Foto: Shutterstock

"Kvinoja ir ļoti vērtīga rīsu un griķu alternatīva, un es iesaku vismaz vienu reizi to pamēģināt. Tad sapratīsi, vai tas ir "tavs" produkts vai nav. Kaut gan – pagāja ilgs laiks, līdz man tas kļuva par iemīļotu produktu. Tagad divreiz mēnesī pagatavoju kvinoju," stāsta pavārs Normunds Baranovskis, kurš taisa kvinoju ne tikai sāļajiem ēdieniem, bet arī saldajiem, iedrošinot, ka kļūdas gatavojot kvinoju, pieļaut nav iespējams. "Man ļoti patīk kvinoja, arī bērniem sāk tā iegaršoties."

Latvijā kvinoja parādījās pirms kāda laika, bet tieši šobrīd cilvēki to sāk izmēģināt. Veikalos nopērkami trīs kvinoju veidi, ko pēc izskata var iedalīt – baltā, melnā un brūnā kvinoja. "Pasaulē tā ir super alternatīva rīsiem, bet Latvijā, manuprāt, tā ir forša alternatīva ne tikai rīsiem, bet arī griķiem – tieši gatavošanas dēļ. Jo kvinojas grauds atveras līdzīgi griķu, tikai tas ir daudz reižu mazāks," stāsta Normunds. "Kad pirmo reizi taisīju kvinoju, pats skatījos gatavošanas gaitu uz paciņas. Un tagad man ļoti labi padodas divi vārīšanas veidi. Daļai cilvēku patīk griķus vārīt paciņās, kas safasētas pa simts gramiem. Tad es iesaku kvinoju vārīt lielā ūdens daudzumā. Noteikti vajag apskatīties uz paciņas, bet ieteicamais vārīšanas laiks būs 15–20 minūtes. Ja cilvēkiem patīk, ka griķi pilnībā atvērušies un kļuvuši jau bālgani, līdzīgi putrai, tad noteikti kvinoja būs jāvāra 20 minūtes. Turklāt, baltajiem, brūnajiem un melnajiem kvinojas graudiem vārīšanas ilgums atšķiras – ilgāk vārās tumšākie. To var salīdzināt ar rīsiem, kad baltie visātrāk izvārās. Ar kvinoju ir tāpat, tikai vārīšanas ilgums ir mazāks, salīdzinot ar rīsiem," norāda pavārs.

Arī viņam patīk vārīt kvinoju lielā ūdens daudzumā. Un tad nepieciešams nokāst caur ļoti smalku sietu, nederēs caurduris. Pēc tam kvinoja jāliek atpakaļ bļodā, jāuzliek vāks un jāpagaida vēl 5–10 minūtes, lai kvinoja uzņem sevī visu siltumu, mitrumu un kļūst irdena un garšīga.

Otra iespēja vārīt kvinoju ir, gatavot to gluži kā rīsus, kur ūdens daudzums pret graudu daudzumu ir divi pret viens jeb divas glāzes šķidruma un viena glāze kvinojas. Ūdenim jābūt karstam, kad pievieno kvinoju. "Vidējā temperatūrā ar vāku vāra 10–12 minūtes un jāuzmana, lai nepiedeg. Tāpēc arī daudziem nepatīk kvinoja, jo šķiet, ka tūlīt piedegs. Tāpēc tā ir jāuzmana." Pēc laika nogriež zemāku temperatūru un turpina vārīt vēl piecas minūtes. Pavārs piebilst, ka vārīt var ne tikai ūdenī, bet buljonā, var pievienot biešu sulu, kas piešķirs nokrāsu, un garšvielas.

Kvinoju var gatavot arī saldiem ēdieniem. "Tas ir tikai pieradums domāt, ka kvinoju ēd kā sāļo ēdienu – zupās, salātos, ar vistu vai liellopu, garnelēm, sieru –, bet tikpat labi tā garšo ar citrusaugļiem, piemēram, greipfrūtiem," stāsta Normunds Baranovskis. "Ļoti daudz recepšu ir saldajā versijā. Piemēram, kvinoju samaļot, izveidojas pulverītis, kas uzsūc mitrumu. Kvinoju var vārīt kā mannā putras versiju, kas izdodas kā pudiņš. Tāpēc nevajag ierobežot idejas."

Garšvielas, kas piestāv rīsiem, der arī kvinojai. "Kādas garšvielas pieliksi, tādas arī būs labas. Jo, ja vāra kvinoju bez garšvielām, tā nav izteiksmīga, ir neitrāla. Tai nav garšas, ir tikai struktūra, kas daudziem patīk un daudziem nepatīk. Piemēram, var uztaisīt kvinojas plovu, kur pannā apcep sīpolus, pievieno burkānus, vistu, kariju, pusotru glāzi šķidruma. Tad es lieku čuguna katlā un pa virsu uzberu vienu glāzi kvinojas. Uzlieku vāku un lieku cepeškrāsnī 15 minūtes. Būs kvinojas ēdiens, kas atgādinās rīsu plovu, bet nebūs rīsu, ko daudzi cilvēki nu jau vairs neizvēlas. Tāpēc kvinoja ir ļoti laba alternatīva," stāsta pavārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!