Foto: Shutterstock
Tūlīt, tūlīt jau pavasara daba plauks, un parādīsies gan jaunās pieneņu lapas un gārsu lapas, jaunās nātrītes un priežu jaunie dzinumi. Tos visus varēs izmantot pavasarīgajos smūtijos. Gardēdei Mārai Deles-Vēliņai ļoti patīk garšu dažādība, kas pieejama dabā, un viņa nebaidās no dažādām specifiskām garšām. Viņa dalās ar savu redzējumu, ka pavasara smūtijos var gardi izmantot gan nezāles, gan dārza augus.

"Tā ir garšu dažādība," saka Māra, kad jautāju, kāpēc gan smūtijos būtu jāliek nezāles. "Un, visticamāk, ja pašiem ir savs dārziņš, tad pavasara nezālēs noteikti ir vairāk vitamīnu, nekā, piemēram, pētersīlī, kas izaudzēts Izraēlā un nonācis pie mums pēc ilga ceļojuma. Nezāles jeb nekultivētie augi spēj izmantot visu, kas ir zemē bez cilvēku palīdzības. Var, protams, pētīt vitamīnu saturu, bet man neliekas, ka viss šai dzīvē ir jākvalificē. Nezāles smūtijos vienkārši labi garšo un dod īpašas garšu nianses!"

Ne visu, kas ir zaļš un aug dārzā, var pievienot smūtijiem. "Ir pietiekami daudz augu, kas ir sīvi, pārāk sausi, un ļoti šķiedraini." Māra uzskata, ka jau pēc aptuveni divām nedēļām pavasara daba mūs palutinās un varēsim sākt gatavot smūtijos ar pavasara augiem. "Pavisam drīz parādīsies jaunās pieneņu lapas. Pieneņu galviņas un kātiņu noteikti nevar likt smūtijos, jo tajos ir ļoti daudz baltās rūgtvielas. No pienenēm jāizvēlas tikai mazās lapiņas, jo lielās nebūs tik sulīgas."

Iespējams, kaut kur jau parādījušās gārsu lapas, kas ir ar ļoti svaigu garšu. Pēc neilga laika būs arī jaunās nātrītes. "Ja nātres aug dārzā, tad nevajag tās nopļaut. Lai vienā dārzā stūrī tās aug, jo nātres ir fantastiski garšīgs augs," uzskata Māra. "Tām ir svaigums, kas mijas ar citrusa elementu, tāpēc nātres ir ļoti piemērotas smūtijiem. Nevajag baidīties, ka nātres dzeļ, smūtijos to nejutīs. Bet jālieto tikai jaunas nātres, maksimums 10 centimetru augstas, un jāatmet stiegrainie kāti." Vēl dārza nezāļu stūrīti iespējams atrast virzu, kas ir ļoti sulīga un lieliski papildina smūtijus.

Drīz būs arī jaunie priežu dzinumi. "Sākumā izaug vālīte ar mazām skujiņām, kuras lēnām veras vaļā un aug garākas. Bet sākumposmā ir tikai gara vālīte, ļoti mīksta, tai ir citrusa garša savienojumā ar pazīstamo priežu sveķu aromātu. Man ļoti patīk šī garša smūtijos." Vēl pavasara smūtijos var izmantot kviešu zelmeni – tā sauc kviešu augus, kamēr tie nav izveidojuši stublājus un vārpas, un atgādina mauriņa zālīti. "Kviešu zelmenis satur ļoti daudz hlorofila. To nav viegli izaudzēt, labāk nopirkt podiņos. Zelmeni sablendē ar nedaudz ūdens, nokāš šķiedras un pieliek smūtijam. Zelmeņa šķiedras ir pārāk koksnainas, lai tās lietotu uzturā."

Kā stāsta Māra, jebkuram garšīgam smūtijam ir nepieciešama laba bāze. "Neuztaisīsim smūtiju tikai no pieneņu lapām un ūdens. Tas būtu tik rūgts, ka nekad vairs negribētu smūtijus taisīt." Par labu bāzi kalpo iecienītākie augļi. "Ar banānu var apēst visu, vienīgi ne visiem tas garšo. Ļoti labas ir pērnās ogas. kas saglabājušās saldētavā, piemēram, zemenes, avenes, mellenes. Manuprāt, gardi ir ananāsi un šķiet, ka tagad tiem otrā zemeslodes pusē ir sezona. Mango ir garšīgi, bet ļoti reti izdevies atrast labus mango Latvijā." Gatavošana ir pavisam vienkārša! Saliec blenderī augļus, zaļumus un pievieno tik daudz ūdens, lai nosedz augļus. Tik vienkārši, garšās niansēti un dažādi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!