Foto: Shutterstock
Ir sākusies ilgi gaidītā pikniku sezona, tāpēc šoreiz skaidrosim, kas jāņem vērā, atpūšoties pie dabas krūts Rīgas teritorijā, lai neiekultos nepatikšanās un nepiesaistītu pašvaldības policistu uzmanību. Vai drīkst cept desiņas daudzdzīvokļu mājas pagalmā? Kur pilsētā ir labiekārtotas piknika vietas? Kā bez bažām iekurināt ugunskuru Jāņos? Uz šiem un citiem piknika un grila sezonas aktuālākajiem jautājumiem atbild Rīgas pašvaldības policijas Galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis.

Vai sarīkot pikniku, ērti iekārtojoties uz zāliena, drīkst visā Rīgas teritorijā?

Vienīgais ierobežojums Rīgā ir kanālmalas nogāzes – tajās pikniku rīkot nedrīkst (pa tām nedrīkst arī staigāt). Taču visur citur pikniku droši drīkst rīkot, ja vien paši atpūtnieki nebojā apstādījumus un aiz sevis savāc atkritumus.

Vai cilvēki drīkst patvaļīgi kurt ugunskurus pilsētas mežos, parkos un pie ūdenstilpēm?

Nē, ugunskurus drīkst kurt tikai tam speciāli ierādītās vietās, kā arī katrs pats savā privātīpašumā.

Kur Rīgas teritorijā ir labiekārtotas piknika vietas ar ugunskura vietām/uzstādītiem griliem?

SIA "Rīgas meži" mežniecības ir apkopojušas ar soliņiem un galdiem labiekārtotas atpūtas vietas, piknika vietas, atpūtas vietas ar peldvietām, atpūtas vietas ar ugunskura vietām un apskates objektus (skatu torņi, skatu laukumi un platformas, vēsturiskas atceres vietas, piemiņas vietas utt.) – kas ir apzīmētas ar aplīšiem uz kartes, bet, pietuvinot konkrētu apgabalu – soliņu, piknika galdu, grila vietu piktogrammām, ar precīzām koordinātēm Rīgā un tās apkārtnē (skatīt karti, lūk, šeit).

Izpētot karti, "Tasty" secināja, ka, piemēram, trīs grilēšanas vietas ierīkotas atpūtas vietā pie Bābelītes ezera. Grils ir arī Šmerļa mežā pie Dambjapurva ezera. Lucavsalā atpūtnieki var izmantot labiekārtotas piknika vietas, izbaudot Daugavas tuvumu. Deglava ielas galā pie Dreiliņkalna var baudīt līdzpaņemtos labumus pie labiekārtotiem galdiņiem vai cept gaļu uz pašvaldības ierīkotiem mangaliem, turklāt blakus atrodas arī spēļu laukums bērniem. Savukārt Mežaparkā pikniku iespējams apvienot ar dažādām aktīvās izklaides iespējām gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Foto: Rigasmezi.lv

Kur un vai cilvēki drīkst izmantot līdzpaņemtos grilus? Vai, piemēram, uzcept desiņas uz vienreiz lietojamā folija grila vai pārnēsājama mangala var kaut vai daudzdzīvokļu mājas pagalmā?

Jā, grilu drīkst izmantot kaut vai daudzdzīvokļu nama pagalmā vai Vērmanes dārzā, tomēr jāatceras par ugunsdrošību. Pirmkārt, grilam ir jābūt uz kājām, tādēļ vienreiz lietojamie grili nav ieteicami – tiem parasti nav nekādas pamatnes, kas var radīt ugunsgrēka risku, piemēram, ja grils ir novietots sūnās, uz sausas zāles vai citā nedrošā vietā. Otrkārt, jāseko līdzi tam, lai no grila ārā nekristu ogles, kas arī var radīt bīstamību – ir pieejami tādi grili, kuriem apakšā ir speciāla tvertne izkritušo ogļu savākšanai.

Vai Jāņos Rīgas teritorijā drīkst kurināt ugunskurus?

Ikdienā grilus ar atklātu liesmu lietot publiskās vietās nedrīkst, taču Līgo naktī tādus lietot drīkstēs, jo ir valsts svētki un aizliegums nebūs spēkā. Pārējā laikā publiskās vietās jāizmanto tāda veida grili, kuros atklātas liesmas nav, proti, var izmantot grilu, kurā tiek izmantotas ogles, bet ne tādu, kurā tiek liktas malkas pagales

Kā jau minēts, grilus ar atklātu liesmu svētkos drīkstēs izmantot, taču ir jāievēro ugunsdrošības prasības. Piemēram, parkā vai pagalmā, kur apkārt ir plašums, grilā var izkurināt malkas pagales. Savukārt blakus būvēm un daudzdzīvokļu namu balkonos atklāta liesma reāli apdraud apkārtējos, tādēļ tādās situācijās jāizmanto ogles vai pat gāzes grils. Vienlaikus jāatgādina, ka pirms grila izmantošanas balkonā ir jāizlasa ēkas iekšējās kārtības noteikumi, jo tie mēdz būt atšķirīgi. Cik zināms, tad, piemēram, Rīgas namu pārvaldnieka apsaimniekotajos namos grilu balkonā izmantot ir liegts.

Kas ir atļauts un kas aizliegts, rīkojot pikniku Rīgas teritorijā?

Jāatceras vispārējie sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā – piemēram, publiskās vietās nedrīkst lietot alkoholiskos dzērienus. Ja kādam šķiet, ka var šo liegumu veikli apiet, noslēpjot alkohola pudeli papīra tūtā, maisiņā vai citā necaurspīdīgā iepakojumā, viņš rūgti maldās. Pašvaldības policijas modrā acs noteikumu pārkāpējus ieraudzīs un par pārkāpumu iekasēs soda naudu.

Tāpat jāatceras, ka nedrīkst piegružot vidi vai ar savām darbībām traucēt apkārtējos. Turklāt speciāli ierīkotu ugunskura vietu Rīgā nav daudz, tādēļ, ja redzat, ka jūsu izvēlēto vietu jau "ieņēmuši" citi atpūtnieki, tad nevajadzētu mēģināt izvēlēto vietu "iekarot".

Vai pilsētas labiekārtotajās piknika vietās ir jāievēro kādi īpaši drošības pasākumi, kas saistīti ar Covid-19 izplatības riskiem?

Katram iedzīvotājam pašam ir jāizvērtē riski attiecībā uz epidemioloģiskās drošības prasībām. Par nelielām kopā sanākšanām parkā policija sodus piemērot nevar, tomēr pirms piknika rīkošanas ir jāizvērtē, vai tas patiešām pašlaik ir nepieciešams. Savukārt, ja tiek rīkota lielāka pulcēšanās, kas ir domāta ne tikai draugiem vai ģimenei, bet katram sabiedrības loceklim, tad šāds pasākums ir jāsaskaņo pašvaldībā, kā arī tajā jāievēro apmeklētāju limits un distancēšanās, atbilstoši epidemioloģiskās drošības prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!