Foto: Shutterstock
Latvijas pavāru komanda devusies uz Ungārijas galvaspilsētu Budapeštu, kur 23. un 24. martā piedalīsies vienā no pasaules prestižākajām pavārmākslas sacensībām "Bocuse d'Or Europe", lai skatītāju un žūrijas priekšā demonstrētu ēdienu gatavošanas talantu, pārstāvot Latviju.

Šefpavāra Pola Bokuza vārdā nosauktais pavāru konkurss notiek reizi divos gados, un tā mērķis ir atklāt nākamās paaudzes pasaules pavārmākslas virtuozus. Šogad konkursā piedalīsies 17 Eiropas komandas, no kurām desmit iekļūs finālā, lai turpinātu sacensības 2023. gada janvārī Lionā, Francijā, kur notiks "Bocuse d'Or" pasaules čempionāts.

Katrā komandā iekļauti divi pavāri, no kuriem viens ir vadošais šefpavārs un pavāra palīgs (commis), kuram jābūt jaunākam par 22 gadiem. Darba veikšanai dotas piecas stundas un 35 minūtes, lai pagatavotu divas sarežģītas ēdienu prezentācijas tā sauktajā "kulinārijas teātrī" jeb pilnībā aprīkotās virtuvēs, kas atrodas žūrijas, mediju un skatītāju priekšā.

Latviju konkursā pārstāvēs pavārs Dinārs Zvidriņš, kurš ieguvis Latvijas gada pavāra titulu, kā arī "Reaton" Zelta pavārnīcas titulu 2017., 2018. un 2021. gadā, savukārt commis ir Sintija Blauberga. Komandas treneris – "Reaton" korporatīvais šefpavārs Edgars Jaunzems. Uz sacensībām dosies arī "Bocuse d'Or" Latvijas prezidente un "Bocuse d'Or Europe" žūrijas locekle Svetlana Riškova.

Pavārs Dinārs Zvidriņš saka: "Kopš agras bērnības mani saista izaicinājumi un uzstādīto mērķu sasniegšana. Šī iemesla dēļ esmu kļuvis par pavāru. Pavārmāksla ir arods, kas katru dienu liek pilnveidoties, meklēt jaunas garšu kombinācijas un veidot profesionālu komandu. Kopš Latvijas "Bocuse d'Or" akadēmijas izveidošanas, apzinājos: šī ir iespēja, kas reiz izsapņotas idejas var aizvest uz augstāko pavārmākslas skatuvi. 2020. gadā man bija tas gods kļūt par pirmo Latvijas kandidātu uz "Bocuse d'Or Eiropa" Tallinā, Igaunijā. Šī nominācija bija manas dzīves lielākais izaicinājums un vērtīgākā pieredze. Šogad dodoties uz Budapeštu, es un mana komanda pacēlām "Bocuse d'Or" izaicinājumu jaunā līmenī."

Šī konkursa pavāru uzdevums ir pagatavot pamatēdienu, kura pamatā ir briežu gaļa un foie gras, kā arī veģetāro ēdienu, godinot vietējās kartupeļu šķirnes.

Konursa žūrijā iekļauti 24 slaveni šefpavāri, kuru uzdevums ir vērtēt dalībnieku oriģināldarbus, pamatojoties uz tādiem kritērijiem kā garša, cieņa pret produktiem, noformējums un ēdienu oriģinalitāte.

Foto: Shutterstock
Šefpavārs Paul Bocuse, prestižā pavārmākslas konkursa dibinātājs, pieder pie pavārmākslas dievu Olimpa. Viņš ir pavārmākslas ikona.

Lai Latvijas pavāru piedalīšanās prestižajā pasākumā varētu notikt, atbalstu sniegušas vairākas organizācijas un uzņēmumi. Viens no tiem ir pārtikas un delikatešu vairumtirgotājs "Reaton".
"Pavārmākslas kultūras attīstībai ir būtiski, lai jaunajiem pavāriem veidojas motivācija, kas veicina prasmju izaugsmi. Tas nodrošinās, ka Latvijā būs konkurētspējīgi pavāri ar labu reputāciju visā Baltijā un aiz tās robežām," saka "Reaton" Pārtikas departamenta mārketinga daļas vadītāja Baltijā Vija Tirzmale. "Nozarē strādājam teju 30 gadus un nemainīgi attīstām un uzturam ilglaicīgas partnerattiecības, atbalstām kvalitatīvas un reizēm pat neprātīgas idejas, kas vērstas uz nozares attīstību kopumā. Tāpēc jau vairākus gadus no sirds atbalstām Pavāru klubu un Latvijas Bocuse d'Or komadu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!