Foto: DELFI
Iemācīties cept magoņmaizītes vai kanēļmaizītes, šķiet, nav nekāda dižā māksla – rūpīgi seko līdzi receptei, iejauc rauga mīkla, uzraudzē, savirpini maizītes un krāsnī iekšā! Ūdenskliņģeri jau ir mazliet sarežģītāki – bez mīklas iejaukšanas jāprot arī novārīt, lai izcepot tie būtu ar skaistu dzīslojumu, apbrūnējuši un pietiekami poraini vidiņā. Jāatzīst, tādus īstus, uz šņores uzvērtus ūdenskliņģerus, kas tirgus stendos brūni zaigojas, ēdam neatceros, kur nu vēl gatavojam. Tāpēc brīdī, kad manīju, ka manā mazpilsētā rīko ūdenskliņģeru meistarklasi, sapratu – šo es gribu iemācīties!

Kāpēc tieši ūdenskliņģeri, ja tagad modē apaļie beigeļi un citas maizītes? Ūdenskliņģeri vēsturiski bijuši ļoti iecienīta maizīte. Piemēram, 1938. gadā Zemkopības ministrija pat regulējusi, ka mazie ūdenskliņģeri visā Latvijā jācep 40 gramus smagi un nedrīkst būt dārgāki par četriem santīmiem, vēstījis laikraksts "Jaunākās Ziņas". Tā kā Limbažu pilsēta šovasar svinēs savu 800. jubileju, ūdenskliņģeri izraudzīti par vienu no svētku gardajiem simboliem – senajos Limbažu gadatirgos tā bijusi neatņemama tirdziņa sastāvdaļa.

Lai līdz svētkiem šo prasmi apgūtu, Limbažu novada pašvaldības aģentūra "Lauta" uzrunājusi limbažnieci, mājas konditori un ūdenskliņģeru cepšanas meistari Kristīni Auziņu interesentiem novadīt kopumā četras meistarklases, kurās apgūt gan sāļo, gan saldo ūdenskliņģeru cepšanu. "Tasty.lv" bija tā iespēja apmeklēt otro meistarklasi un ne tikai uzzināt dažādas viltības un knifiņus kliņģeru cepšanā, bet arī pielikt savu roku, lai jautrā kompānijā šo prasmi apgūtu praktiski.

Ja arī tu vēlies apgūt šī tradicionālā maizes našķa pagatavošanu, Kristīnes pavadībā notiks vēl divas meistarklases: 16. jūnijā un 14. jūlijā. Meistarklases cena vienam dalībniekam ir 22 eiro. Plašāka informācija par to un kontaktinformācija atrodama šeit. Kristīne pačukstēja, ka jūnija meistarklasē ceps sāļos ūdenskliņģerus, bet noslēdzošajā – īpašu svētku bezglutēna ūdenskliņģeri.

Šoreiz Kristīne, kura strādājusi vegāniskajā restorānā, aizraujas ar konditoreju un veselīgo kūku cepšanu brīvajā laikā ("The Buff Muffin"), meistarklases dalībniekiem piedāvāja izcept vegāniskus ūdenskliņģerus, kas papildināti ar saldām piedevām, – magoņu sēkliņām un balto cukuru, sezama sēkliņām un brūno cukuru, kā arī rozīnēm.

Svarīgāk par visu – mīkla

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!