinājums. Šķiet, kas gan tur sarežģīts, jo nepieciešamas vien trīs vienkāršas sastāvdaļas! Tomēr sakult olas, miltus un cukuru, lai rezultātā iegūtu porainu, gaisīgu biskvītu, izdodas ne visiem un ne vienmēr, pat sekojot vienai un tai pašai receptūrai. Pie neveiksmēm tiek vainota gan produktu kvalitāte, gan krāsns kaprīzes, Mēness fāzes un pat magnētiskās vētras. Bet – kur tad patiesībā slēpjas nevainojama biskvīta veiksmes formula?

Lasīt vairāk

Lasi vēl
 
Lūdzu, novērtē nupat lasīto rakstu!
Neesmu apmierināts/-a Esmu ļoti apmierināts/-a

Raksti, kas tevi varētu interesēt:

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form