Foto: Shutterstock

Ierasts, ka ēdienu taisām porcijās – mazākās un lielākās. Tomēr kulinārijas entuziasti, konditori un pavāri visā pasaulē vienmēr bijuši naski uz rekordu pārspēšanu – ka tik lielāks, garāks, platāks, smagāks. Tā nu Ginesa pasaules rekordu grāmata apbirusi ar dažādiem rekordiem arī šajā lauciņā.

Cik liela ir lielākā pankūka pasaulē? Cik smagu omleti var uzcept? Un cik ass ir asākais čili pipars? Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, "Tasty" apkopoja dažus interesantākos pasaules rekordus.

Lielākā kanēļmaizīte

Foto: Shutterstock

Pasaulē lielākā kanēļmaizīte tika izcepta 2013. gada 4. maijā Holandē, Mičiganas štatā, ASV. Kanēļmaizīti gatavoja "Second Floor Bakery" konditori. Konditorejas izstrādājums svēra 276 kilogramus, bulciņas diametrs sasniedzis 1,83 metrus, bet augstums – 17,8 centimetrus.

Iepriekšējais lielākās kanēļmaizītes rekords bija 111,81 kilograms. Rekordu uzstādīja 2005. gadā House of Bread konditorejā Vašingtonā, ASV.

Augstākā torte

Foto: Shutterstock

Pasaulē augstākā torte tika pagatavota Hakasima-Nilasari kulinārijas skolā, Džakartā, Indonēzijā. Kūka tika pagatavota Ziemassvētku pasākumam, bet rekords tika uzstādīts jau 2008. gada 28. novembrī. Kūku interesentiem bija iespējams apskatīt līdz pat 8. decembrim.

Kādi tad bija iespaidīgās tortes apjomi? Tortes augstums sasniedza 33 metrus, tā bija 9 metrus plata un 20 tonnas smaga. Kūkas pagatavošanai bija nepieciešami 1750 kilogrami pūdercukura, 1620 kilogrami cukura un tikpat daudz margarīna. Pilnīga kūkas recepte nav iedomājama bez olām – pagatavošanai tika izmantoti veseli 3240 kilogrami.

Lielākā omlete

Foto: Shutterstock

Cik smagu omleti ir iespējams uzcept? 100, 200 kilogramus? Vienu tonnu? Izrādās, pasaulē lielākā omlete var lepoties ar 6,466 tonnas lielu svaru. Šis rekords uzstādīts 2012. gada 11. augustā Ferreira do Zêzere pilsētā, Portugālē.

Omletes gatavošanā piedalījās 55 cilvēki, kuri strādāja sešas stundas. Komandu vadīja šefpavārs Pedro Mendess un omlete tika cepta 10,3 metrus lielā pannā. Omletes pagatavošanai vajadzēja 145 tūkstošus olu, 434,5 litrus eļļas un gandrīz 100 kilogramus sviesta.

Garākais suši

Foto: Shutterstock

Varētu likties, ka garāko suši pavisam noteikti pagatavojuši japāņi, vai ne? Ak, kādi maldi! Izrādās, garākais suši pasaulē ir krievu roku darbs.

Garākais suši sasniedzis 2,52 kilometru garumu. Rekords uzstādīts 2011. gada 12 decembrī, Jekaterinburgas japāņu restorānā "Sushkof". Informācija par izmantoto izejvielu daudzumu un suši svaru gan ir visai skopa. Tomēr ir kāds pārsteigums gardēžiem – pasaulē garāko suši ir iespējams pasūtīt no ēdienkartes.

Lielākais kāpostu tītenis

Foto: Shutterstock

Ņemot vērā to, cik ļoti latvieši mīl kāpostu tīteņus, jādomā, ka šo rekordu varētu uzstādīt arī mēs. Tomēr līdz tam vēl tālu – šo rekordu pacentušies uzstādīt rumāņi. Lielākais kāpostu tītenis pagatavots 2015. gada 26. septembrī, Kāpostu tīteņu festivāla laikā.

Lielākais kāpostu tītenis pasaulē padevies 19,54 metrus garš. Tas gatavots pēc rumāņu tradicionālās receptes un pildīts ar gaļu.

Lielākā cepumu paciņa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lielākās cepumu paciņas rekords pieder Nīderlandei – to uzstādīja 2005. gada 19. novembrī. Pie cepumu paciņas piepildīšanas strādājuši 220 brīvprātīgie, kopā strādājot 3600 stundas.

Cepumu paciņa bijusi 5,5 metrus gara, 3 metrus augsta un 2 metrus plata. Tajā iepildīti 207 860 cepumiņi. Pasaules rekorda mērķis bijis ar labdarības palīdzību savākt ziedojumus smagi slimiem cilvēkiem – ar cepumu palīdzību izdevies saziedot 41 tūkstoti eiro.

Asākais čili

Foto: Shutterstock

Asākais čili pasaulē ir "Carolina Reaper", kas par tādu atzīts 2013. gada 7. augustā. Čili pipara asuma testus 2012. gadā veica Vintropas universitātes (Dienvidkarolīna, ASV) speciālisti. Pēc slavenās amerikāņu ķīmiķa Vilbura Skovila čili asuma skalas, "Carolina Reaper" ir 1,56 miljonus vienību ass.

Salīdzināšanai – halapenjo pipari ir vien 2,5-5 tūkstošus vienību asi, kajēnas pipari – 30-50 tūkstošus vienību asi, bet otrs asākais čili pasaulē ir 1,38 miljonus vienību ass. Asākos čili pasaulē audzē amerikāņu kompānija "The PuckerButt Pepper Company".

Garākā pica

Foto: AFP/Scanpix

Viens no jaunākajiem ēdienu rekordiem uzstādīts pavisam nesen – garāko picu Neapolē, Itālijā uzcepa 2016. gada 18. maijā. Picas garums – 1,85 kilometri. Garās neapoliešu picas cepšanā piedalījās 250 cepēji no visas pasaules.

Rekorda sasniegšanai bija nepieciešamas 2 tonnas miltu, 1,6 tonnas tomātu, 200 litri olīveļļas. Interesanti, ka visi izmantotie produkti bijuši vietējo audzētāju un ražotāju piegādāti, lai pica būtu autentiska Neapolei.

Lielākā pankūka

Foto: Shutterstock

Viens no senākajiem ēdienu rekordiem, ko nevienam nav izdevies pārspēt jau 22 gadus. Lielākā pankūka tika izcepta 1994. gada 13. augustā Lielbritānijā. Pankūkas cepšanai tika sagatavota speciāla panna pilsētas laukumā, pulcējot lielu skatītāju loku.

Mančesterā izceptā pankūka rekordu sasniegusi, būdama 15,01 metrus plata un 2,5 centimetrus bieza. Tātad, ļoti, ļoti lielā plānā pankūka. Pankūkas kopējais svars sasniedza 3 tonnas. Interesanti, ka pankūkas apgriešanai nepietika vien ar ļaužu pulciņu, kuriem rokās būtu cepamā lāpstiņa – to apgriezt palīdzējis ceļamkrāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!