Foto: Shutterstock
Strauji tuvojas vasara un līdz ar to arī laiks, kad maltīti arvien biežāk ieturam ārpus mājas dažādos izbraucienos pie dabas, laukos, dārza svētkos un piknikos. Šādu ātro un vienkāršāk saorganizējamo maltīšu neatņemama sastāvdaļa ir arī sviestmaizes. Tiesa, karstā laikā arī birojā apetīte ne vienmēr ir tik liela, lai ieturētu pamatīgas pusdienas. Ļoti labi var izlīdzēties ar veselīgi pagatavotu sviestmaizi, lai uz garām pusdienām ietaupīta laika rēķina pēc darba ātrāk dotos zaļumos… Kas būtu jāņem vērā, gatavojot veselīgu sviestmaizi?

Sviestmaize var būt veselīga ēdienkartes sastāvdaļa, ja to sagatavo pareizi, vienlaikus izmantojot gan veselīgus, gan garšīgus produktus. Tas ir mīts, ka sviestmaize vienmēr nozīmē tā saukto junk food, kas ikdienas ēdienkartē nav ieteicams. Sviestmaize, ja ar to saprot ātrā ēdināšanas iestādē nopirktu lētu, ātru ēdienu, kas sastāv no lielas, "uzpūstas" baltmaizes, kurā iepildīta desa, cīsiņš, majonēze un neliela salātlapa, noteikti nepieder pie veselīgo sviestmaižu klāsta. Šādi tiek uzņemts daudz lieku un "bezjēdzīgu", pat veselībai kaitīgu kilokaloriju, jo vienlaikus organisms nesaņem nekādas vērtīgas uzturvielas – olbaltumvielas, vitamīnus, minerālvielas. Šādā veidā tiek apēsts liels kilokaloriju un tauku daudzums, turklāt šāda ēdiena "uzbūve'' veicina aptaukošanās un sirds asinsvadu slimību attīstīšanos.

Lai sviestmaizi varētu uzskatīt par veselīgu, tai jāatbilst vairākām prasībām. Pirmkārt, maizei jāsatur pilngraudu milti (jāseko, lai šķiedrvielu daudzums būtu vismaz 5g/100g. Otrkārt, jābūt liesam olbaltumvielu produktam. Tā var būt liesa gaļas šķēle (vistas krūtiņa, tītara gaļa) vai zivs vai siers ar zemu tauku saturu. Desas, sardeles, cīsiņi neatbilst šim kritērijam. Produktiem, ko smērējam uz maizes, jābūt ar zemu tauku saturu, kas, piemēram, var būt dažāda veida sinepes vai kvalitatīva tomātu mērce, vai arī jāsatur veselīgie augu tauki, piemēram, pesto, humuss, olīvu tapenādes u.tml., nevis margarīns, sviests vai majonēze. Dārzeņu daļai jābūt pietiekami lielai, bagātīgai, vislabāk, ja piekož klāt, vai ir atsevišķs trauks ar dārzeņiem.

Saskaņā ar jaunākajām uztura rekomendācijām – šķīvja principu - pusei šķīvja satura jāaizņem dārzeņiem un augļiem, vienai ceturtdaļai - olbaltumvielu produktiem (gaļai, zivīm, olām), bet vienai ceturtdaļai - graudaugu produktiem, ar to saprotot šķiedrvielām bagātu maizi, piemēram, Ķelmēnu rudzu rupjo maizi, Fazer Gardā rudzu maizi u.tml..

Ņemot vērā to, ka visās nesenākajās uztura rekomendācijās uzsvars ir uz augu valsts produktiem, ne vienmēr sviestmaizei jābūt ar gaļu, gaļas izstrādājumu vai sieru, kas visbiežāk ir ar augstu tauku saturu. Kā zināms, uzturā vairāk ieteicams lietot augu valsts tauku un mazāk - dzīvnieku valsts tauku. 

Tāpēc viens no variantiem veselīgai sviestmaizei varētu būt pilngraudu rudzu vai kviešu maize, ko pārziež ar humusu, tad pārkaisa ar sēkliņu maisījumu, tad gurķi, citronpipariem un piparmētrām.

Lai nelietotu tradicionālo majonēzi, maizīti var pārziest ar pesto, tad pievienot tomātus, bazilika lapiņas. Var tomātu pārkaisīt ar cietu sieru vai pievienot mocarellas šķēlītes.

Laba alternatīva sviestam būtu kaņepju sviests. Ar to šeit domāju to kaņepju sviestu, kas sastāv tikai no kaņepēm, kurā nav sviesta. Labs papildinājums būtu tomāts un nedaudz svaigā siera.

Veselīgs, tiesa gan kalorijām bagāts, būs deserts, izmantojot apgrauzdētu pilngraudu maizes šķēlīti, to pārziežot ar riekstu sviestu (bet tādu, kurā tiešām ir augsts riekstu īpatsvars!) un virsū "uzsēdinot" ogas – mellenes, zemenes.

Šādi pagatavotas sviestmaizes ir ne tikai veselīgas, bet arī vizuāli pievilcīgas, apetīti rosinošas un radītas, lai garšotu. Tas ir vistiešākais pierādījums tam, ka arī veselīga pārtika ir garšīga, sniedz garšas baudījumu un pozitīvas emocijas.

Gardā rudzu maizīte ar paipalu olu un prošuto šķiņķi

Sajūti, kā nokraukšķ tumši brūnā garoziņa, kas aptver visu vērtīgo - šķiedrvielām bagātos rudzu pilngraudu maizes valgajā mīkstumā, ķimeņu pikantumu un rudzu iesala saldeno garšas niansi…

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!