Foto: Publicitātes foto

Strausa delikateses, latviskais mocarella siers, bišu maizīte, bumbieru čipsi - tie ir tikai daži no Latvijā tapušiem gardumiem, ko pirmo reizi plašākas publikas vērtējumam nodos izstādē "Riga Food 2015", kas no 2. līdz 5. septembrim notiks Ķīpsalā.

"Latvietis praktiskais ir padomājis arī par to, kā atvieglot tavu darbu virtuvē!" stāsta "Riga Food 2015" rīkotāji, aicinot iedvesmoties un doties uz izstādi degustēt.

Strausa gaļas cepamdesas. Eksotika? Nē, nākotnes gaļa!

Šis jaunums būs lielisks atradums gaļas cienītājiem! Karsti kūpinātās cepamdesiņas "Baudi" satur 100% strausa gaļu, kam ir ļoti zems holesterīna un tauku saturs. "Latvijā cilvēki arvien vairāk seko līdzi veselīgam dzīvesveidam un izvēlas kvalitatīvus produktus ar īstu garšu. Tieši strausa gaļa ir visvērtīgākā – daudz dzelzs, magnija, un tai pat laikā tā ir liesa," labās īpašības uzskaita SIA "Alias products" valdes priekšsēdētāja Agnese Buka.

Agnese neslēpj, ka esot saņēmusi ne vienu vien komplimentu par strausu delikatesēm. Restorāna "Ostas skati" šefpavārs Ingmārs Ladigs to dēvē par nākotnes gaļu, pēc kuras pieprasījums tikai augs. Starp citu, pērn auksti kūpinātā strausu gaļas desa Starptautiskajā gaļas un desu festivālā saņēma augstāko novērtējumu.

Pirmais Latvijā radītais mocarella siers

Krāšņie, Itālijas karoga krāsās ieturētie salāti ar mocarellu, tomātiem un baziliku ir kļuvuši par daudzu Latvijas ģimeņu iecienītu gardumu. Tagad tos ir iespējams pagatavot ne tikai no Latvijā audzētiem tomātiņiem un bazilikas, bet arī no Latvijā ražota mocarellas siera, ko piedāvā "Smiltenes piens".

Svaigais siers ir ar maigu, viegli saldenu garšu un slāņveidīgu tekstūru. "Protams, mocarella salāti ir kļuvuši par klasiku, taču šis siers lieliski iederas arī dažādu pamatēdienu, dienvidniecisku uzkodu, bagātīgu picu un omlešu sastāvā, jo tas ir elastīgs un lieliski kūst," siera labās īpašības uzskaita A/s "Smiltenes piens" tirdzniecības vadītāja Linda Puķīte-Liniņa.

Bišu maize "Bee Bite" – kumoss labai veselībai

Pastilas pamatā ir 100% dabīga, Latvijā iegūta bišu maize – konservēti ziedputekšņi, kas satur visas 28 aminoskābes, gandrīz visus vitamīnus, nepiesātinātās taukskābes omega 3, omega 6, kalciju, magniju, dzelzi, jodu un vēl daudzas citas vērtīgas vielas.

"Bišu maize nostiprina imūnsistēmu, redzi, atmiņu, koncentrēšanās spējas, gremošanas sistēmu, bet diemžēl uzturā to lieto ļoti maz cilvēku. Izpētījām un secinājām, ka tam ir divi iemesli – produkta neērtā lietošana un informācijas trūkums. Tāpēc fermentācijas procesā bišu maizi pārveidojām, izveidojot košļājamās pastilas, padarījām to ērti lietojamu – dienas deva atsevišķā maisiņā, un galarezultātu plašākai sabiedrībai prezentēsim izstādē," par "Bee Bite" stāsta Anete Spelmane, kuras ģimene jau vairāk nekā 20 gadus nodarbojas ar biškopību.

Veselīgie našķi – čipsi "Garden Snack"

Gardu un veselīgu alternatīvu tik ierastajiem kartupeļu čipsiem izstādē prezentēs "Garden Snack"! Ābolu un bumbieru čipsi ar ķirbju un sezama sēklām, ar kakao, ar sieru, čili vai ingveru būs lielisks našķis gan pieaugušo, gan arī bērnu ballītēm, tāpat glābiņš darba dunā starp ēdienreizēm.

"Pie čipsu garšām mēs strādājām vairāk nekā pusgadu. Šobrīd mums ir gatavas deviņas čipsu garšas un vēl piecas tiek "pieslīpētas". Produkts ir izcili garšīgs un unikāls! Tādu nekur citur nopirkt nevar!" norāda "Garden Snack" tirdzniecības un mārketinga vadītāja Līga Grīnvalde.

Bumbiņu veidotājs – palīgs katrai mājsaimniecei

Turpmāk katras precīzas mājsaimnieces virtuves instrumentu lādes neatņemama sastāvdaļa būs Latvijā radītais bumbiņu veidotājs "Seline Fixy", kas ir piemērots dažādu pārtikas produktu bumbiņu veidošanai, arī ēdienu dekorēšanai.

"Nav vairāk jāuztraucas – ko darīt, lai gaļa neliptu pie rokām, kā izveidot skaistas, turklāt arī vienādas frikadelītes. To atrisina bumbiņu veidotājs, kam ir četri dažādi maināmi kausiņi," stāsta SIA "Amontire" valdes locekle Sigita Olbačevska.

Koka izlietne

Virtuve nav tikai vieta, kur ieskriet paēst! Tā ir vieta, kur mūsdienās pavadām daudz laika kopā ar ģimeni un draugiem. Tāpēc svarīgi, lai tā būtu ērta, skaista un pārdomāta. Latvijas uzņēmums "True Desire" ir radījis koka izlietni, kas virtuvē ienesīs daļu no dabas un sniegs maigu koka pieskārienu jebkurā laikā. Izlietne ir gatavota no sarkankoka un netiek apstrādāta ar ķīmiskām vielām.

Šis ir tikai neliels ieskats "Riga Food 2015'' jaunumu parādē. Šogad izstādē savus jaunākos produktus un pakalpojumus prezentēs rekordliels dalībnieku skaits – teju 700 uzņēmumu no 37 valstīm.

Vairāk par dalībnieku piedāvājumu uzziniet izstādes mājaslapā: www.rigafood.lv. Izstādes jaunumiem var sekot līdzi sociālajos tīklos: Facebook un Twitter.

"Riga Food 2015" darba laiks:

2. septembris 10.00–18.00 (profesionāļu diena)
3.–4. septembris 10.00–19.00
5. septembris 10.00–17.00

Biļešu cenas:

2. septembrī (profesionāļu dienā) – 9 eiro

Pārtikas nozares profesionāļiem, aizpildot anketu un atstājot savu vizītkarti – 4,50 eiro

3.–5. septembrī
Pieaugušajiem – 4,50 eiro
Skolēniem, studentiem, pensionāriem – 3,50 eiro
Ģimenes biļete (5. septembrī) – 13 eiro
(2 pieaugušie un 2 bērni līdz 18 gadu vecumam)

"Riga Food" rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!