Foto: Shutterstock
Rapšu eļļa ir uztura neatņemama sastāvdaļa ziemā, agrā pavasarī, pavasarī, kā arī cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma, pārliecināti uztura speciālisti.

Ar gadiem vielmaiņas ātrums samazinās, tāpēc pastiprināta uzmanība jāpievērš tam, ko ikdienā ēdam. Uztura speciāliste Eva Kataja iesaka īpaši sekot līdzi taukvielu patēriņam un aicina piesātinātos taukus aizstāt ar taukvielām, kuru sastāvā ir augsts Omega 3 taukskābju saturs.

Lēnāka vielmaiņa un holesterīns

Cilvēkiem brieduma gados līdz ar vielmaiņas palēnināšanos vērojama arī holesterīna līmeņa paaugstināšanās. Tas ir ne tikai izplatīts sirds un asinsvadu slimību cēlonis, bet arī viens no galvenajiem aptaukošanās riska iemesliem. Tāpēc, kā uzsver Eva Kataja, ir svarīgi uzturā iekļaut produktus, kas satur Omega 3 taukskābes. Rapšu eļļā līdzās vērtīgajām Omega 3 polinepiesātinātajām taukskābēm ir arī augu valsts sterīni, piemēram, beta-sitosterīns, kas var palīdzēt regulēt holesterīna līmeni asinīs. Regulāri lietojot produktus, kas satur augu valsts sterīnus, holesterīna līmeni var samazināt pat par 15 procentiem.

Ar gadiem organismā mainās arī leptīna (hormona, kas regulē sāta sajūtu) līmenis. Tas nozīmē, ka, pašiem nemanot, varam viegli iedzīvoties liekajos kilogramos. Tāpēc uzturā jālieto pēc iespējas kvalitatīvāki produkti un jāizvairās no tukšajām kalorijām, kādas ir, piemēram, kūkās un konfektēs.

Rapšu eļļa diētas laikā

Lai arī rapšu eļļa ir kalorijām bagāts produkts un daudzi cilvēki svara samazināšanas nolūkos gribētu no tās izvairīties, šai eļļai ir teicama uzturvērtība. Rapšu eļļā polinepiesātinātās Omega 3 un Omega 6 taukskābes ir ideālā attiecībā 1:2, un tas ir būtiski labas veselības uzturēšanā. Dažādi pētījumi apliecina Omega 3 taukskābju lietošanas saistību ar svara zudumu, kas nozīmē, ka jābaidās nebūt ne no visiem taukiem. Turklāt Omega 3 un Omega 6 taukskābes organisms pats sintezēt nespēj, tāpēc tās mums jāuzņem ar uzturu.

Piesātinātajām taukskābēm, kas sastopamas dzīvnieku valsts taukos, jābūt apmēram trešdaļai no uzturā patērētajām taukvielām, pārējām divām trešdaļām jābūt nepiesātinātajiem taukiem, kas pārsvarā ir augu eļļās.

Organisma aizsardzībai

Eva Kataja atgādina, ka neaizvietojamās taukskābes, kuras ir arī rapšu eļļas sastāvā, nepieciešamas šūnu darbības nodrošināšanai; tās atbild par normālu organisma funkcionēšanu, kā arī atbalsta imūnsistēmu. Speciāliste uzsver, ka sabalansēts uzturs ir īpaši būtisks aukstajā gadalaikā, kad ir ierobežotas iespējas dabiskā veidā uzņemt vitamīnus.

Ikvienam būtu rūpīgi jāseko līdzi uzturam un ēdienkarte jābalsta uz vietējiem dārzeņiem un saknēm, ko var bagātināt ar augstas kvalitātes eļļu. 

Pusfabrikāti, ātrās uzkodas un citi ar konservantiem pārsātināti produkti būtu jāaizmirst, jo tie ievērojami mazina organisma aizsargspējas. Neveselīgs uzturs ir sliktas pašsajūtas, noguruma, depresijas un liekā svara pieauguma iemesls. Turklāt tas viss kopā rada papildu slodzi imūnsistēmai.

Stabilizējoša, ar vitamīniem

Par vienu no ieteicamākajām ēdienu gatavošanai uztura speciāliste atzīst rapšu eļļu, jo tai ir augsta karstumizturība. Jeb citiem vārdiem sakot – tā karstumā nezaudē savas labās īpašības. Rapšu eļļu ieteicams pieliet arī pie svaigi spiestām sulām, jo tā ļaus labāk organismā uzsūkties taukos šķīstošajam A, E, D un K vitamīnam. Rapšu eļļas sastāvā esošais E vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas aizsargā ādu no brīvo radikāļu iedarbības. Zinātnieki izskaitļojuši, ka ikviena mūsu organisma šūna dienā līdz pat 10 000 reižu tiek pakļauta brīvo radikāļu uzbrukumam. Ja trūkst E vitamīna, šūnu kodoli tiek bojāti: lai novērstu tālāku kaitējumu, organisms pārslēdz savas funkcijas uz minimumu, kas izpaužas nogurumā un apātijā. Tāpēc Eva Kataja iesaka nenovērtēt par zemu rapšu eļļas nozīmi, jo īpaši ziemas un agra pavasara periodā, un vecumā, kad uzņemtās pārtikas uzturvērtībai un kvalitātei pieaug nozīme pašsajūtas, veselības un enerģijas nodrošināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!